Sănătate
România mai are nevoie de 500 de medici de urgență doar pentru spitale, pentru a acoperi deficitul. Clujul are 82 de urgentiști
România ar mai avea nevoie de până la 500 de medici de urgență doar pentru spitale, fără a lua în calcul serviciul pe ambulanță, pentru a putea fi acoperit deficitul. Clujul se află între județele cu cei mai mulți urgentiști.
România mai are nevoie de 500 de medici de urgență doar pentru spitale, pentru a acoperi deficitul / Foto: SCJU Cluj - Facebook
În acest domeniu există mai puțini specialiști fiindcă tipul de muncă este foarte dificil și duce la epuizare fizică și psihică. În total, în România există 1112 medici de urgență care lucrează în spitale.
Conform estimărilor lui Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor, necesarul de medici de urgență se situează între 300 şi 500 doar pentru spitale, fără a lua în calcul serviciile de ambulanţă, scrie news.ro.
Clujul, în topul județelor cu cei mai mulți medici de urgență
Datele Colegiului Medicilor din România arată că pe primul loc în țară se află București, privind numărul medicilor de urgență care lucrează în spitale. Capitala este urmată de Timiș, Iași și apoi Cluj.
Alte județe precum Buzău, Călărași, Ialomița, sunt județe care numără doar câțiva medici de urgență, potrivit sursei citate.
Clujul are, în momentul de față, un număr de 82 de medici de urgență în spitale, conform datelor Colegiului Medicilor.
Peste 50% din urgentiști, concentrați pe centrele universitare
Președintele Colegiului Medicilor mai spune că din totalul medicilor de urgență, peste 50% dintre aceștia sunt concentrați pe marile centre universitare din țară:
„Situaţia în medicina de urgenţă oarecum nu este atât de dramatică faţă de alte domenii. La ora actuală avem 1112 medici de urgenţă, dar pe lângă ei mai avem medici de familie care au trecut printr-un modul de competenţă care le dă posibilitatea să facă asistenţă pe salvare, este un modul de asistenţă prespitalicească, şi de asemenea mai avem medici de familie care au încă un modul în plus numit modul de asistenţă spitalicească.
Peste 50 la sută dintre medicii de urgenţă sunt concentraţi în zonele universitare. Sunt judeţe cu un număr redus de medici. Dar activitatea lor e oarecum compensată cu ajutorul medicilor de familie”, a spus Daniel Coriu, conform news.ro.
De asemenea, Daniel Coriu spune că ar fi necesari cel puțin 300, până la 500 de medici de urgență pentru unitățile și compartimentele de primiri urgențe din spitale pentru a acoperi deficitul.
CITEȘTE ȘI: