Sănătate

Creștere alarmantă a infecțiilor nosocomiale la Spitalul Clujana. Autoritățile au „uitat” de aceste infecții în timpul pandemiei Covid

Infecțiile nosocomiale cresc de la an la an în Spitalul Clujana, motiv pentru care instituția și Primăria Cluj-Napoca vor depune un proiect pentru a atrage 1,7 milioane de euro din PNRR în vederea reducerii acestora.

Spitalul Clujana. Sursă foto Primăria Cluj-Napoca Spitalul Clujana. Sursă foto Primăria Cluj-Napoca

 

Consilierii locali au fost convocați, vineri, în ședință extraordinară pentru aprobarea unui acord de parteneriat între conducerea Spitalului Clujana și Primăria Cluj-Napoca pentru depunerea și implementarea proiectului „Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca”. 


Valoarea proiectului se ridică la 8.748.945 lei inclusiv TVA, banii urmând să vină din PNRR, perioada de depunere a cererilor de finanțare fiind până la data de 30 noiembrie. Acordul este valabil până în 30 iunie 2026 și se propun următoarele valori în urma implementării proiectului: rata infecțiilor nosocomiale – 2,7%, rata infecțiilor Clostridium dificile – 0,4%, rata infecțiilor microorganisme – 0%, numărul de probe analizate microbiologice – 3,43%, gradul de ocupare al unității sanitare – 71,6%.

6% infecții nosocomiale în 2021

„Investițiile eligibile sunt: reabilitarea/extinderea infrastructurii existente în vederea organizării în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu infecții asociate asistenței medicale și infecții cu Clostridium dificile; dezvoltarea laboratoarelor de analize microbiologice specializate; achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale. Valoarea minimă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de 24.671 lei fără TVA reprezentând 5.000 de euro. Valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de29.680.199 lei fără TVA echivalent a 6.015.200 fără TVA. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului”, arată municipalitatea.


Primăria Cluj-Napoca arată că blocul operator de la Spitalul Clujana dispune de un număr de 8 săli de operație, „modern utilate ce deservesc mai multe specialități chirurgicale: chirurgie generală, urologie, ginecologie, chirurgie plastică, ORL și oftalmologie".

Rata infecțiilor nosocomiale la Spitalul Clujana


2019 – 2,7%
2020 – 3,7%
2021 – 6%

Rata infecțiilor Clostridium dificile


2019 – 0,4%
2020 – 0,96%
2021 – 1,9%

Gradul de ocupare al unității sanitare


2019 – 71,6%
2020 – 42,3%
2021 – 39,8%

Capacitatea unității de asistență medicală (persoane/an)

2019 – 9.403
2020 – 5.270
2021 – 4.282

„Prin acest proiect se urmărește dezvoltarea laboratorului de analize de microbiologie prin dotarea cu analizatoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor și de efectuare a antibiogramelor; echipamente automate/semi-automate pentru identificare/testare a sensibilității la antibiotice pentru bacterii și fungi și achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor asociate asistenței medicale (sisteme/echipamente de evidențiare a încărcăturii microbiologice în aer și pe suprafețe: echipamente și sisteme digitale/IT de monitorizare a infecțiilor)", transmite conducerea spitalului.

CITEȘTE ȘI:

Investiție de 13 mil. euro pentru Spitalul Municipal „Clujana”

Ungureanu: "În România se moare de infecții nosocomiale, de TBC și de boli cardio-vasculare. De coronavirus, mai degrabă o să murim de frică"

Bomba cu ceas din spitale. Cluj, în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri de infecţii nosocomiale

Ultimele Stiri
abonare newsletter