Sănătate
Cinci mituri alimentare desființate de nutritionist. Gălbenușul de ou NU este motivul colesterolului crescut
Există o mulțime de recomandări alimentare care nu au la bază o explicație științifică, ci fac parte mai degrabă din categoria legende urbane. 5 dintre acestea au fost desființate de un nutriționist.
Există o mulțime de recomandări alimentare care nu au la bază o explicație științifică/ Foto: pixabay.com
Nutriționista Mihaela Bilic a desființat o serie de mituri alimentare. Aceste recomandări urbane sunt în realitate niște informații pe jumătate înțelese și pe jumătate interpretate, astfel că au condus la formarea unor păreri greșite despre alimente.
Mit sau realitate? „Evitați să mâncați gălbenușul de ou, conține mult colesterol!”
Multe persoane consideră că utilizarea ouălor și în mod special gălbenușul de ou pentru alimente duce la o creștere a concentrației de colesterol din sânge.
Nutriționistul Mihaela Bilic a demontat acest mit. Da, într-adevăr gălbenușul de ou conține o cantitate de colesterol, însă nu este motivul pentru colesterolul ridicat.
„Gălbenușul este cea mai hrănitoare parte din ou, o esență de nutrienți de înaltă calitate. Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav, sedentarismul fumatul și alcoolul”, a transmis nutriționistul.
Mit sau realitate? „Portocala are cel mai mare conținut de vitamina C!”
Portocalele sunt cel mai bine cunoscute ca o sursă excelentă de vitamina C pentru a susține un sistem imunitar sănătos, deoarece o portocală poate oferi până la 70% din valoarea zilnică recomandată a vitaminei C.
Chiar dacă este bogată în vitamina C, portocalele nu sunt campioane. Fructele cele mai bogate în vitamin C sunt kiwi, papaya și căpșunile.
„ Kiwi, papaya și căpșunile sunt mai bogate în vitamina C decât citricele. Iar dacă vreți un aport consistent de vitamina C atunci mâncați legume proaspete, ardei gras roșu, broccoli și pătrunjel, ele sunt pe primele locuri în top.”, a adăugat nutriționistul.
Mit sau realitate? „Legumele congelate sunt mai sărace în nutrienti față de legumele proaspete”
În teorie, legumele congelate sunt mai sărace în nutrienți față de legumele proaspete. Practic acest lucru nu este adevărat.
Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, frigul este cel mai sigur agent de conservare păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente. În plus congelarea se face pe loc, imediat după recoltare, ca să fie evitate pierderile de nutrienti prin depozitare și transport.
Mit sau realitate? „Spanacul este foarte bogat în fier”
Spanacul a fost considerat de multă vreme o adevărată „bombă de fier”, dar nu este chiar așa.
Adevărat, doar că nu e fierul care trebuie. Fierul prezent în produsele vegetale se numește fier non hemic și este greu de absorbit și de folosit în organism.
„Dacă vreți un fier eficient, atunci consumați produse de origine animală (organe carne roșie pește și fructe de mare) care conțin fier hemic”, a declarat nutriționistul.
Mit sau realitate? „Meniul din sezonul rece trebuie să fie consistent și bogat în grăsimi”
Meniul din sezonul rece trebuie să fie consistent și bogat în grăsimi. Într-adevăr, acest mit este real, doar pentru cei care locuiesc la Polul Nord.
Conform nutriționistului, indiferent că este vară sau iarnă, noi tot la 22 °C trăim. Avem nevoie de calorii mai multe pentru termogeneză doar în condiții de frig extrem.
„Din păcate am uitat să trăim în ritm cu natura și nici alimentația nu mai ține cont de sezon!”, a încheiat nutriționistul Mihaela Bilic.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: