Politică
Ce urmează să se întâmple cu Ordonanţele 13-14 în Parlament
Controversata Ordonanţă 13/2017, abrogată prin OUG 14/2017, ar urma să îşi încheie luni parcursul legislativ în Senat, unde se va vota o lege de respingere a acesteia, şi să fie trimisă apoi la Camera Deputaţilor, camera decizională.
Camera Deputaţilor este for decizionalComisia juridică din Senat a fost convocată pentru luni la ora 12.00, cu un singur punct pe ordinea de zi - legea de aprobare a OUG 13/2017. Acest proiect de aprobare se va transforma cel mai probabil, într-unul de respingere a OUG, care va fi votat şi de majoritatea PSD-ALDE, au precizat surse parlamentare pentru HotNews.ro.
Semnalul a fost dat joi pe Facebook de preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a declarat că PSD va vota legea de respingere a OUG 13 "pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare". Precizarea acestuia a venit după ce atât PNL cât şi USR au cerut trecerea prin procedura de urgenţă a unei legi de respingere a OUG 13.
Astfel, proiecul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penală va primi un amendament simplu prin care i se va schimba titlul în proiect de lege privind respingerea OUG 13/2017.
O propunere în acest sens va fi făcută probabil de cei de la PNL. Ea a fost susţinută în şedinţă precedentă a comisiei juridice şi de reprezentantul Ministerului de Justiţie, care a recomandat această măsură.
Modificarea va fi votată în comisie şi cel mai probabil va fi aprobată, existând şanse să intre şi la plenul Senatului, care are loc luni după-amiaza începând cu ora 16.00.
Odată aprobată de Senat, legea de respingere a OUG 13 va ajunge în Camera Deputaţilor, camera decizională.
Iniţial, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Şerban Nicolae, propusese că în şedinţă programată marţi, 21 februarie, să aibă loc o dezbatere mai amplă pe OUG 13.
În ceea ce priveşte OUG 14/2017 de abrogare a OUG 13, legea de aprobare intră în dezbatere la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor tot luni, la ora 15.00, şi cel mai probabil va fi votată de plenul Camerei Deputaţilor marţi după-amiază.