Politică

Neconfiscarea sumelor de bani primite ilegal de partide, neconstituţională. Deputat clujean: „PSD a avut o singură agendă: să controleze justiţia”

Curtea Constituţională a admis, zilele trecute, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de PNL, USR şi PMP, statuând că modificările aduse Legii privind finanţarea partidelor şi a campaniilor sunt neconstituţionale.

Neconfiscarea sumelor de bani primite ilegal de partide, neconstituţională Neconfiscarea sumelor de bani primite ilegal de partide, neconstituţională

După ce a fost respins de CCR,, proiectul se va întoarce în Parlament şi îşi va urma cursul legislativ firesc, adică mai întâi va trece pe la comisii, iar apoi va fi supus votului în plenul celor două camere legislative.

Obiecţiile, ale PNL, USR şi PMP.

La momentul votului, liberalii şi reprezentanţii USR s-au opus.


„E absolut cert că singura preocupare a PSD de la începutul  anului şi până acum a fost aceea de a găsi toate soluţiile legislative pentru a împiedica arestarea persoanelor suspectate de acte de corupţie. Decizia CCR  este o victorie a juriştilor USR, pentru că colegii mei au depus contestaţie, iat lor li s-au alăturat colegi din alte partide. Această decizie nu face decât să oprească un tăvălug uriaş de acte legislative cu care Comisia Juridică din Camera Deputaţilor şi din Senat controlată de PSD încearcă să acapareze orice formă de independenţă a justiţiei. Românii au fost minţiţi cu măriri de salarii şi pensii inclusiv prin ziarul de campanie. În acest ziar nu există absolut niciun rând cu privire la aşa zisele reforme pe care le va iniţia în justiţie. PSD a avut o singură agendă: să controleze justiţia şi să îşi facă propria campanie fără ca ei să poată fi controlaţi sau fără să justifice provenienţa sumelor din campanie”, spune, deputatul USR Emanuel Ungureanu. 

Decizia CCR va trebui pusă acum în acord cu cea a Parlamentului.


Contravine principiului bicameralismului

CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere, în esenţă, faptul că, ignorând scopul iniţial şi obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaţilor – în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr semnificativ de amendamente, de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ şi calitativ, filosofia ce a stat la baza iniţierii demersului legislativ şi excluzând, astfel, prima Cameră - cea de reflecţie - de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte, însă, opera întregului Parlament.

Principiul legalităţii, încălcat

De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigenţele impuse de principiul legalităţii, exigenţe referitoare la condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate ale legii.


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luna trecută, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, astfel încât sumele obţinute cu încălcarea prevederilor legale nu vor mai putea fi confiscate şi direcţionate către bugetul de stat.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor modifică Legea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale abrogând articolele potrivit cărora sumele primite cu încălcarea preverilor legale se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat.


Deputaţii au decis că anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă „un raport sintetic” al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent şi nu „unul detaliat”, aşa cum prevedea legea în forma supusă amendării.

abonare newsletter