Sănătate

Proiectul tehnic al Spitalului Regional Cluj, aproape de finalizare. Rafila: „Din 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaționale”

Spitalele Regionale vor deveni funcționale din 2027, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Primăria Florești a eliberat recent autorizația de construire pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, iar proiectul tehnic pentru investiție va fi finalizat în iunie 2023.

Proiectul tehnic al Spitalului Regional de Urgență Cluj, finalizat în iunie 2023/Foto: spitalregionalcluj.ro Proiectul tehnic al Spitalului Regional de Urgență Cluj, finalizat în iunie 2023/Foto: spitalregionalcluj.ro

 

 


La finalul lunii aprilie, primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a semnat autorizația de construire pentru viitorul Spital Regional de Urgență Cluj.

 


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat marţi că, începând cu anul 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaţionale.

Cel mai avansat dintre cele trei proiecte de spitale regionale – Cluj, Iași, Craiova, este cel din capitala Moldovei. Astfel, potrivit ministrului Rafila, la Iaşi proiectul a fost finalizat şi din toamnă va începe construcţia efectivă a Spitalului Regional.


Dar și proiectul tehnic al Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj se apropie de etapa sa finală. 

„La Iași, proiectul a fost finalizat și, din toamnă, va începe construcția efectivă a spitalului Regional. 


La jumătatea acestui an vom finaliza și proiectul tehnic pentru Spitalul Regional din județul Cluj, iar până la sfârșitul anului, pentru Craiova.

Proiectul tehnic al Spitalului Regional Cluj, aproape de finalizare/Foto: Alexandru Rafila Facebook.com

Începând cu anul 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaționale. Investiția totală va fi de peste 2 miliarde de euro”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.


CITEȘTE ȘI:

Primul spital regional ar putea fi funcțional în 2027. Nu va fi cel din Cluj, în ciuda promisiunilor!

Rafila a susţinut că investiţiile vor contribui la modernizarea sistemului sanitar din România şi la un acces mai bun la servicii de sănătate.

„Pentru prima dată, discutăm despre spitale integrate şi unitare din punct de vedere al construcţiei, al circuitelor, al echipamentelor şi, nu în ultimul rând, al condiţiilor hoteliere. Respectarea normelor de control al infecţiilor este prioritară în toate aceste proiecte noi”, a mai afirmat ministrul.

Ministrul Sănătății amintit de cele 2,4 miliarde de euro alocate prin PNRR pentru alte 27 de investiţii spitaliceşti noi, printre care Institutul regional de oncologie din Timişoara, o casă nouă pentru Institutul pentru Boli Cardiovasculare CC. Iliescu din Bucureşti şi, în premieră, un centru de psihiatrie infantilă la Bucureşti. 

„Majoritatea acestor proiecte au fost deja semnate, iar la unele se lucrează efectiv la construcţie (proiectul de la Bistriţa)”, a anunțat Rafila. 

Investiția în Spitalul Regional de Urgență Cluj se ridică la 540 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional.

Unitatea spitalicească se va întinde pe o suprafață de peste 150.000 mp. 

Va avea 7 etaje, din care 2 subterane, o capacitate de 849 de paturi, din care 81 de A.T.I. și un heliport.

Noul spital va avea și o unitate de mari arși, cu 12 paturi, din care 6 cu propria sală de operație.

„Mă bucur că am reușit să dăm o nouă direcție Floreștiului. 

Până la mandatul meu, autorizațiile de construire erau date preponderent pentru imobile care aveau ca singur obiectiv profitul dezvoltatorilor.

De această dată am semnat autorizația de construire pentru Spitalul Regional de Urgență-Cluj.

Continuăm să consolidăm importanța Floreștiului în zonă și prin această investiție atât de necesară”, declara primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, după semnarea autorizației de construire pentru realizarea proiectului Spitalului Regional de Urgență Cluj. 

Autorizația de construire pentru Spitalul Regional Cluj, eliberată de Primăria Florești la finalul lui Aprilie 2023/Foto: Bogdan Pivariu Facebook.com

Spitalul Regional de Urgență de la Cluj va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt, ce va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii, urmând a utiliza tehnologii medicale avansate. Estimarea este că edificarea spitalului va dura patru ani de la semnarea contractului de execuție, valoarea totală a investiției implementate prin Ministerul Sănătății fiind de 540 de milioane de euro.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primăria Florești a eliberat autorizația de construire pentru Spitalul Regional Cluj. Pivariu: Urmează lansarea licitației pentru execuție

Primul spital regional ar putea fi funcțional în 2027. Nu va fi cel din Cluj, în ciuda promisiunilor!

Proiectul tehnic pentru Spitalul Regional Cluj, în fază avansată de realizare. Urmează licitația pentru lucrările de execuție

abonare newsletter