Sănătate
Numărul cazurilor de COVID-19, în creștere în Europa! Este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții gripale
Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, atenționează că în această iarnă sunt șanse ca să ne confruntăm cu un val nou de COVID-19.
Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, atenționează că în această iarnă sunt șanse ca să ne confruntăm cu un val nou de COVID-19/ Foto: pixabay.com
În Europa a fost înregistrată în ultima săptămână o creștere cu 8% a cazurilor de infecție cu COVID-19, probabil și din cauza unor evenimente dinamizatoare pentru infecție precum Oktoberfest care a strâns laolaltă 6 milioane de oameni în 2 săptămâni, a declarat la RFI, medicul epidemiolog Emilian Popovici.
Potrivit medicului epidemiolog, în ceea ce privește gripa sezonieră este probabil să ne confruntăm cu un val de infecții gripale la nivelul anilor prepandemici, deoarece în Noua Zeelandă și Australia s-a consemnat deja o asemenea evoluție și se așteaptă ca în continuare să se întâmple la fel în America de Nord și în Europa.
Acesta este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții accentuat cu COVID-19 în cazul în care vor deveni dominante variante sau subvariante ale virusului cu potențial crescut de evitare a imunității post infecțioase și/sau postvaccinale.
„Deși în lume infecțiile sunt în general staționare sau în scădere , în Europa s-a înregistrat în ultima săptămână o creștere cu 8%, probabil și datorită unor evenimente dinamizatoare pentru infecție cum a fost Oktoberfest care a strâns laolaltă 6 milioane de oameni în 2 săptămâni. China urmează să deschidă frontierele ceea ce înseamnă că subvariantele Omicron odată pătrunse acolo vor infecta un număr mare de persoane ceea ce poate duce la apariția de noi subvariante mai performante pentru virus”, a declarat medicul.
Întrebat dacă este posibilă apariția unei „twindemii”, medicul este de părere că teoretic este posibil. Twindemia este un termen folosit în timpul pandemiei de COVID-19, care se referă la posibilitatea ca un sezon de gripă severă să se întâmple alături de o creștere a cazurilor de COVID-19 în toamna și iarna anilor 2020 și 2021.
„S-a vorbit la un moment dat despre posibilitatea apariției unei «twindemii» în care virusul gripal și Sars CoV 2 să genereze vârfuri de infecții simultan. Teoretic este posibil dar practic dacă un virus cu transmitere respiratorie devine dominant și generează vârfuri de infecții, atunci este mai puțin probabil ca un al doilea virus cu aceeași cale de transmitere să facă la fel. Asta nu exclude cum spuneam evoluția celor două virusuri în paralel”, explică dr. Emilian Popovici.
CITEȘTE ȘI: