Politică

Germania se OPUNE intrării imediate a României în Schengen, invocând ”prea multă corupţie şi crimă organizată”

La scurt timp după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că zona Schengen ar trebui extinsă, o serie de oficiali germani s-au declarat împotriva intrării României şi Bulgariei înainte de îndeplinirea condiţiilor de aderare, potrivit site-ul cotidianului Sofia Globe.

Joachim Herrmann, ministrul de Interne al landului Bavaria şi membru al formaţiunii ultraconservatoare Uniunea Creştin-Socială (CSU), a criticat dur propunerea lui Juncker.

"Este prea multă corupţie şi crimă organizată în aceste ţări. România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile zonei Schengen", afirmă Herrmann.


Thomas Strobel, ministrul de Interne al landului Baden-Wurttemberg, a declarat că deşi cele două state au înregistrat progrese în eforturile de combatere a corupţiei şi infracţionalităţii, "însă nu au ajuns încă la maturitatea necesară pentru aderarea la Schengen".

La rândul său, social-democratul Boris Pistorius, ministrul de Interne al landului Saxonia Inferioară, a explicat că "atât timp cât este neclar cum putem organiza protecţia frontierelor europene într-un mod riguros, nu putem accepta mai multe ţări în zona Schengen".


O poziţie mai moderată a avut-o cancelarul Angela Merkel, care a declarat că doreşte o extindere a zonei Schengen, adăugând însă că cele două ţări trebuie să îndeplinească condiţiile de aderare.

Săptămâna trecută, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, preşedintele Comisiei Europene a îndemnat la primirea României şi Bulgarei în Schengen.


"Este timpul să aducem România şi Bulgaria în zona Schengen", a declarat oficialul european.

Merkel a mai afirmat că, în principiu, propunerea lui Juncker este o "abordare rezonabilă".


Opinia miniştrilor regionali de Interne este împărtăşită şi de sindicatele poliţiei din Germania. Rainer Wendt, şeful Deutsche Polizeigewerkschaft, a indicat că se îndoieşte că România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile pentru aderarea la zona Schengen.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că nu este de acord cu primirea rapidă a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, precizând că deşi împărtăşeşte viziunea preşedintelui Comisiei Europene despre viitorul Blocului comunitar, "mai este drum lung până acolo".


Și premierul olandez Mark Rutte se opun admiterii rapide a României şi Bulgariei în zona Schengen, după ce cancelarul austriac Christian Kern a anunţat acelaşi lucru.

Rutte a respins viziunea ”romantică” pe care preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a avut-o în discursul său despre ”starea Uniunii” Europene.

De Maizière a declarat, la Bruxelles, că el împărtăşeşte viziunea lui Juncker, ”dar, să fim sinceri, este un drum destul de lung” de parcurs.

Thomas de Maizière a anunţat că doreşte menţinerea controalelor la frontiera dintre Germania şi Austria, în pofida Acordului Schengen. Aceste controale au fost reintroduse în toiul crizei migraţiei, în 2015.

”Atât timp cât frontierele externe ale UE nu sunt suficient de sigure, vor fi necesare controale la frontierele interne”, a apreciat ministrul german.

Cancelarul austriac şi şeful său al diplomaţiei Sebastian Kurz au respins şi ei joi propunerile lui Juncker, apreciind că zonele euro şi Schengen ”sunt deschise tuturor, dar de fapt doar celor care îndeplinesc criteriile”.

abonare newsletter