Sănătate

Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului. Casa de Cultură a Studenților și alte obiective din țară, luminate în culoarea portocalie

De Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului, sâmbătă, 4 februarie, 43 de obiective importante din București și șapte orașe din România vor fi luminate în culoarea portocalie.

Casa de Cultură a Studenților și alte obiective din țară, luminate în culoarea portocalie. FOTO: Facebook/ Emil Boc Casa de Cultură a Studenților și alte obiective din țară, luminate în culoarea portocalie. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


„World Cancer Day” mobilizează în fiecare an, pe 4 februarie, persoane fizice, instituții și organizații din întreaga lume pentru a atrage atenția asupra bolii secolului - cancerul. Una dintre modalitățile de a transmite publicului larg mesajul de luptă împotriva cancerului este iluminarea în portocaliu a clădirilor simbol din intreaga lume.

 


Pentru al treilea an consecutiv, Asociația Magic, partener al UICC (The Union for International Cancer Control – inițiatoarea World Cancer Day), pune a umărul la această mobilizare mondială, cu scopul de a pune lumină pe problemele cu care se confruntă copiii cu afecțiuni oncologice, pentru a informa publicul larg despre impactul acestei boli în viața unei familii, dar și despre importanța măsurilor de prevenție. Totodată, Asociația Magic își propune, cu această oczie, să colecteze și să transmită mesaje de încurajare tuturor copiilor care se luptă cu cancerul. 

Zeci de obiective din țară, luminate în portocaliu

Astfel, sâmbătă seară, 4 februarie 2023, între orele 19-22, va lumina în portocaliu 43 de obiective importante din București, șapte orașe și o comună din țară: 


  • București: Arcul de Triumf, Primăria Municipiului București, Teatrul Național I.L. Caragiale (TNB) , Teatrul Odeon, Cercul Militar Naţional, CREART – Centrul de Creatie, Artă si Tradiție al Municipiului București, Opera Națională București, , Palatul Primăverii, Palatul Regal, Biblioteca Naţională a României, Camera de Comerț și Industrie a României, Cercul Militar Naţional, Academia de Studii Economice București (ASE), Muzeul Antipa ,Turnul de Telecomunicații Speciale (STS), București Mall, Hotel Sheraton, Hotel Novotel, Hotel Hilton (Centrul Vechi), Hotel Triumf, Hotel Marmorosch, Sky Tower, Podul Mihai Bravu, Sala Palatului, Palatul Victoria – Guvernul României.
  • Brașov: Primăria Brașov, Literele de pe Tâmpa, Casa Sfatului – Muzeul Județean de Istorie Brașov;
  • Cluj: Casa de Cultură a Studenților „Lucian Blaga”, UBA;
  • Sibiu: Podul Minciunilor, Primăria Sibiu; 
  • Suceava: Teatrul Mihai Vișniec, Spitalu judetean de Urgenta “SF. Ioan cel Nou”, Cetatea de Scaun a Sucevei;
  • Oradea: Palatul Episcopal, Primăria Oradea, Podul Centenarului; 
  • Iași: Primăria Iași;
  • Craiova: Teatrul Național Marin Sorescu;
  • Târgu Neamț: Spitalul Orășenesc Târgu Neamț;
  • Comuna Maglavit/ Dolj: Statuia lui Petrache Lupu, Primăria Maglavit.

Din 2021, Asociația Magic a devenit partener UICC, punând astfel și România pe harta mobilizării globale de World Cancer Day. 

„Dacă sâmbătă seară, în drumurile voastre, vă iese-n cale vreo clădire îmbrăcată Magic în lumină portocalie - culoarea răsăritului și-a apusului, a spiritualității și a bărcilor de salvare – faceți-i o fotografie și postați-o pe conturile voastre de socializare, cu haștagurile #MakeTimeToCare #WorldCancerDay și #AsociațiaMagic, pentru a aduna laolaltă toată susținerea și speranța pentru familiile care se luptă cu cancerul”, a declarat Andreea Nechita, Președinte Asociația Magic. 


Cancerul, a doua cauză de deces în lume

Cancerul este a doua cauză majoră de deces din lume și cauza principală de deces în rândul copiilor și adolescenților. 10 milioane de oameni mor, anual, de cancer – mai mult decât de HIV/SIDA, malarie și tuberculoză, la un loc. 

În întreaga lume, se înregistrează anual aproximativ 300.000 de cazuri noi în rândul copiilor cu vârsta între 0 şi 19 ani. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2035, numărul mondial de cazuri de cancer s-ar putea dubla și aproximativ 40% din populația globului se va confrunta cu această boală, la un moment dat în viață.


Prin prevenţie, detectarea cancerului în fază incipientă şi tratament, ar putea fi salvate în fiecare an 3,7 milioane de vieţi - adulți și copii.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului (World Cancer Day) a fost organizată pentru prima dată în lume în anul 2006. The Union for International Cancer Control (UICC) coordonează manifestările pentru World Cancer Day, cu sprijinul a numeroșilor parteneri și organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății. World Cancer Day are și o platformă proprie (worldcancerday.org), unde se găsesc numeroase informații despre cancer, actualizate permanent. 

CITEȘTE ȘI:

Centrul Național de Competență în Domeniul Cancerului a fost lansat. Patriciu Achimaș-Cadariu: „Anii care urmează aduc în zona de risc generații foarte mari”

abonare newsletter