Sănătate

Fractura de șold, periculoasă la vârstnici! 5-6 internări pe zi la Ortopedie în Cluj. Medic: „Unii nu supraviețuiesc”

Un medic din Cluj-Napoca trage un semnal de alarmă în ceea ce privește fractura de șold la vârstnici. Deși nu poate să nu pară o problemă medicală critică, aceasta este foarte periculoasă pentru persoanele de vârstă înaintată.

Dr. Horea Benea, Ortopedie-Traumatologie, SCJU Cluj / Foto: monitorulcj.ro Dr. Horea Benea, Ortopedie-Traumatologie, SCJU Cluj / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Cu ocazia inaugurării Compartimentului pacienți septici la Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Județean Cluj, medicul Horea Benea, șef de secție, ne-a vorbit despre întreaga activitate a clinicii și despre pacienții care se prezintă cu urgențe în camera de gardă.

Pe zi, în această perioadă, urgențele pot să ajungă chiar și la 70 la număr! „Din păcate nu avem criză de pacienți. Odată cu creșterea populației Clujului s-a mărit și numărul prezentărilor aici. Înainte erau 20-30 de consultări într-o gardă, acum ajungem la o medie de 60-70 de consultații”, spune medicul.


Dr. Horea Benea ne-a spus și care sunt pricipalii pacienți care vin cu urgențe, care sunt și internați ulterior:

  • „Există un grup de oameni care sunt destul de sedentari - intelectualii, cu muncă administrativă, care ies o dată pe săptămână la fotbal și joacă la rupere. Intră neîncălziți, suferă accidentări, își descarcă energia și mai vin cu câte un os rupt, un picior sau o mână ruptă, din păcate. În fiecare seară sunt sistematic câte unul, doi care rămân la noi din traumatologia sportivă. 
  • Apoi, accidentele auto pe care toată lumea le știe. 
  • Și mai e patologia vârstnică asupra căreia trebuie să ridicăm un semnal de alarmă”.

Accidentările la vârstnici, amenințătoare

Dr. Benea e tras un semnal de alarmă în ceea ce privește accidentările la vârstnici, cei care suferă fracturi de șold. Deși sunt operați în urma unei accidentări, problema nu este în totalitate rezolvată, fiindcă este una generală, iar vârsta înaintată este un factor foarte important:


„Speranța de viață a pacienților a crescut foarte mult. Deja pacienții sunt bine îngrijiți, toți au câte un medicament anticoagulant, bolile de inimă care înainte erau fatale la vârste mai tinere acum nu sunt. Este prelungită speranța de viață cu aceste tratamente noi apărute, plus stimulatoare cardiace, însă, din păcate, acasă vârstnicii mai au dificultăți de mers, probleme neurologice, se împiedică... Toată lumea are acasă un covor, un prag, se trezesc noaptea să meargă la baie și atunci se împiedică de covor și cad. În fiecare zi câte 5-6 pacienți vârstnici cu fracturi de șold se internează și din ce în ce mai mulți. Cu tijele astea noi, metodele moderne, noi reușim să-i operăm în 15 minute, îi punem pe picioare, dar problema nu e de acolo. Le fixăm osul, însă problema lor e generală. De multe ori, acest traumatism este chiar picătura care le umple paharul și se duc.  (…) Pacientul vârstnic fragil e prioritizat față de cel tânăr pentru că e instabil și oricând se poate întâmpla ceva. Și statistic, vorbind despre patologia vârstnicului, 1 din 2 pacienți care suferă de fractură de șold, la 6 luni din păcate nu mai supraviețuiesc, indiferent că sunt operați sau nu. Asta vrea să demonstreze faptul că o fractură la un vârstnic este foarte grea. Trebuie pus accent pe asta”, a mai spus medicul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujenii își rup picioarele pe trotuarele înghețate! 200 de pacienți cu entorse și fracturi, la Ortopedie

Doi copii au ajuns la spital cu fracturi după ce s-au jucat într-un leagăn destinat persoanelor cu dizabilităţi

abonare newsletter