Politică

Ministrul Sănătăţii are vise îndrăzneţe: Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va fi terminat în 2023

Cu un an înaintea alegerilor, discuţiile despre construirea spitalelor regionale de urgenţă din ţară revin în actualitate. În condiţiile în care despre cel de la Cluj, din 2004 se vorbeşte şi atât, actualul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea este foarte optimistă şi crede că va fi gata în 2023.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii şi Cristian Grasu, secretar de stat au participat în această dimineaţă la Cluj, la prezentarea modelului arhitectural al viitorului Spital Regional care se va construi în localitatea Floreşti. Sorina Pintea a anunţat că Spitalul va fi finalizat în anul 2023. Investiţia totală se ridică la o jumătate de miliard de euro.

Potrivit ministrului Sănătăţii, prin programul de guvernare, Executivul şi-a asumat construcţia a 8 spitale regionale de urgenţă, dintre care cele din Iaşi, Cluj, Craiova sunt într-o fază mai avansată, Iaşi şi Cluj în faza cea mai avansată.


"Am prezentat în cadrul unei reuniuni de lucru cu reprezentanţii BEI (n.red Băncii Europene de Investiții) şi echipa Ministerului Sănătăţii draftul studiului de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenţă Cluj care se va construi în Floreşti. Prin programul de guvernare, Guvernul şi-a asumat construcţia a 8 spitale regionale de urgenţă, dintre care cele din Iaşi, Cluj, Craiova sunt într-o fază mai avansată, Iaşi şi Cluj în faza cea mai avansată. La finalul lunii august vor fi depuse de către consultanţi studiile de fezabilitate pentru Iaşi şi Cluj, aplicaţia de finanţare se va depune la CE în octombrie – noiembrie 2018 , în 2019 va fi lansată licitaţia de proiectare, contrucţie şi supervizare, iar finalizarea construcţiei, echipare şi operaţionalizare în decembrie 2023. (…) Costurile totale ale spitalului din Cluj sunt de 500 de milioane de euro cu TVA, în integralitatea lor. Sursele de finanţare sunt fonduri europene, bugetul de stat, iar pentru utilităţi, autorităţi locale şi judeţene", a spus Pintea.

Spitalul va avea 849 de paturi


Sorina Pintea a mai precizat că spitalul va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi. În opinia ministrului Sănătăţii noua unitate este un obiectiv foarte important pentru Regiunea de Nord-Vest pentru că aici pot ajunge cazuri medicale disperate şi din alte zone ale ţării.

"Spitalul Regional Cluj va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi. Are un concept nou, foarte modern chiar şi pentru ţările UE, care presupune împărţirea pe centre chirurgicale, medicale, pe anatomii, să spunem, cap, gât, torace, astfel încât nu va mai exista problema că nu vor fi paturi libere. Paturile vor fi flexibile, în funcţie de pacienţii care se vor adresa spitalului şi nevoilor de servicii medicale de înaltă performanţă", a subliniat Sorina Pintea.

Din anul 2017, Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicaţiilor de finanţare şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale, precizezaă reprezentanţii Ministerului.

Din luna iunie 2018 a fost aprobată în Ministerul Sănătăţii o structură specifica pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor spitalelor regionale (UIMP).

Noul Spital Regional de Urgenţă Cluj va prelua rolul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi servicii medicale din alte unităţi sanitare.

Spitalul va fi echipat cu aparatură de înaltă tehnologie care va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe, atât în sistem de internare continuă, cât şi de zi. De asemenea, organizarea fluxului pacienţilor în spital va permite creşterea calităţii îngrijirilor, a satisfacţiei pacientului, raţionalizarea resurselor, dar şi dezvoltarea şi optimizarea serviciilor de spitalizare de zi şi a celor ambulatorii.

Conform planurilor, spitalul are o suprafaţă totală de 120 621 mp, din care cea mai mare parte (aprox. 49 000 mp) pentru servicii medicale şi chirurgicale. Alţi 19 000 mp vor fi destinaţi serviciilor de tratament.

Consultantul a estimat un cost pentru proiectarea, construcţia şi dotarea SRU în valoare de aprox. 377 milioane de euro cu TVA.
 


Paşii următori pentru proiectul Spital Regional Cluj

Studiu de fezabilitate final: august 2018
Primirea documentaţiei specifice şi depunerea Aplicaţiei de finanţare la Comisia Europeană: noiembrie 2018
Lansarea licitaţiei de proiectare: 2019
Lansarea licitaţiei de construcţie şi supervizare: 2020
Finalizare construcţie, echipare, operaţionalizare: decembrie 2023.

Ultimele Stiri
abonare newsletter