Sănătate
Atenție! Bomboanele oferite cadou de Ziua Femeii au până la 10 E-uri
Atenționare InfoCons: bomboanele oferite cadou de 8 martie, Ziua Femeii, au până la 10 E-uri, iar cantitatea de zaharuri variază între 32g și 68g la 100 grame de produs.
Foto: depositphotos.com
De 8 martie, românii cumpăra cutii de bomboane pentru a le oferi cadou și a celebra Ziua Femeii.
În acest context, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 126 de produse.
Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari aceștia variază între 0 – 10 :
- 0.8 % din produse au 10 aditivi alimentari;
- 0.8 % din produse au 9 aditivi alimentari;
- 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari ;
- 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari;
- 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari;
- 4 % din produse au 5 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 4 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 3 aditivi alimentari;
- 16 % din produse au 2 aditivi alimentari;
- 48% din produse au 1 aditiv alimentar;
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:
- toate produsele ce au facut obiectul studiului au în componență lecitina (E 322 )
- 25.39% dintre produsele studiate au avut în componență Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476);
- 18.25% dintre produsele studiate au avut în componență acidul citric (E 330 );
Zahărul, ingredientul principal
Din punctul de vedere al ingredientului principal :
- 70.63 % au ca prim ingredient zaharul;
- 7.93 % au ca prim ingredient ciocolata/ciocolata amaruie/ciocolata cu lapte /ciocolata neagra;
- 5.55 % au ca prim ingredient siropul de glucoza;
- 5.55 % au ca prim ingredient grasimile vegetale;
- 4.76 % au ca prim ingredient masa de cacao
- 2.38 % au ca prim ingredient crema de praline/ crema cu aroma .
Restul produselor au ca prim ingredient: fructele confiate, ouă, lichior sau nucă de cocos.
Din punctul de vedere al conținutului de substanță uscată de cacao: 39.68 % din produse menționează cantitatea de substanța uscată de cacao. Cantitatea de substanță uscată de cacao variază între : 82 % – 23 %.
Valoarea energetică variază între 366 kcal și 637 kcal raportate la 100 grame de produs. Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportată la 100 grame de produs.
De asemenea, cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.3 g și 40 g raportata la 100 grame de produs, iar cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g raportată la 100 grame de produs.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: