Sănătate

Alexandru Rafila anunță finalizarea raportului privind infecțiile nosocomiale la spitalele din Cluj și Mureș: „Avem cea mai proastă situație privind bacteriile multirezistente...”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în cadrul unei conferințe, că situația privind infecțiile intraspitalicești, solicitate de premierul Ciucă, a fost încheiată.

Alexandru Rafila Ministrul Sănătății/ sursa: captură Ministerul Sănătății-România/Facebook.com Alexandru Rafila Ministrul Sănătății/ sursa: captură Ministerul Sănătății-România/Facebook.com

 

 


După cum arată Alexandru Rafila, Ministerul Sănătății a finalizat raportul cerut de premierul Nicolae Ciucă privind situația infecțiilor nosocomiale în cazul spitalelor din Cluj-Napoca și Târgu Mureș. 

„Este finalizat. Noi aveam la dispoziție nu numai datele, ci și toate modificările legislative pe care le-am făcut în ultimul an. Cred că din acest punct de vedere, s-a reușit cea mai importantă evoluție din ultimii 5 -10 ani, am reușit să facem foarte multe lucruri care să ducă la controlul acestui fenomen”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă.


Problema subraportării infecțiilor intraspitalicești

Potrivit ministrului, una dintre principalele probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc vizează tema subraportărilor infecțiilor nosocomiale, comparativ cu media europeană a cazurilor înregistrate și aflate în evidență.

„România raportează, după o evoluție crescătoare, 1% din cazurile externate ca fiind IAAM, media la nivel european e de 7%. Noi am crescut de la 0,2 la 1, asta-i adevarul… 


La nivelul Uniunii Europene sunt anual 37.000 de decese datorate infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), iar numărul de decese atribuite parțial acestui fenomen este de 3 ori mai mare. România are cca 5% din populația UE, și dacă ar fi să extrapolăm, am vedea că și în România numărul de decese, care ar putea fi atribuite IAAM în mod real, ar fi probabil de cca 1.700 la nivelul unui an”, a precizat ministrul Sănătății.

România înregistrează o situație dezastruoasă în cazul infecțiilor din spitale

„Dacă se va crea o presiune publică – noi lucrăm ca ele să se poată descoperi, raporta, să putem lua măsuri, pentru că avem cea mai proastă situație privind bacteriile multirezistente care produc infecții invazive, pentru că avem cel mai ridicat consum de antibiotice în UE – trebuie să lucrăm să ținem acest fenomen sub control: să scădem treptat consumul de antibiotice, să facem screening-ul pacienților la internare, să-i separăm în spitale, să facem diagnosticul microbiologic în spitale. 


O să facem raportul pentru primul ministru, dar vreau să înțeleagă toată lumea că nu putem să avem două lucruri opuse ca principiu: să avem o situație reală – să încurajăm raportarea și pe de altă parte să luăm măsuri pentru dispariția acestor infecții care nu pot fi eliminate nicăieri, iar dacă aceste lucruri care apar fac parte dintr-un scenariu legat de o presiune pe autorități, va face imposibil proiectul la care lucrăm pentru rezolvarea acestei situații. 

Introducem o măsură stimulativă pentru cei care raportează aceste infecții și pierd puncte managerii, care nu raportează infecțiile așa cum sunt în realitate”, a mai explicat Alexandru Rafila.


După decesele bebelușilor de la Ginecologie 1 din Cluj-Napoca, precum și a pacienților de la Spitalul Clinic Județean Mureș, prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Sănătăţii un raport în cazul infecțiilor intraspitalicești.

La finele săptămânii trecute, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a înregistrat o nouă reacție privind cazul infecțiilor intraspitalicești și a acuzațiilor aduse de mai mulți părinți, potrivit cărora condițiile precare din spital ar fi dus la moartea a patru nou-născuți.

Potrivit reprezentanților spitalului, prematuritatea în asemenea situații poate reprezenta o problemă, iar în cazul bebelușilor decedați poate fi vorba despre o dezvoltare insuficientă a imunității, în cazul nașterii premature. 

 

 

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Reacția Spitalului Județean Cluj în cazul infecțiilor nosocomiale de la Ginecologie 1: „Prematuritatea în sine este o situație extrem de gravă”. Copilașii au fost născuți înainte de termen, fără imunitate

Morți suspecte ale unor bebeluși la Ginecologie 1. Părinții își strigă disperarea în fața spitalului

Părinții bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1 și-au strigat disperarea: „Nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort” VIDEO

Premierul Ciucă a solicitat Ministerului Sănătății un raport privind infecțiile intraspitalicești, după decesele bebelușilor din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter