Politică

Marile partide, din ce în ce mai bogate și mai puțin transparente, ca urmare a legii finanțării partidelor

Un prim efect al aplicării legii finanțării partidelor: tot mai mulți bani pentru marile partide, în timp ce transparența scade.

Marile partide au devenit din ce în ce mai bogate și mai puțin transparente, după aplicarea legii finanțării partidelor Marile partide au devenit din ce în ce mai bogate și mai puțin transparente, după aplicarea legii finanțării partidelor

 

 


Marile partide au devenit din ce în ce mai bogate și mai puțin transparente, după aplicarea legii finanțării partidelor, relevă o analiză realizată de Europa Liberă. Un alt efect al legii, identificat în articolul citat, este legat de faptul că au dispărut banii negri sau s-a discutat mai puțin despre ei, dar au apărut neregulile financiare: un exemplu îl reprezintă condamnarea la cinci ani de închisoare primită de fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici, pentru delapidare și folosirea în alte scopuri a subvenției.

 


Transparența rămâne însă o mare problemă, iar relația dintre partide și mass-media ridică mari semne de întrebare, este a treia concluzie formulată în analiză.

Creșteri spectaculoase ale sumelor primite de partide

Sumele din subvenție au crescut de la an la an, înregistrând un salt spectaculos între 2016 și 2020, o creștere de 17 ori.


Potrivit analizei, totul a fost posibil datorită unui amendament depus tocmai de Mircea Drăghici la legea finanțării partidelor politice, care prevede că partidele politice pot primi anual subvenții ce nu pot depăși, în total, 0,04% din PIB. Până atunci, raportarea se făcea la veniturile bugetare, iar prin acest artificiu subvenția s-a triplat.

Guvernele conduse de premieri PNL au promis în fiecare an că vor reduce subvenția, dar totul s-a dovedit a fi doar parte a unui discurs electoral. PSD și PNL au continuat să încaseze sume foarte mari, iar, procentual, de mai mulți bani au profitat toate partidele. Pe măsură ce subvenția a crescut, cotizațiile de la partid au scăzut și formațiunile politice au început să se bazeze exclusiv pe ce primesc de la bugetul de stat, ignorând sursele private de finanțare.


Septimius Pârvu, Expert Forum, consultat de publicația citată, susține că partidele vor strânge „munți de bani”, deoarece nu reușesc să folosească întreaga sumă primită ca subvenție. De altfel, partidele nu au explicat vreodată de ce au nevoie de sume mai mari de la bugetul de stat. Problema constă și în faptul că partidele nu sunt obligate să returneze sumele pe care nu reușit să le folosească, ci le-au rămas în cont. 

Transparența lipsește, partidele ascund achizițiile

Cu bani mai mulți de la buget în conturi, partidele nu au crescut și gradul de transparență. Partidele au obligația legală să prezinte toate achizițiile în fața Autorității Electorale Permanente și Curții de Conturi. Rezultatele controalelor sunt prezentate succint, dar societatea nu află cu exactitate pe ce a cheltuit sumele primite un partid, deși banii sunt publici.


Europa Liberă a arătat lipsa de transparență a partidelor, în special a PSD, iar mai multe ONG-uri au dat în judecată partidul pentru a obține informațiile solicitate. Conducerea PSD ignoră însă și deciziile definitive și refuză informarea completă și corectă. Față de perioadă anterioară, s-au făcut pași spre transparentizare, dar nu îndeajuns. Pe site-ul Autorității Electorale Permanente se publică lunar, pe categorii, sumele brute cheltuite de partide, fără a se intra în detalii. Știm care este bugetul de salarii, cât s-a plătit pentru promovare și propagandă sau pentru consultanță politică, dar nu știm cui și care a fost serviciul prestat.

Problemele indicate ar trebui să conducă la o schimbare a legii finanțării partidelor politice, dar în sens pozitiv. Principalele trei zone de acțiune ar fi o subvenție justă în funcție de necesitățile reale ale partidelor, o transparență totală, publicarea tuturor contractelor din bani publici și un control riguros pentru ca legea să fie respectată.

CITEȘTE ȘI:

Românii sunt mințiți pe banii lor! Milioane de lei de la bugetul de stat plătesc „regește” propaganda partidelor.

abonare newsletter