Sănătate

Găsim finanțare pentru Spitalul de Copii și Centrul de Transplant? Șeful CJ: „Guvernul să și le asume ca proiecte de țară”

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, susține că Guvernul ar trebui să-și asume Spitalul Monobloc de Copii și Centrul de Transplant ca „proiecte de țară”. Cele două nu au fost incluse pe lista investițiilor din PNRR, dar s-ar putea găsi finanțare în altă parte.

Spitalul de Copii Monobloc / FOTO: CJ Cluj Spitalul de Copii Monobloc / FOTO: CJ Cluj

 

 


În 2023 încep primele investiții în sistemul public de sănătate prin Programul Operațional Sănătate, iar până la finalul anului va putea fi accesat peste 90% din bugetul record de 5,9 miliarde de euro, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

 


Ministrul a menționat că în curând se va da „oficial startul apelurilor” pentru Spitalul Regional de Urgență din Cluj, însă nu s-a spus nimic legat de Spitalul Monobloc de Copii ori Centrul de Transplant Multiorgan. Cu toate acestea, Boloș a susținut că se vor mai aloca fonduri pentru spitale judeţene și municipale, iar președintele CJ Cluj, Alin Tișe, consideră că aici va fi încadrat Spitalul Monobloc de Copii:

„Dânsul vorbește despre startul apelurilor pentru spitalele regionale de la Cluj, Iași și Craiova, pentru cel puțin 7 spitale județene, dar și pentru modernizarea și dotarea spitalelor publice municipale și orășenești. Practic, din ce declară acolo înțelegem că e vorba despre o sferă mai largă, este adevărat.


În curând probabil, când lucrurile se vor așeza și la nivel guvernamental, se va prezenta lista aceasta și noi suntem convinși că aici vom intra cu Spitalul de Copii. Dacă se întâmplă asta, aș putea spune că jumătate din misiune este îndeplinită. Am parcurs toate etapele și după multe dificultăți am ajuns realmente la faza în care să semnăm efectiv lucrările de construire. Pentru că suntem în licitație cu acest proiect, la fel cum suntem în licitație cu Centrul de Transplant”, a declarat Alin Tișe la o emisiune radio.

Spitalul de Copii și Centrul de Transplant, proiecte „de țară”

Șeful Consiliului Județean este convins că cel puțin acest spital va fi prins în finanțare și a evidențiat cât de importantă este realizarea lui:„Odată pornit, acest proiect nu mai poate fi oprit. Pentru mine este un proiect de căpătâi. Îmi doresc să realizăm la nivelul județului Cluj un spital de copii. Nu cred că trebuie să explicăm cuiva cât e de important să ai un spital de copii nou, monobloc. România are nevoie de spitale de copii moderne, la fel cum avem nevoie și de spitale de adulți moderne, cum sunt spitalele regionale”.


Totodată, Alin Tișe este de părere că Guvernul „trebuie să-și asume” Spitalul de Copii Monobloc și Centrul de Transplant Multiorgan ca „proiecte de țară”. 

Așa va arăta Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj / FOTO: CJ Cluj

Despre Centrul de Transplant spune că este relevant la nivel național și speră că, la un moment dat, un prim-ministru va înțelege ce impact poate avea acest proiect:


„Am speranța că într-un final vom ajunge să avem un prim-ministru care va înțelege că a construi în România un Institut Multiorgan de Transplant, unic în Sud-Est-ul Europei (al doilea sau al treilea în Europa), înseamnă pentru România enorm. Nu mă interesează cum îl cheamă, oricine poate fi. Cine va înțelege că nu este o chestiune locală, ci o chestiune a țării, va intra în istoria acestei țări. Am făcut totul, am adus proiectul la cheie, e în licitație. Dacă nu se va întâmpla, noi nu ne vom lăsa, vom căuta alte surse”, a mai spus Tișe.

 În prezent, medicii Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj își desfășoară activitatea într-un pod.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

CITEȘTE ȘI:

Spitalul de Boli Infecțioase Cluj ar putea avea Compartiment de Primiri Urgențe! 100 de pacienți se prezintă spontan la spital zilnic

Încep primele investiții prin Programul Sănătate. Ministrul Marcel Boloș: „Vom da startul apelurilor pentru spitalele regionale din Cluj, Craiova și Iași”

abonare newsletter