Politică

Cătălin Predoiu a primit misiunea să rectifice codurile penale

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a declarat că a primit din partea partidului sarcina să elaboreze un proiect de introducere a soluțiilor Curții Constituționale în Codurile penale. Acesta a precizat că propunerea ar urma să fie gata în cel mult 10 zile.

„Am primit din partea PNL sarcina să elaborez un astfel de proiect de introducere a soluțiilor Curții Constituționale în corpul celor două Coduri, ca să aliniem legile la deciziile CCR și la Directiva europeană privind drepturile omului și garanțiile procesuale. O să asamblăm, la începutul săptămânii viitoare, un grup de lucru care sperăm ca în 7 - 10 zile să finalizeze acest proiect, oricum estimez că ne vom mișca mai repede decât Ministerul Justiției. (...) După ce o să avem un text de lucru, ne vom întâlni în primul rând cu partidele din Opoziție pentru a purta un dialog pe acest proiect, dar nu excludem nici discuțiile cu PSD, pentru că avem tot interesul să fie o lege bună și să nu fie pretext pentru a introduce în legi tot felul de inovații care de fapt urmăresc interese personale”, a declarat Cătălin Predoiu, citat de Agerpres.

Cătălin Predoiu a fost ministrul Justiţiei care a coordonat realizarea şi punerea în aplicare a noului Cod penal şi noului Cod de procedură penală. A fost numit ministru în februarie 2008, în Cabinetul Tăriceanu. În decembrie acelaşi an, a cerut o derogare din partea PNL pentru a face parte din următorul Guvern, format de PSL şi PSD sub conducerea lui Emilo Boc. Călin Popescu Tăriceanu susţine că, la vremea respectivă, Cătălin Predoiu i-ar fi explicat că este implicat într-un proiect de anvergură şi vrea să rămână în funcţie până la finalizarea codurilor. Şi a rămas până în aprilie 2012, în toate guvernele Boc şi în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu.


Codul penal a fost adoptat în iunie 2009, prin asumarea răspunderii Guvernului. Atunci, ministrul Justiţiei a precizat că experţii care au lucrat la proiectele noilor Coduri au trebuit să stabilească dacă le fac „după un standard compatibil cu societatea românească sau unul mai înalt, european“. „Va exista întotdeauna dilema: legiferăm pentru azi sau pentru viitor“, a declarat Cătălin Predoiu. Un an mai târziu, tot prin asumarea răspunderii, a fost adoptat şi Codul de procedură penală.

În 2014, după ce CSM a criticat codurile şi CCR a declarat neconstituţionale mai multe prevederi, Cătălin Predoiu spunea: „Codurile penale în ansamblul lor sunt bune.”

abonare newsletter