Sănătate

Despre cancerul hepatic (P)

Anual, în luna octombrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) readuce la cunoştință publicului larg problema cancerului hepatic.

Dr. Roxana Fulgeanu, medic specialist gastroenterologie, Promedical Cluj-Napoca Dr. Roxana Fulgeanu, medic specialist gastroenterologie, Promedical Cluj-Napoca

 

Conform studiilor efectuate de Global Cancer Observatory în 2020, cancerul hepatic reprezintă al VI-lea cel mai frecvent tip de cancer şi a III-a cauză de mortalitate în legătură cu cancerul.


Este, de asemenea, necesară reamintirea diferenței dintre tumorile hepatice maligne cu localizare primară în ficat (cancerele hepatice care au punct de plecare ficatul) şi  determinările secundare hepatice (cancere cu punct de pornire extra-hepatic şi care dau metastaze în ficat)

Tipuri de cancer hepatic


Cancerul hepatic (sau hepatomul) poate fi de tipul 

  • hepatocarcinom (care derivă din celulele ficatului - hepatocite),
  • colangiocarcinom (care derivă din celulele căilor biliare)
  • angiosarcom (tumoră ce derivă din multiplicarea anarhică a vaselor sanguine) - foarte rar, persoane peste 70 ani

Cauzele cancerului hepatic


Cea mai frecventă cauză (etiologie) a cancerului hepatic este reprezentată de ciroza hepatică, aceasta având diferite etiologii. Cele mai frecvente sunt infecțiile virale (hepatita B, C) consumul de alcool, steatohepatita non-alcoolică. Cauze mai puțin frecvente de hepatom sunt colangita biliară primitivă, colangita sclerozantă, hemocromatoza, boala Wilson, deficitul de alfa1antitripsină.

Prevenția primară a cancerului hepatic


Prevenția primară este reprezentată de corectarea posibililor factori cauzatori ai acestui tip de cancer. Aceasta constă în:

  • vaccinarea împotriva hepatitei B
  • tratament antiviral al pacienților cu hepatită B și C

Prevenția secundară a hepatomului


Prevenția secundară a cancerului hepatic se concentrează pe încetinirea progresiei bolii hepatice care duce la hepatom. În acest sens, se urmăreşte monitorizarea atentă a cirozei hepatice sau a hepatopatiei cronice şi încercarea de corectare a cauzelor acesteia pentru a preveni progresia bolii (întreruperea consumului de alcool, tratament pentru infecția virală B/C, etc)

Prevenția terțiară a cancerului hepatic 

Aceasta se referă la urmărirea îndeaproape a pacienților care au fost diagnosticați hepatom şi tratați curativ cu succes. 

Simptome

Simptomele ce țin de afectarea hepatică sunt destul de nespecifice. Acestea pot fi de tipul oboseală, slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate neintenționată, durere în etajul abdominal superior sau uneori în hipocondrul drept, icter (colorația galbenă a pielii şi ochilor), scaune deschise la culoare sau urini închise la culoare (ca “berea brună”).

Screeningul pacienților

Urmărirea pacienților cu afecțiuni hepatice se face atât prin analize sanguine cât şi prin ecografie abdominală, anual sau mai repede (frecvența fiind stabilită pentru fiecare caz în parte). Ulterior, în caz de apariția modificărilor patologice, se continuă investigațiile cu explorări mai amănunțite.

La Promedical pacienții pot beneficia atât de analize sanguine în vederea depistării afecțiunilor hepatice, ecografie abdominală cât şi consult gastroenterologic.

Dr. Roxana Fulgeanu, medic specialist gastroenterologie, Promedical Cluj-Napoca, contract CAS.

CITEȘTE ȘI:

Campanie DEXA – OSTEODENSITOMETRIE Promedical, reducere 50% (P)

abonare newsletter