Politică
Așa se simte când ești în opoziție? Boc, scrisoare deschisă, din nou, către Guvern: Vrem finanțare cu celeritate
Primarul Emil Boc a trimis o scrisoare către Ministerul Transporturilor, nemulțumit de faptul că Guvernul nu alocă bani pentru realizarea centurii vest-est a Clujului.
“Am luat la cunoștință de demersul CNAIR de a începe această investiție și de a demara studiile de fezabilitate doar pentru faza I, tronsonul Gilău-Cluj-Napoca Vest (sens giratoriu Cora). Fără a neglija importanța deosebită a realizării acestui tronson, pe baza studiilor care stau la baza PMUD pentru Zona Metropolitană Cluj-Napoca, putem afirma faptul că realizarea tronsonului Cluj-Napoca Vest / Cluj-Napoca Este este prioritară. În acest sens, vă rugăm să luați în considerare un scenariu în care cele două tronsoane să fie executate concomitent”, spune Boc în documentul citat, trimis săptămâna trecută la București.
Primarul Clujului vrea finanțare cu “celeritate” pentru centura vest-est a orașului.
“Studiile de trafic au arătat că este crucială realizarea urgentă nu doar a tronsonului între Autostrada Transilvania și Cluj-Napoca, dar și a tronsonului de sud, care constituie efectiv varianta de ocolire a orașului. Modelul de transport a demonstrat că acest tronson ar fi, până în 2030, deja încărcat cu un volum de trafic de până la 85% din capacitate (adică mai mult decât orice autostradă din România), chiar în varianta în care aceasta ar fi realizată în profil de autostradă sau drum expres. Ca atare, susținem includerea tronsonului sudic care unește DN1 spre vest și DN1C spre este, în faza I de implementare a proiectului”, a mai spus Boc.
“De asemenea, conform analizelor efectuate în PMUD, a rezultat că majoritatea intervențiilor privind mobilitatea durabilă din Cluj-Napoca sunt dependente de eliminarea traficului semnificativ de tranzit și de trecere din zona urbană, fiind astfel condiționate de realizarea cu celeritate a drumului Gilău-Cluj-Napoca est, care va juca astfel rolul de centură vest-est a municipiului. Având în vedere necesitatea tratării proiectului ca un tot unitar, vă rugăm să ne confirmați faptul că proiectul va fi pregătit unitar, realizându-se un singur studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru întregul tronson de 38 kilometri. În concluzie, subliniem necesitatea prioritizării investiției la nivel central, în sensul finanțării acesteia cu celeritate conform alocărilor din documentele strategice adoptate de către Guvernul României”, se mai arată în documentul citat.
La începutul lunii martie, Eugen Cecan, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj afirma că drumul de legătură care ar trebui să pornească din Gilău şi să ajungă până la Cora a intrat în linie dreptă.
“Am primit o adresă din partea Companiei, respectiv din partea Ministerului Transportului, să facem o evaluare a studiului de fezabilitate a legăturii de la Gilău până la DN 1 la Cora, în Faza I, Faza a II urmând să o evaluăm la anul. Deci acest drum de legătură practic, faţă de vechea variantă, o să fie undeva... legătura între sensul giratoriu de la Cora şi nodul de la Gilău de la autostradă. Practic, ocoleşte şi Gilăul la iesirea spre Căpuş. Pentru faza întâi, 14,5 kilometri. Valoarea acestui proiect chiar nu e de neglijat. 138 de milioane de euro. Important e că se demarează şi această Fază I. Faza I nu ajută centrul Clujului, ajută traficul Floreşti-Cluj”, a afirmat atunci Cecan.
În luna ianuarie, Emil Boc a mai trimis o scrisoare deschisă parlamentarilor clujeni prin care le-a cerut sprijinul pentru susținerea proiectelor locale, enumerând realizarea centurii metropolitane Gilău - Apahida şi Spitalul Regional de Urgenţă. Atunci, Boc spunea că tronsonul DN 1 la vest de Cluj-Napoca (intrarea dinspre Oradea) este mai aglomerat (58.660 de autoturisme) decât cea mai aglomerată arteră de intrare din București, DN 1 dinspre Otopeni, la ultimul recensământ național de circulație al CNADNR circulând 54.135 de mașini.