Sănătate
De gardă la UNTOLD. Paramedic: „Nu poți să investighezi aici suspiciunile de infarct miocardic” VIDEO
Peste 360.000 de festivalieri au participat la ediția din acest an a festivalului UNTOLD. Paul Oargă, un paramedic la SMURD Cluj, a prezentat cum s-a desfășurat ultima noapte de gardă la Untold, într-un video.
Paul Oargă, un paramedic la SMURD Cluj, a prezentat cum s-a desfășurat ultima noapte de gardă la Untold, într-un video/ Foto: captură ecran YouTube Dr. Paul Oargă
Paramedicul din Cluj a arătat cum s-au desfășurat lucrurile la cortul de ajutor SMURD amplasate în festivalul Untold, în ultima noapte.
Paul Oargă a spus că au fost foarte multe cazuri, iar multe dintre acestea erau intoxicații cu alcool sau alte substanțe. Nici micile accidente precum juliturile sau luxațiile nu au lipsit pe perioada festivalului.
„Cele mai multe prezentări au fost intoxicațiile acute etanolice sau cu alte substanțe. Scopul nostru a fost ca de fiecare dată să tratăm pe cât posibil în corturile noastre și apoi să trimitem participanții fie acasă însoțiți de prietenii lor, fie la festival dacă aceștia s-au simțit în stare să continue petrecerea (…) O altă categorie de pacienți sunt traumatismele care de cele mai multe ori sunt minore, entorse, luxații chiar fracturi care trebuie trimise la spital unde au nevoie de consult de specialitate”, a spus paramedicul clujean.
Peste 1.500 de festivalieri au avut nevoie de îngrijii medicale
În cele 4 zile de festival peste 1.500 de persoane au avut nevoie de îngriji medicale.
Dintre acestea, 229 de persoane au avut traumatisme diverse (escortaţii, contuzii, suspiciuni de fracturi, etc.), 218 au acuzat dureri digestive, 159 cu dureri de cap, de picioare sau altele, alte 957 cazuri cu afecţiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacţii alergice etc.) În 35 de situaţii a fost nevoie de investigaţii medicale de specialitate, astfel că 30 de adulţi şi cinci copii au fost transportaţi la spital.
Un festivalier străin a fost adus pe targă la cortul SMURD de către pompieri. Discuția dintre paramedici și bărbat erau incoerente:
„Pacient: Mulțumesc pentru tot ajutorul.
Dr. SMURD: Deci, ce s-a întâmplat? Ce s-a întâmplat?
Pacient: Da!
Dr. SMURD: Ai băut alcool?
Pacient: Am băut, da!
Dr. SMURD: Bine, ai luat ceva droguri?
Pacient: Nu, nu am luat droguri!
Dr. SMURD: Dar ai fumat ceva?
Pacient: Nu, sunt de peste ocean, nu o să fac asta! (…) Scuze că râd”, discuția dintre medic și paciente.
În timpul prezentării sale video, paramedicul a surprins o intervenție care a necesitat un medic cu mai multă experiență. Un bărbat s-a prezentat la cortul SMURD cu o umflătură în zona gleznei pe care medicii nu și-au putut da seama dacă este entorsă sau infecție.
„Pacientul s-a prezentat la noi pentru glezna umflată, dar el nu raporta nici un fel de traumatism și erau acolo ca niște leziuni și nu știam exact ce se întâmplă, dacă este o poartă de intrare, să fi fost un proces infecțios la nivelul pielii, o celulita sau era o entorsă pe care el să nu o fi simțit. De asta a fost nevoie de intervenția unui medic cu mai multă experiență”, a adăugat Paul Oargă.
Tânărul a fost trimis la ortopedie pentru investigații de specialitate.
Femeie cu suspiciune de infarct miocardic, transportată la spital
Paramedicul Paul Oargă a transmis că deși festivalul este pe terminate, lucrurile au început să se precipite la ora 4:30 când tot mai mulți tineri se prezentau la cortul SMURD.
În ultima noapte s-a prezentat la cortul SMURD o femeie cadiacă pe care paramedicii o suspectau de infarct miocardic. Aceasta a fost transportată la spital.
„Este 4:30 dimineața, lucrurile încep să se precipite. Sunt foarte multe prezentări în momentul de față. Doi pacienți care trebuie trimiși concomitent la spital. Unul pentru o plagă la nivelul tibiei, adică o rană care nu poate fi suturată aici, trebuie explorată mai departe să vadă dacă nu sunt și ceva fragmente de os la nivelul acelei răni. O doamnă pe care o suspicionăm de un infarct miocardic, tot pe stres, oboseală neinvestigată, probabil cardiacă. Adică probleme cardiace neinvestigate și electrocardiograma nu arată tocmai bine. De asta am luat decizia să o trimitem la spital (…) Unii pacienți sunt transportați la spital pentru că nu poți să investighezi aici suspiciunile de infarct miocardic, nu poți să faci radiografii, clar trebuie trimiși la spital”, a declarat paramedicul.
CITEȘTE ȘI: