Sănătate

Semnele depresiei. Te simți mereu obosit? Vezi la ce simptome trebuie să fii atent

Depresia este o afecțiune medicală complexă și poate afecta fiecare aspect al vieții unei persoane. Din acest motiv este important să fim atenți la simptomele ei.

Depresia înseamnă mai mult decât să fii supărat / Foto: pixabay.com Depresia înseamnă mai mult decât să fii supărat / Foto: pixabay.com

 

 


Depresia este prezentă de la relațiile personale, până la sănătatea fizică, afectând bunăstarea mentală, motiv pentru care trebuie să învățăm care sunt semnele sale. A fi nefericit nu este același lucru cu a fi deprimat. Depresia este un termen folosit greșit adesea pentru a descrie cum se simt oamenii după o săptămână proastă.

 


Depresia clinică, cunoscută și sub numele de tulburare depresivă majoră, este mai mult decât o senzație neplăcută. Simptomele specifice diferențiază depresia de tipul de tristețe generalizată pe care toți oamenii îl experimentează uneori, potrivit site-ului specializat healthline.ro.

Simptomele depresiei 

1. Perspectivă fără speranță

Oamenii care sunt depresivi experimentează adesea sentimente de deznădejde, deși acest lucru nu este la fel pentru toate persoanele. Uneori, oamenii care sunt deprimați simt că nu au valoare.


CITEȘTE ȘI:
Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci cartofi prăjiți

 

2. Pierderea interesului

Depresia poate elimina plăcerea sau distracția din lucrurile pe care oamenii le iubesc. Pierderea interesului sau retragerea de la activitățile care erau plăcute anterior, precum sportul, hobby-urile, ieșiri cu prietenii - este adesea un semn de depresie majoră. Pierderea interesului pentru sex este și ea obișnuită în acest context. Simptomele depresiei majore includ scăderea apetitului sexual și chiar impotența.


3. Oboseală crescută și probleme de somn

O parte din motivul pentru care persoanele care trăiesc cu depresie ar putea înceta să facă lucruri care le plac este că se simt foarte obosiți. Depresia vine adesea cu o lipsă de energie și un sentiment copleșitor de oboseală, care poate fi printre simptomele sale cele mai debilitante. Acest lucru poate duce la un somn excesiv.Deoarece aceste simptome pot fi atribuite altor afecțiuni, inclusiv sindromului de oboseală cronică, profesioniștii din domeniul sănătății pot rata adevărata cauză. Depresia este, de asemenea, legată de insomnie și aceste afecțiuni se pot „hrăni” reciproc. Lipsa unui somn odihnitor poate duce la anxietate.

Simptomele depresiei 

4. Anxietate

Depresia și anxietatea apar adesea împreună. Simptomele anxietății pot include:


  • nervozitate, neliniște sau un sentiment de tensiune
  • sentimente de pericol, panică sau teamă
  • ritm cardiac rapid
  • respirație rapidă
  • transpirație crescută sau abundentă
  • tremur sau zvâcniri musculare
  • probleme de concentrare sau de gândire clară la orice altceva decât o preocupare centrală

CITEȘTE ȘI
Săraci, dar fericiți? România, între țările europene cu cea mai mică rată a depresiei

 

6. Modificări ale apetitului și greutății

Greutatea și apetitul pot fluctua pentru persoanele cu depresie. Această experiență poate fi diferită pentru fiecare persoană. Unii oameni vor avea un apetit crescut și vor crește în greutate, în timp ce altora nu le va fi foame și vor pierde în greutate. Un indiciu dacă modificările dietei sunt legate de depresie este dacă sunt intenționate sau nu. Dacă nu sunt, poate însemna că sunt cauzate de depresie.

7. Emoții incontrolabile

Într-o clipă este o explozie de furie. Următoarea, lacrimile curg necontrolat. Depresia poate provoca schimbări de dispoziție care fluctuează sălbatic și nu are nimic de-a face cu nimic în afara persoanei care le experimentează.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primele semne ale demenței. La ce simptome trebuie să fii atent?

Semnele unui infarct. Află ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze și care sunt factorii de risc

abonare newsletter