Sănătate

Criză de ibuprofen și paracetamol: consumul medicamentelor pentru copii, mai mare decât în pandemie! PRIMER oferă recomandări pentru părinți

Consumul mare de ibuprofen și paracetamol din această perioadă, din cauza numărului mare de infecții respiratorii, a dus la o criză a medicamentelor pentru copii. PRIMER oferă explicații și recomandări părinților.

Criză medicamente pentru copii cu infecții respiratorii / Foto: depositphotos.com Criză medicamente pentru copii cu infecții respiratorii / Foto: depositphotos.com

 

 


Părinții români au semnalat o lipsă a medicamentelor utilizate pentru copii cu infecții respiratorii, precum ibuprofenul sau paracetamolul.

 


A apărut o criză în ceea ce privește cele două tipuri de medicamente, fiindcă utilizarea lor a fost mai mare în această perioadă decât consumul din timpul pandemiei sau înainte:

„Discontinuitățile semnalate de părinți cu privire la aprovizionarea cu soluțiile pediatrice de ibuprofen și paracetamol au cauze legate de deficiențe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime (substanță activă, excipienți) și materialelor (recipiente, mensuri, lingurițe, etc.) utilizate în fabricație.


Consumul de soluții pediatrice antipiretice a crescut exponențial în ultimele luni din cauza sezonului sever de infecții acute ale căilor respiratorii (IACR), ajungându-se în cazul celor două produse utilizate pe scară largă, ibuprofen și paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare față de perioada similară a anului 2021. A fost depășit chiar și consumul de dinainte de perioada de pandemie.”, anunță PRIMER - Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România într-un comunicat de presă transmis către monitorulcj.ro.

Consum cu peste 50% mai mare față de perioada similară a anului 2021 / Foto: PRIMER 

Cererea mare de medicamente nu a putut fi acoperită

Cu toate că producătorii au pus în vânzare cantități mult mai mari decât în anul precedent și chiar mai mari decât în 2019, consumul susținut a dus la dispariția acestor medicamente.


Cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare din cauza problemelor apărute la nivel global:

a) capacități de producție finite, care nu pot fabrica volume suplimentare; 
b) lipsa unor precursuri și intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate; 
c) restricțiile intermitente în livrarea substanțelor active (fabricate în marea lor majoritate în China); 
d) costurile în creștere a materiilor prime și materialelor, de exemplu kg de paracetamol s-a scumpit de 12 ori; 
e) planificări de producție eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021, etc.


200 de mii de flacoane, livrate în următoarele luni

„Din pacate, în România penuria a fost agravata de faptul că sunt solicitate cu predilecție anumite mărci comerciale de ibuprofen și paracetamol, deși în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conțin aceeași substanță activă, având aceeași calitate, eficiență, siguranță și gust plăcut, care sunt chiar mai ieftine; În acest moment există la desfacere cantități destul de importante de produse pediatrice pe bază de ibuprofen și paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale. Este important să se ceară sfatul medicului și farmacistului pentru găsirea variantelor de înlocuitori.

În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200 de mii de flacoane pediatrice de ibuprofen și paracetamol pe lună, atât fabricate în România cât și de la export, așadar problema își va găsi rezolvare la începutul anului 2023. Facem un apel respectuos la părinți să nu facă stocuri din aceste produse întrucât situația de criză riscă să se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranță timp de maximum 1-2 luni”, a mai transmis PRIMER.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

PRIMER trage un puternic semnal de alarmă: “O parte din medicamentele fabricate în țară riscă să dispară în curând de pe piață (P)

Lista medicamentelor gratuite şi compensate va fi extinsă. Medicamentele pentru persoanele cu Parkinson sau insuficiență cardiacă vor fi incluse

abonare newsletter