Politică

UDMR a lansat la Cluj-Napoca programul pentru euroalegeri: "Să fie Ardealu' fruntea!"

Bani europeni pentru Autostrada Transilvania, drepturi pentru minoritățile naționale, comunitate prosperă și Europa puternică: obiectivele propuse de UDMR pentru alegerile europarlamentare.

UDMR a prezentat, joi, la Cluj-Napoca, programul electoral intitulat "Transilvania prosperă, Europa puternică!". La discuția panel au participat președintele UDMR, Kelemen Hunor, respectiv candidații Uniunii la euroalegeri, Winkler Gyula, Vincze Lóránt, Hegedüs Csilla și Oltean Csongor. A lipsit însă al cincilea candidat de pe listă, actualul eurodeputat Sógor Csaba.

Încrezător că va obține cele 5% din procentele necesare din voturile exprimate, președintele UDMR, Kelemen Hunor a afirmat că "locul României este în Uniunea Europeană". Acesta s-a declarat încântat de cele peste 320.000 de semnături strânse, declarând că intenționează să dialogheze cu toți cei care s-au îndepărtat de politicile UDMR în încercarea de a-i convinge de intențiile Uniunii pe termen lung.


"Avem un plan ambițios pentru aceste alegeri europarlamentare, poate cele mai importante din ultima vreme, prin prisma faptului că Uniunea Europeană va fi reformată din temelii. Prezența noastră este extrem de importantă, pentru că dorim să avem un cuvânt greu de spus. Vrem să avem o reprezentare puternică pentru maghiarii din Bazinul Carpatic. Am adunat peste 1,2 milioane de semnături (n.red. Minority SafePack) pe care le vom duce în fața Comisiei Europene după alegeri, sperăm să-i convingem să se apuce de o legiferare pentru protecția minorităților etnice autohtone. Dacă mă uit la partidele românești, văd o competiție acerbă exclusiv pe subiecte interne, de parcă ne-am pregăti pentru alegeri locale. Nu am auzit de la nimeni propuneri pentru reforme europene, parcă toți candidații merg pe naționalism, piperat uneori cu șovinism și mesaje antimaghiare. Uniunea Europeană trebuie să fie a comunităților, nu a instituțiilor. Nu există altă alternativă decât UE", a precizat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Aderare la Schengen și moneda euro în deceniul următor

Eurodeputatul Winkler Gyula a punctat că "pentru problemele europene trebuie să oferim răspunsuri ardelene". Acesta a vorbit despre importanța construcției de autostrăzi din bani europeni, pentru a "evita capriciile Guvernelor care se schimb foarte des". Printre prioritățile amintite de politicianul hunedorean au fost aderarea României la Spațiul Schengen, eliminarea frontierelor interne, dar și introducerea monedei euro în România spre mijlocul următorului deceniu.


Vincze Lóránt, președintele Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN) a vorbit despre inițiativa Minority SafePack, cea mai importantă realizare internațională a UDMR. Acesta a spus că intenția Uniunii este legiferarea unei "stări care, informal, există de câteva secole". Inițiativa dorește protejarea diversității lingvistice și culturale, crearea unei infrastructuri europene moderne. Munca începută în urmă cu opt ani accentuează că problemele minorităților autohtone nu trebuie măturate sub preș. Acesta a precizat că intenția UDMR este de a apăra simbolurile comunității maghiare, dar și de a protesta împotriva limitării folosirii limbii materne. "Nu putem lăsa ca Imnul Maghiarilor și Imnul Secuiesc să fie batjocorite! [...] Nu putem permite ca doar deputații români care lucrează împotriva noastră și care nu vor să audă despre existența minorităților etnice să ajungă la putere!", a precizat Vincze.

Candidatul clujean Hegedüs Csilla a precizat faptul că finanțările europene au salvat o bună parte din patrimoniul minorității maghiare - biserici, școli, castele - ceea ce statul român nu a reușit într-un secol întreg. "Statul român susține peste tot în lume că a rezolvat cu brio problema minorităților etnice. Cu toate acestea, arborarea steagului secuiesc ne costă 20.000 de euro. [...] Situația nu este tocmai roz, dar vreau să precizez că patrimoniul nostru a fost restaurat 90% din bani proveniți de la UE, din peste 168 milioane de euro. Dorim să crească aceste fonduri sau măcar să rămână la același nivel. O altă problemă generală este birocrația, în loc să ne facem treaba, suntem obligați să ne ocupăm de fabricat munți de hârtii", este de părere Hegedüs, despre care Kelemen Hunor a spus că este modelul excelent pentru "transilvanismul pragmatic".


Reprezentantul tinerilor, Oltean Csongor a spus că obiectivul principal este crearea unui spațiu propice pentru tinerii ardeleni, care să-și dorească să rămână pe meleaguri natale. De asemenea, acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că, deși mulți tineri doresc să pornească o afacere, aceștia se lovesc de birocrație și renunță la idee.

Ultimele Stiri
abonare newsletter