Sănătate
IMAGINI ÎNFIORĂTOARE la GINECOLOGIE 1! Lenjerie de pat ruptă, murdară și pansamente neschimbate. FOTO
Imagini înfiorătoare vin de la Ginecologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. O mamă care a fost internată acolo se plânge de condițiile din spital.
Imagini înfiorătoare vin de la secția Ginecologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. O mamă care a fost internată acolo se plânge de condițiile din secție/ Foto: Emanuel Ungureanu/Facebook
Imagini de necrezut au fost surprinse de o mămică care a fost internată în luna februarie la Ginecologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.
Deputatul USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, a răbufnit la vederea acestor imagini și detalii transmise de mămică.
„Fotografiile cu cearșaful ferfeniță, păturile vechi și cu pansamente neschimbate cu zilele sunt, atenție, din luna februarie al acestui an!!! O mamă care a fost batjocorită acolo în luna februarie și-a făcut acum curaj să trimită aceste imagini. Doamna Liliana mi-a vorbit și despre marea diferență de igienă și comportament între secția de Neonatologie, unde curățenia era mult mai bună, asistentele atente cu procedurile și empatice în contrast cu personalul lipsă, mai ales infirmiere și neglijent de pe secția de Ginecologie. Toate aceste grave neglijențe, lipsă de igienă, frecvența infecțiilor, ar fi trebuit semnalate de către DSP Cluj și șeful secției Ginecologie 1 ÎNAINTE de moartea în serie a unor bebeluși.
În mod halucinant, până astăzi, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, DSP Cluj nu vorbesc despre vreun RESPONSABIL pentru MOARTEA unor copii la câteva zile după naștere. Nu vorbesc despre cuvântul SIGURANȚĂ când este vorba despre copiii și mamele care nasc acum la Ginecologie 1 (…) Cum este posibil ca intr-un oraș bogat cum este Cluj-Napoca să nu existe în spitale așternuturi noi, pături noi, la discreție, saltele noi, dezinfectanți de calitate din belșug.
2 mame au fost infectate pe secția de Ginecologie 1 cu bacterii care le-au omorât copiii. Contează asta pentru cineva din fruntea statului? Spre sfârșit de săptămână, oamenii vor ieși în stradă să ceară măsuri din partea statului român pentru ca cetățenii să se simtă în siguranță. Deocamdată, Ciucă ii cere socoteală lui Rafila despre bebelușii morți de la Cluj și adulții infectați de bacterii și omorâți la Mureș și Rafila îi răspunde de pe o plajă din Cuba.
NENOROCIȚI! Am solicitat ieri, OFICIAL, premierului Ciucă, să trimită corpul de control aflat la dispoziția sa, un control adevărat la spitalele din Cluj și Mureș unde au murit cu zile cetățeni români, uciși de bacterii. Ministrul Sănătății Rafila este în Cuba și șefa inspecției sanitare de stat este medic veterinar...”, a scris Ungureanu.
Ministerul Sănătății a confirmat un singur deces la Ginecologie 1
Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări despre decesele provocate de infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) la spitalele din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, după ce premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat reprezentanţilor ministerului o situaţie punctuală privind infecţiile nosocomiale în aceste spitale, precum şi la nivel naţional.
În legătură cu situaţia de la Cluj-Napoca, Ministerul Sănătăţii precizează că a fost înregistrat un singur deces, la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.
Chiar dacă Ministerul Sănătății a confirmat un singur deces la Ginecologie 1 mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca.
În cazul unuia dintre copii, în scrisoarea medicală scrie negru pe alb cu ce bacterie a fost infectat. Ministerul Sănătății confirmă că un copil decedat avea o altă bacterie intraspitalicească.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu și familiile copiilor decedați în condiții suspecte la Ginecologie 1 au susținut, luni, 17 octombrie, o conferință de presă în care au analizat cauzele acestor tragedii în serie. Mai multe detalii pot fi citite AICI.
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a revenit cu clarificări după conferința respectivă, la solicitarea redacției monitorulcj.ro, privind decesele nou-născuților. Din rezultatele unei anchete, pornite de Ministerul Sănătății, un singur caz de infecție a fost identificat, iar acesta nu a fost precizat în documente ca fiind „cauza decesului”, potrivit SCJU. Despre alte două cazuri, conducerea spitalului susține că nu au fost identificate infecții spitalicești.
Protest în Cluj-Napoca în urma deceselor bebelușilor
În Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca, comunitatea Declic a anunțat deja un protest pentru ziua de vineri, în condițiile în care mai mulți bebeluși au decedat în condiții suspecte la Clinica de Ginecologie 1 a Spitalului Județean Cluj.
Printre solicitări figurează și necesitatea demarării unor anchete urgente privind infecțiile nosocomiale din spitale:
„Cerem Ministerului Sănătății să demareze urgent o ANCHETĂ la maternitatea din Cluj-Napoca, unde 8 bebeluși au murit în ultimul an din cauza infecțiilor nosocomiale. Este nevoie de recoltare de probe (studiu de prevalență de moment), pentru a determina exact situația infectărilor cu bacterii ucigașe, în spitale”, arată membrii Declic în mesajul public.
UPDATE: Spitalul de Urgență face eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare a pacienților
La solicitarea redacției monitorulcj.ro, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca a transmis un punct de vedere privind condițiile de cazare a pacienților, despre care precizează că se fac „eforturi susținute în vedere îmbunătățirii” lor:
„Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face eforturi susținute în vederea îmbunătățirii condițiilor hoteliere din spital, de cazare a pacienților. Cu toate că secția a trecut printr-un proces de reabilitare cu fonduri de la Banca Mondială, în acest an acolo s-au făcut reparații curente în valoare de 170.000 lei, bani obținuți prin hotărâre a Consiliului Local Cluj-Napoca. De curând secția a fost dotată cu un număr de 22 de paturi electrice donate de Asociația Metropolis. Tot Consiliul Local Cluj-Napoca a alocat 500.000 lei pentru achiziția de ventilatoare. Vă invităm să faceți o documentare foto la fața locului, în spațiile acestei secții”, potrivit conducerii SCJU Cluj.
CITEȘTE ȘI: