Sănătate
Planul național de combatere a cancerului riscă să nu mai fie implementat. Emanuel Ungureanu: „Este o chestiune de siguranță națională”
Planul Național de Combatere a Cancerului riscă să nu fie implementat la timp, potrivit deputatului USR Emanuel Ungureanu. Din cauza amânării din comisia de sănătate, precum și a lipsei de colaborare dintre grupurile tehnice care trebuiau să elaboreze strategia, pacienții cu cancer riscă nu poată beneficia de un acces rapid la tratamentul vital.
Emanuel Ungureanu: Planul național de combatere a cancerului reprezintă o urgență de siguranță națională/captură Emanuel Ungureanu Facebook.com
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus plângeri penale pe numele lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, referitoare la „excursiile personale” făcute în Cuba și alte țări, care n-au avut „nicio consecinţă pentru ţară”.
Prezent la Cluj, chiar din fața Institutul Oncologic, deputatul Emanuel Ungureanu a amintit de cozile la care au stat pacienții suferinzi de cancer din timpul pandemiei de Covid-19, precum și modul în care a fost inițiat Planul Național de Combatere a Cancerului, strategie ce riscă să nu mai fie implementată, astfel încât pacienții nu vor putea beneficia de acces rapid la tratament începând din noul an.
„Sunt în fața Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, de unde am filmat de atâtea ori acele cozi ale umilinței pentru pacienții cu cancer.
Aici își găsesc salvarea mii de români, în fiecare an. De aici a pornit Planul Național de Combatere a Cancerului (PNCC), gândit de un grup de medici care au vrut să ofere o brumă de sănătate în plus românilor.
Planul Național de Combatere a Cancerului este o chestiune de siguranță națională”, avertizează deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al comisiei de sănătate din Camera Deputaților.
Potrivit fostului deputat de Cluj Emanuel Ungureanu, planul de combatere a cancerului riscă să nu mai fie implementat, din cauza amânării din comisia de sănătate a implementării acestei strategii, precum și a disfuncționalităților din cadrul grupului tehnic care urmează să elaboreze măsurile de combatere a cancerului la nivel național.
Ungureanu aduce o serie de acuzații ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnalând că strategia ar putea fi compromisă din cauza lipsei de colaborare din cadrul specialiștilor care elaborează PNCC.
„Întâi, s-a încercat amânarea, în comisia de sănătate, implementării acestui plan, dar acest lucru nu a reușit.
Văzând că nu are succes, domnul Rafila a făcut un grup de lucru, printr-un ordin de ministru, din 9 decembrie, prin care a format un grup tehnic de lucru pentru normele de la Legea293/2022 de combatere a cancerului, cu persoane ce nu au reușit să facă norme la alte legi de dinainte, motiv pentru care i-am acționat în judecată, pe ministerul Sănătății și pe ministrul Alexandru Rafila, la DNA.
Subminarea planului național de cancer a devenit un obiectiv politic”, susține deputatul Emanuel Ungureanu, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
„Grupul de lucru, din 18 persoane, nu s-a consultat cu grupul tehnic de lucru care ar fi trebuit să facă normele, adică cei care au gândit la începuit Planul Național de Combatere a Cancerului, aspect ce reprezintă o subminare foarte perversă a implementării acestui plan”, a explicat Emanuel Ungureanu.
Pacienții cu cancer au acționat ministerul Sănătății în judecată
Fostul deputat de Cluj, Emanuel Ungureanu, a afirmat că pacienții cu cancer își apără singuri dreptatea, câștigând procesele deschise ministerului Sănătății.
„În timp ce Rafila se plimbă sub soarele blând din Marea Caraibelor, astăzi, o femeie cu cancer din Alba-Iulia a câștigat lupta cu Ministerul Sănătății, care este obligat de instanța de judecată să-i deconteze un medicament vital pentru cancerul de sân în formă agresivă de care suferă!”, a fost exemplul oferit de vicepreședintele comisiei de sănătate din Camera Deputaților pentru a ilustra situația dificilă cu care se confruntă pacienții suferinzi de cancer.
Importanța strategiei privind combaterea cancerului
La începutul lunii septembrie, senatul a adoptat proiectul de lege care va da României primul Plan Național de Combatere a Cancerului, a anunțat profesorul și deputatul Patriciu Achimaș Cadariu, cel care a coordonat echipa de experți care a elaborat documentul strategic.
Acest plan se va focusa pe prevenire și, în cazul pacienților bolnavi, pe celeritate în stabilirea diagnosticului și pe asigurarea condițiilor pentru începerea cât mai grabnică a tratamentului.
Legea prevede și accesul pacienților la servicii de îngrijire, servicii de psihooncologice, onconutriție și oncofertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.
Chirurgul clujean de la Institutul Oncologic din Cluj, Patriciu Achimaș, a spus că planul se axează pe cinci localizări ale tumorilor solide: cancerul colorectal, mamar, de col uterin, bronho pulmonar și de prostată.
O bună implementare a Planului ar însemna reducerea cu 15 la sută a mortalității cauzate de cancer.
CITEȘTE ȘI: