Politică
Deputat clujean, cuvinte grele la adresa premierului: „Orban dă dovadă de fascism!”
Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru îl acuză de „fascism social” pe Ludovic Orban, prim-ministrul României.
Deputat clujean, cuvinte grele la adresa premierului: „Ludovic Orban dă dovadă de fascism!”, sursă foto: Facebook Adrian DohotaruParlamentarul clujean susține că este fascism social atunci când premierul spune că „a primi ceva de la stat e dovadă de slăbiciune”. De asemenea, Dohotaru crede că este o „revenire la epoca Băsescu” și la retorica austerității într-o perioadă de creștere economică atunci când Orban declară că „suntem un stat cu cetățeni care s-au obișnuit să fie asistați”.
„Hai să fim cinstiți, nu poate exista o națiune puternică cu cetățeni slabi, cu cetățeni care s-au obișnuit să fie asistați, cu cetățeni care așteaptă să primească de la stat, care consideră că statul trebuie să le dea ceva”, a declarat Ludovic Orban, la o întâlnire a Partidului Național Liberal (PNL), cuvinte care l-au deranjat pe fostul deputat USR.
„Fascismul social, o derivație mai light a fascismului, nu crede că cetățenii au drepturi. La protecție din partea statului, la educație, la sănătate, la un mediu curat. Sau, așa cum scrie în Constituție, fasciștii sociali nu cred că România e un stat social. Cine își revendică aceste drepturi, e slab, un subom, adică un individ inferior”, se arată într-un mesaj al parlamentarului clujean.
„Orban a apelat la limbajul urii!”
Dohotaru crede că „drama României” este că cetățenii s-au „descurcat” așa bine fără stat încât nu își mai revendică drepturi de bază, nu că statul român ar fi unul social, pomenind câteva cifre. Dacă media Uniunii Europene de cheltuieli de protecție socială în 2017 a fost de 18.8% din PIB, în România a fost de 12% – printre ultimele din UE –, „grosul fiind oricum la pensii”, spune deputatul.
„Așa zișii asistați în România, beneficiarii de venit minim garantat, sunt oricum nevoiți să muncească, pentru un ajutor infim de 142 de lei de persoană. Cei care nu muncesc, destul de mulți, dar cu scutire de la doctor dacă sunt bolnavi sau au în grijă copii mici, iau VMG doar pentru a avea acces la asigurarea medicală. În ultimii ani, numărul beneficiarilor de VMG s-a micșorat considerabil. În decembrie 2019, erau 170.000, cu un beneficiu mediu de 263 de lei. În aprilie 2017, erau 240.000, deci să terminăm o dată cu mitul că PSD susține asistații sociali sau că România ar fi un stat asistențial”, mai afirmă Adrian Dohotaru.
Parlamentarul susține că declarațiile lui Orban „nu au obiect real”, deoarece România nu este un stat care să investească în protecție socială, în sănătate sau educație publice. Acesta se întreabă „de ce minte” premierul, inducând ideea că românii nici nu merită astfel de investiții. Totodată, Dohotaru spune că afirmațiile lui Orban „merg mai departe decât clasicul liberalism”, apelând la „limbajul urii”, „depășind mult cadrul unui limbaj (neo)liberal”.