Sănătate

În România, ca-n Africa! Am ajuns pe ultimele locuri din lume privind vaccinarea. Zone de lângă Cluj cu interes scăzut pentru imunizare

România se află pe locul 5 la coada unui clasament mondial privind vaccinarea cu DTP1 (vaccin difteric, tetanos, pertusis). Interesul scăzut în vaccinuri în România a apărut ca un efect puternic al pandemiei de COVID-19 și a dezinformării răspândite în spațiul public.

România, la coada unui clasament internațional privind vaccinarea / Foto: pixabay.com România, la coada unui clasament internațional privind vaccinarea / Foto: pixabay.com

 

 


România se află pe locul 5 la coada clasamentului din 2023 privind vaccinarea cu vaccinul DTP1 - difteric, tetanos, pertusis. Potrivit datelor publicate de Wold Population Revew, rata de vaccinare la acest vaccin este de 68%, România plasându-se pe locul 175 la nivel mondial. 

Țările de la coada clasamentului privind vaccinarea / Foto: worldpopulationreview.com

Singurele țări care stau mai rău decât România la acest capitol sunt câteva țări din Africa. Despre aceste date a vorbit și Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, zilele trecute, când a tras un semnal de alarmă. 


CITEȘTE ȘI: 
Strategie națională de vaccinare până în 2030. MS: „NU impune vaccinarea obligatorie. Nici în școli”
Copiii nevaccinați împotriva rujeolei în pandemie riscă să se îmbolnăvească acum! OMS: „Risc de epidemie”

 

„Despre vaccinarea în România. Lansarea Strategiei de vaccinare de către Ministerul Sănătății face, cum era de așteptat, valuri în societatea românească. Poate că este bine să știm câteva date concrete, obiective despre situația reală:


- În Uniunea Europeană (UE) fiecare țară implementează propriul program de vaccinarea (în ceea ce privește lista de vaccinuri, schema și modul de administrare) 
- Astfel, în 12 din cele 27 de țări UE, vaccinarea este obligatorie pentru unul sau mai multe dintre vaccinuri 
- În România, vaccinurile NU sunt obligatorii, fiind asigurate cu grad de recomandare, iar noua Strategie nu prevede vaccinarea obligatorie 
- În ceea ce privește rata de vaccinare, România se află pe ultimele locuri la nivel internațional. Astfel, într-o statistică la nivel mondial din 2023, cu privire la rata de vaccinare cu vaccinul DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), România se află pe locul 175, doar patru țări având o rată de vaccinare mai redusă: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee! Dintre țările din spațiul European, cele mai apropiate sunt Bosnia-Herțegovina și Ucraina, aflate cu 23, respectiv 24 de poziții mai sus față de țara noastră!”, a declarat președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

De asemenea, acesta a arătat că date similare sunt evidențiate de statistica din 2022 a OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), în care România se află pe penultimul loc din cele 49 de țări evaluate. „Oare se mai poate pune problema dacă trebuie sau nu făcut ceva!?”, a întrebat Dorel Săndesc.


Interesul și încrederea în vaccinuri, mai scăzută după pandemie

Importanţa percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanşarea pandemiei de COVID-19, conform unui raport al UNICEF privind imunizarea. Percepţia populaţiei cu privire la importanţa vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 dintre cele 55 de ţări analizate.

În Republica Coreea, Papua Noua Guinee, Ghana, Senegal şi Japonia scăderea a fost de peste o treime. China, India şi Mexic sunt singurele ţări analizate în care datele indică menţinerea sau chiar îmbunătăţirea percepţiei privind importanţa vaccinurilor. În majoritatea ţărilor, persoanele sub 35 de ani şi femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puţină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanşarea pandemiei. 


CITEȘTE ȘI: 
Vaccinarea anti-COVID, posibilă doar dacă mai luăm doi „prieteni” cu noi la programare. LISTA medicilor de familie din Cluj care administrează serul
Alertă roșie pentru sănătatea copiilor! Cea mai mare scădere a ratei de vaccinare împotriva mai multor boli în 30 de ani
 

În România, cu 13,4% mai puţine persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaţilor din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce a femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie. Diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani determinate de pandemia de COVID-19. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecţionării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical şi a măsurilor de izolare, arată UNICEF.

Raportul avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 şi 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 ţări.

Situația vaccinării anti-COVID

Situația vaccinării în România pe localități arată în felul următor, potrivit ultimelor date publicate pe pagina de Facebook RO Vaccinare, din 5 ianuarie 2022:

 Situația vaccinare anti-COVID la data de 5 ianuarie 2022 / Foto: RO Vaccinare

Primele localități - în funcție de procentul acoperirii vaccinale:
63.47% - comuna Dumbrăvița, județul Timiș;
62.59% - comuna Salva, județul Bistrița-Năsăud;
59.37% - comuna Cârcea, județul Dolj;
59.15% - comuna Valea Lupului, județul Iași;
57.45% - comuna Rimetea, județul Alba;
57.39% - comuna Giroc, județul Timiș;
56.96% - comuna Sfântu Gheorghe, județul Tulcea;
56.59% - comuna Izvoru Crișului, județul Cluj;
56.04% - comuna Chiajna, județul Ilfov;
55.18% - orașul Otopeni, județul Ilfov.

Procent vaccinare:
-rural: 36.77%;
-urban: 41.26%;
-municipii: 43.05%.

Conform hărții, vedem că situații rele privind acoperirea vaccinală au fost înregistrate în localități din Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Timiș, Hunedoara, Sibiu Brașov, unde acoperirea vaccinală a fost de 5-10%. Cu toate acestea, cele mai rele cifre privind vaccinarea au fost înregistrate în județul Suceava, Iași, Bacău, Grancea, Galați și Dâmbovița, unde există localități în care acoperirea vaccinală este între 0-5%.

Zone cu multe persoane nevaccinate aproape de Cluj

În județul Cluj, observăm că situația a fost promițătoare. Există zone în care acoperirea vaccinală este mai mare decât 50%, însă cele mai multe zone au înregistrat o acoperire de 30-50%. De asemenea, există destul de multe localități în care rata de vaccinare este mică, de 20-30%, și câteva localități în care s-a înregistrat o rată de 10-20%.

Potrivit datelor graphs.ro, de la 5 februarie 2022, Cluj-Napoca a avut o rată de vaccinare de 54.76%. Chiar dacă situația a fost mai bună aici, în unele zone din apropiere un procentaj mic din populație s-a vaccinat, sub 25%: 

  • BUZA - doar 22.84% din locuitori vaccinați
  • CHIUIESTI - 24.23%
  • MAGURI-RACATAU - 14.72%
  • MARISEL - 15.59%
  • NEGRENI - 21.61%
  • PANTICEU - 22.49%
  • SACUIEU - 18.32%

În apropiere de Cluj, găsim o grămadă de zone cu o rată foarte mică de vaccinare, situtate în județul Alba

  • ALBAC - doar 12.51% din populație vaccinată
  • ALMASU MARE - 16.60%
  • ARIESENI - 14.60%
  • AVRAM IANCU - 15.51%
  • BISTRA - 16.79%
  • CALNIC - 19.69%
  • CERU-BACAINTI - 10.64%
  • CETATEA DE BALTA - 18.55%
  • CIURULEASA - 13.32%
  • GARDA DE SUS - 11.40%
  • HOREA - 9.47%
  • INTREGALDE - 14.59%
  • POIANA VADULUI - 12.88%
  • RIMET - 15.78%
  • SCARISOARA - 11.42%
  • SOHODOL - 16.56%
  • VADU MOTILOR - 17.17%
  • VIDRA - 14.71% 

În decurs de doi ani de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, adică până la finalul lunii decembrie 2022, un număr de 16.903.644 de doze de vaccin au fost administrate în ţara noastră, potrivit Ministerului Sănătăţii. 8.129.452 de persoane au schema completă. Rata de vaccinare, potrivit ultimelor rate, a fost de circa 42% în România.

CITEȘTE ȘI: 
Caz bizar. Părinții unul bebeluș grav bolnav refuză ca acesta să fie operat. Le este teamă că va primi sânge de la un donator vaccinat anti-COVID-19
Rectorul UBB Cluj, Daniel David, despre mediul politic românesc: „Vi se pare că este unul intelectual, bine educat? Mie mi se pare că nu”

 

România a dezamăgit și în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva COVID-19. Câteva dintre lucrurile care au dus la scăderea interesului față de vaccin și încrederii din partea populației au fost protestele extremiștilor din timpul pandemiei, care răspândeau dezinformări și ignorau recomandările autorităților, încercările grupului AUR de a discredita eficiență vaccinurilor și „efectele Șoșoacă”. 

Senatoarea Diana Șoșoacă a ajuns deseori în situații extreme în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID și pandemia. Ea este cercetată penal de procurorii DIICOT pentru zădărnicirea combaterii pandemiei COVID-19 după ce a blocat activitatea unui centru de vaccinare. Potrivit defapt.ro, în septembrie 2021, un grup de protestatari antivaccinare condus de Șoșoacă a blocat accesul într-un centru de vaccinare din comuna Răchiteni din județul Iași. Însă, din păcate, din decembrie 2021 nu se mai știe nimic despre acest dosar.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Diana Șoșoacă, anchetată pentru că a blocat vaccinarea într-un centru din Iași

Diana Șoșoacă, discurs ȘOCANT despre restricțiile COVID-19 de la Cluj:„Mi-e milă de ei! Sunt cei mai supuși”

Ultimele Stiri
abonare newsletter