Politică
PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu. Cine va accepta să facă parte din Cabinetul Grindeanu va fi EXCLUS din partid
PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu.
Comitetul Executiv al PSD a decis, miercuri, după cinci ore şi jumătate de dezbateri, să retragă sprijinul politic al partidului pentru guvernul Grindeanu, cu 68 de voturi favorabile. Retragerea sprijinului politic a fost votată în unanimitate.
Totodată, membrii CExN au votat în tot unanimitate pentru excluderea din PSD a celor care, posibil, la cererea lui Grindeanu, vor accepta să facă parte din Cabinetul lui.
De asemenea, sursele amintite au afirmat că joi va avea loc o nouă ședință a CExN al PSD pentru nominalizarea unui nou premier.
Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a început miercuri, la ora 16.00. Miniştrii, cu excepţia câtorva, şi-au prezentat în şedinţă disponibilitatea de a demisiona, dacă partidul le va cere, ei având demisiile scrise pe masă, potrivit unor surse social-democrate.
Evaluarea Guvernului Grindeanu, prezentată în şedinţa CExN, a arătat că au fost îndeplinite doar 50 de măsuri, dintr-un total de aproape 400, concluziile raportului arătând că Executivul nu a înţeles "viziunea" programului de guvernare, nu a strâns sprijin popular, nu a comunicat suficient şi, printre altele, nu a venit cu un program de sărbătorire a Marii Uniri în 2018.
Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, şi a spus că el demisionează din fruntea Guvernului doar dacă preşedintele Klaus Iohannis anunţă că desemnează un premier tot de la PSD, au declarat pentru News.ro surse din partid.
Premierul le-a spus mai social-democraţilor reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional că l-au ”trezit” pe preşedintele Klaus Iohannis cu OUG 13, iar acum vor să îi dea Guvernul şi i-a întrebat de ce vor să facă acest lucru. Premierul a plecat de la şedinţă după circa patru ore şi jumătate, urmând să facă declaraţii la Palatul Victoria.
Evaluarea Guvernului Grindeanu, prezentată miercuri în şedinţa CExN, arată că au fost îndeplinite doar 50 de măsuri, dintr-un total de aproape 400, concluziile raportului arătând că Executivul nu a înţeles "viziunea" programului de guvernare, nu a strâns sprijin popular, nu a comunicat suficient şi, printre altele, nu a venit cu un program de sărbătorire a Marii Uniri în 2018.
Raportul de evaluare arată că doar 13% din angajamentele din programul de guvernare au fost îndeplinire, respectiv 50, 27% au fost îndeplinite parţial, respectiv 107, iar 60% sunt neîndeplinite, respectiv 236.
Printre neîmplinirile imputate Guvernului se numără realizarea codului economic, reducerea TVA de la 20% la 18%, maximum 50 de taxe, informatizarea şi interoperabilitatea instituţiilor care percep taxe, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru angajaţii statului, credite fără dobândă pentru tineri, impozite 0% pentru venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună pentru salariaţi, redevenţe, impozit pe venit de 10%, reducerea contribuţiilor, plan de raţionalizare a cheltuielilor publice, lista neagră a firmelor care nu respectă contractele cu statul, transferul ELCEN în patrimoniul Capitalei.
Unele dintre aceste măsuri aveau termen de implementare ianuarie 2018, precum reducerea TVA de la 20%, la 18%.