Sănătate

Antibioticele pentru copii lipsesc din farmaciile din Cluj. Nici ibuprofen sirop nu se mai găsește

În plin sezon al virozelor încep să existe penurie de medicamente în farmaciile clujene, mai ales la antibioticele pentru cei mici care sunt mai predispuși să se îmbolnăvească.

În plin sezon al virozelor încep să existe penurie de medicamente în farmaciile clujene, mai ales la antibioticele pentru cei mici care sunt mai predispuși la răceli/ FOTO: pixabay.com În plin sezon al virozelor încep să existe penurie de medicamente în farmaciile clujene, mai ales la antibioticele pentru cei mici care sunt mai predispuși la răceli/ FOTO: pixabay.com

 

 


În plin sezon al virozelor, în farmacii lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii. Cei mici sunt mai sensibili în sezonul rece, se îmbolnăvesc cel mai ușor și pot face forme mai grave.

 


Părinții preferă de cele mai multe ori să le ofere celor mici antibiotice sub formă de sirop deoarece sunt mai ușor de înghițit de cei mici decât pastilele.

Reporterii monitorulcj.ro au verificat mai multe farmacii pentru a vedea dacă se găsesc antibiotice sub formă de sirop pentru copii și care lipsesc.


Într-una dintre farmacia, singurul medicament pentru copii care conținea ibuprofen era Nurofen, însă doar sub formă de comprimate. Farmacista a declarat reporterilor că există alternative pentru cei mici, dar prețurile sunt mai ridicate.

La o altă farmacie situația era asemănătoare. Antibioticele precum ambroxol sau paxeladine lipseau. Alexandra, o farmacistă din Cluj-Napoca a stat de vorbă cu reporterii monitorulcj.ro și a declarat că de exemplu acidul clavulanic nu mai este pe raft din cauza pandemiei de COVID-19.


„Nu avem augumentin, toate concentrațiile, amoksiklav, Zinnat. Asta din ce ne-a spus reprezentantul Sanofi. Cumva din cauza covid-ului, cererea a fost prea mare și s-a terminat cu șase luni înainte stocul de acid clavulanic. Un lucru mai oficial de atât nu am primit”, a declarat pentru monitorulcj.ro Alexandra.

Întrebată de penuria cu ibuprofen din farmacii, Alexandra a declarat că în urmă cu mai mult timp a fost o problemă cu producătorul nurofen, perioadă în care au fost restrase toate, nu doar siropurile.


„Dispăruse o perioadă nurofenul tot ce era pentru copii, sirop, supozitare, jeleuri. Dar s-a găsit alginul și brufenul care sunt siropuri. Mai greu, dar le-am avut. Nu știm care a fost baiul, problemă la producătorul nurofen. Reckit parcă este, dar a început să apară înapoi pe rafturi…la un preț exorbitant de mare. Fluiucil, rhinatiol, erdomed, acestea sunt pentru tuse, deficitare puțin”, a adăugat Alexandra.

Asociaţia Farmaciilor solicită autorităţilor să rezolve această situaţie „gravă”

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a atenţionat, luni, asupra lipsei de pe piaţă a antibioticelor, în special a celor pentru copii, şi a solicitat autorităţilor să rezolve această situaţie „gravă”.

„Odată cu începerea şcolii şi întoarcerea copiilor în colectivităţi, suprapuse peste sezonul rece, infecţiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite şi realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situaţie extrem de gravă, iar noi ca farmacişti ne vedem neputincioşi în a o rezolva”, a declarat preşedintele asociaţiei, Cristina Pavel, potrivit unui comunicat remis agerpres.

Potrivit acesteia, pacienţii „de foarte multe” ori sunt nevoiţi să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri în speranţa că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii.

„Probabil, dacă situaţia nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulţi copii la urgenţe sau internaţi în spital pentru afecţiuni care puteau fi tratate acasă. Autorităţile trebuie să fie informate şi trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize şi pentru a readuce pe piaţa din România cantităţile necesare de antibiotice”, a explicat Cristina Pavel.

Dacă situaţia nu este rezolvată, se poate ajunge la efecte „importante” în sănătatea copiilor pe termen lung

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a transmis că, dacă situaţia nu este rezolvată, se poate ajunge la efecte „importante” în sănătatea copiilor pe termen lung.

„Un alt produs care lipseşte în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecţiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. Chiar dacă în ultima lună produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantităţile sunt insuficiente pentru nevoia pacienţilor, iar de multe ori farmaciile sunt condiţionate de achiziţionarea altor produse pentru a putea procura carbamazepina”, a completat Pavel.

Conform asociaţiei, discontinuităţi în aprovizionarea cu alte medicamente, în special ieftine, sunt din nou anunţate de către producători, ceea ce pune o şi mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona şi un pericol „imens” pentru sănătatea pacienţilor, care riscă să nu mai găsească tratamentul necesar sau să fie necesare multiple vizite la medicul de familie şi medicul specialist pentru a li se schimba terapia.

„Necesitatea unei reale reforme şi a unor politici publice în domeniul medicamentelor este vitală pentru sănătatea publică şi individuală a fiecărui paciente”, a evidenţiat organizaţia.

Printre medicamentele de uz pediatric care lipsesc de pe piaţă sau se găsesc în cantităţi insuficiente, în special sub formă de sirop sau suspensie orală, se numără amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină şi ibuprofen sirop, se precizează în comunicatul citat.

CITEȘTE ȘI:

Zeci de copii au murit după ce au primit siropuri de tuse și răceală produse în India

A început sezonul virozelor. Cât de periculoase pot fi acestea pentru copii și cum le putem preveni

Zeci de părinți și-au dus copiii la spital în ultimele zile cu simptome de gripă sau COVID-19

abonare newsletter