Politică
Angajații din agricultură și industria alimentară, salariu de minim 3.000 lei! Legea a fost promulgată.
Președinte Klaus Iohannis a promulgat actul normativ ce prevede ca angajații din domeniul agriculturii și industriei alimentare să primească un salariu de minim 3.000 lei.
Agricultorii și angajații din industria alimentară vor primi salarii de minim 3.000 de lei. Foto: Facebook / Daniel Buda
Agricultorii și angajații din industria alimentară vor primi salarii de minim 3.000 de lei. De asemenea, agricultorii pot realiza investiții din fonduri naționale și europene în sisteme de irigații.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent un câteva legi importante pentru sectorul agricol, a anunțat pe rețelele de socializare europarlamentarul Daniel Buda. Este vorba despre legea ce vizează facilitarea investițiilor în sistemele de irigații din fonduri naționale și europene precum și de actul normativ ce prevede ca angajații din domeniul agriculturii și industriei alimentare să primească un salariu de minim 3.000 lei.
Primul decret semnat de președinte promulgă legea prin care se urmărește facilitatea investițiilor în sistemele de irigații din fonduri naționale și europene.
„Prin această lege se va înlocui acordul scris al proprietarilor, întrucât sunt multe situații când investițiile sunt îngreunate sau blocate din cauza faptului că proprietarii nu pot fi identificați. În acest fel, în eventualitatea în care un contract nu cuprinde acordul proprietarilor terenurilor iar aceștia nu vor putea fi identificați pentru acord, titularii autorizațiilor vor publica o notificare referitor la execuția lucrărilor la sediul primăriei. După 10 zile de la publicarea notificării, aceasta devine titlul pentru emiterea certificatului de urbanism și autorizației de construire”, a explicat Daniel Buda.
Totodată, Guvernul va aloca până în 2027 suma de 1,5 miliarde de euro pentru continuarea lucrărilor de reabilitare la sistemul național de irigații.
Salariul minim în agricultură - 3.000 de lei
Cel de-al doilea act normativ, pe lângă salariul minim de 3.000 de lei, dă undă verde facilităților fiscale ce fac posibilă impozitarea lucrătorilor din agricultură în mod identic cu cei din sectorul construcțiilor.
„Pentru a beneficia de scutiri la impozitul pe venit (cotă de 10%), de contribuția la sănătate ( 10%), reducerea contribuției la pensii ( de la 25% la 21.25%), este necesar ca angajatorii să realizeze o cifră de afaceri de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală. De menționat este că facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 lei, dacă salariații au o normă întreagă de muncă”, a arătat europarlamentarul.
Granturi de 120.000 euro pentru fermierii mici și mijlocii
De asemena, Guvernul a aprobat actul normativ prin care se aprobă acordarea de microgranturi și granturi de capital de lucru, pentru cele patru domenii largi din economia României: industria alimentară, acvacultură, piscicultură și agricultură, cu o valoare totală de 300 milioane de euro:
- Micro-granturi: 5.000 de euro vor fi acordați pentru micro-întreprinderi sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, care își desfășoară activitatea în cele 4 domenii. Bugetul total al acestei măsuri este de 50 milioane euro, pentru un număr de peste 10.000 beneficiari, estimativ;
- Granturile pentru capital de lucru: Se vor acorda granturi de 15% din cifra de afaceri pentru întreprinderile mici și mijlocii, însă nu mai mult de 120.000 euro. Bugetul total al acestei măsuri este de 250 milioane euro, pentru un număr estimativ de 10.000 beneficiari.
Pentru cei care vor sa depună cereri pentru micro-granturi pot face solicitări începând cu data de 27 mai 2022, iar pentru granturi pentru capital de lucru, din data de 26 mai. Cheltuielile ce pot fi suportate din aceste granturi cuprind partea de cheltuieli cu materia primă, stocurile de materii prime, achiziția de combustibil, tot ceea ce se cuprinde ca și parte de cheltuială pentru activitatea curentă.
CITEȘTE ȘI: