Politică
Cel mai DUR ATAC. “Consiliul Județean Cluj AR TREBUI DESFIINȚAT”
Consilierii județeni PSD au lansat ce mai dur atac de până acum la adresa Consiliului Județean Cluj. Ei spun că acesta “ar trebui desființat” din cauza incompetenței de la nivelul conducerii.
Consilierii judeţeni ai PSD Cluj susţin că la nivelul managementului Consiliului Judeţean (CJ) se dă dovadă de incompetenţă, pentru că proiecte demarate de multă vreme sunt încă nefinalizate.
Consilierul judeţean Remus Lăpuşan a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că probleme sunt, de exemplu, în ceea ce priveşte extinderea parcului industrial Tetarom 1.
”Constat ceea ce cei din executivul Consiliului Judeţean nu fac. Şi constat până la urmă incompetenţa care există la nivel de CJ şi, din punctul meu de vedere, acolo ar trebui să existe o restructurare masivă în tot ceea ce înseamnă managementul, pentru că sunt foarte multe exemple în care una vorbim şi alta facem. Eu cunosc proiectul Tetarom din 2001. Am avut proiect de extindere Tetarom 1. Este un proiect care are şi finanţare europeană. Teoretic, proiectul a demarat în 2013 şi trebuia să fie finalizat în 2016. De atunci au fost două prelungiri de contract; acum, ultima prelungire este până în 31 decembrie 2018. Ar fi peste cinci ani. Din punctul meu de vedere, ceva nu este în regulă, pentru că fiecare proiect pe care îl avem la nivel de CJ este implementat într-o perioadă foarte lungă de timp, cu foarte multe deficienţe şi tot timpul cu sume pe care le alocăm în plus. Fiecare proiect este implementat cu întârziere. Acest proiect de extindere trebuia terminat de mult. Clădirea de birouri de 3000 de mp este finalizată de doi ani de zile, mai este o hala de 3.000 de mp finalizată. Mi se pare absurd și frustrant. Este mai mult decât păcat. Este o rușine la nivel de CJ Cluj. Ar trebui să fie o rușine la adresa lui Tișe și la adresa echipei manageriale. Acum doi ani, președintele Alin Tișe a spus că extinderea este finalizată în proporție 95% și că urmează să se facă recepție parțială. Nu este în regulă că practic fiecare proiect implementat de Consiliul Județean are nevoie de un timp mult mai îndelungat decât este prevăzut în contracte. Consiliul Județean ar trebui desființat și reînființat. Suntem la doi ani de zile și nici acum nu s-a făcut recepția. Eu dacă eram președinte făceam deja recepția parțială la clădirile deja finalizate. Nu înțelegem starea de incompetență de la nivelul conducerii CJ Cluj”, a declarat Remus Lăpușan, consilier județean PSD Cluj.
El a mai susţinut că proiectul de extindere a Tetarom 1, cu aproximativ 16 hectare de teren, se putea realiza până în acest moment.
"Ceea ce ne supără pe noi mai mult şi nu ni se pare că este în regulă este legat de faptul că acolo clădirile sunt finalizate, dar goale", a mai spus consilierul.
Lăpuşan a menţionat că, în prezent, Tetarom 1 este ocupat la capacitate maximă, au fost create multe locuri de muncă şi că există alte firme interesate să investească după extinderea parcului.
După modelul Centrului de Deşeuri, judeţul Cluj este în pericol să returneze, din nou, banii europeni primiţi pentru modernizarea Parcului Industrial Tetarom I, lucrări care s-au ridicat la suma de 15 milioane de euro. Jumătate din sumă provine din fonduri europene, care ar urma să fie returnate Uniunii Europene dacă lucrările nu se încheie la 31 decembrie anul acesta.
”Dacă până în 31 decembrie 2018 nu finalizăm proiectul, va trebui să returnăm 5 milioane de euro, bani primiți din fonduri europene. Sunt foarte multe firme private care în câteva luni dau în folosința proiecte private, iar în public nu se poate? De ce?”, se întreabă Remus Lăpușan.
”Sunt foarte multe lucruri care nu sunt gestionate bine. Cam este rea voința, este incompetență”, a spus și Valentin Cuibus, consilier județean PSD Cluj.
În cadrul Parcului Industrial Tetarom I, Consiliul Județean Cluj a demarat un proiect european în valoare de 69 de milioane de lei care a prevăzut extinderea şi modernizarea infrastructurii acestui parc industrial. În prezent, noile clădiri din Parcul Industrial Tetarom I sunt în pericol din cauza alunecările de teren.
Alin Tişe a precizat că în acest moment nu se poate face recepţia totală a clădirilor din Tetarom I.
“Nu vom putea să facem recepţia totală a clădirilor din Tetarom I până când nu vom lămuri problema cu versantul”, spunea la un moment dat președintele CJ Cluj.
Problemele de stabilitate ale versantului au fost identificate încă din luna septembrie 2014 când s-au constatat existenţa unor fisuri pronunţate de peste 50 m în teren.
După ce Consiliul Judeţean a plătit în plus către ACI suma de 1,9 milioane lei pentru consolidarea versantului, s-a produs o nouă alunecare de teren în noiembrie 2015, care a condus la antrenarea unei mase importante de pământ rezultatul fiind o fisură în pădurea Hoia pe circa 250 m, cedarea a 6 terenuri de tenis din vecinătatea amplasamentului proiectului cu peste 2 metri, afectarea drumului de acces limitrof pădurii Hoia și depozitarea unei cantității de pământ în zona noii hale de depozitare.
Ulterior, județul Cluj a încheiat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) un contract de servicii de expertiză tehnică pentru stabilitatea versantului nordic al dealului Hoia.
Următorul pas a fost plata de către Consiliul Județean a sumei de 2 milioane de lei fără TVA către Hidroconstrucţia SA Cluj pentru noi lucrări de stabilizare a versantului nordic al Dealului Hoia.
Lucrările s-au recepționat doar parțial deoarece proiectul presupune și o altă etapa (faza 2) care încă nu a fost realizată. Faza 2 cuprinde lucrările necesar a fi realizate conform proiectului final de stabilizare a versantului elaborat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi care ar costa judeţul alte 12,6 milioane de euro.