Sănătate

Peste 11.600 de clujeni bolnavi de cancer. Clujul pe locul doi în țară

Clujul se află pe locul doi în țară la numărul de pacienților diagnosticați cu cancer. Doar în județul nostru există peste 11.600 de pacienți oncologici.

Clujul ocupă locul 2 la nivel național privind numărul mare de pacienți cu cancer / Foto: depositphotos.com Clujul ocupă locul 2 la nivel național privind numărul mare de pacienți cu cancer / Foto: depositphotos.com

 

 


În județul Cluj există un număr de 11.661 pacienţi incluși în Programul naţional de oncologie, potrivit datelor transmise de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu.

 


Acest număr plasează județul Cluj pe locul doi la nivel național, după municipiul București, care înregistrează 28.457 de pacienţi oncologici.

CITEȘTE ȘI:
Cancerul, o boală de sistem. Nadim Al Hajjar, chirurg: „Nimeni nu e scutit de dezvoltarea unui cancer de colon sau rect” Cum îl putem preveni?

 


În primul semestru al anului în Programul naţional de oncologie erau înregistraţi, la nivel național, 143.033 pacienţi. Clasamentul național arată în felul următor: 28.457 de pacienţi (o cincime dintre pacienţii oncologici) la Bucureşti, Cluj (11.661 pacienţi), Iaşi (8.078), Timiş (7.340), Ialomiţa (605) şi Tulcea (475).

CITEȘTE ȘI:
Numărul îmbolnăvirilor de cancer în UE, estimat că va creşte cu 24%. INSP: „Va deveni prima cauză de deces”

 


„Task Force” pentru combaterea cancerului

Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, a anunţat marți seara că la nivelul instituţiei funcţionează de marţi un „Task Force” pentru combaterea cancerului în România format din reprezentanţi ai instituţiei şi medici implicaţi în lupta cu această boală.

„Începem prin a realiza o cartografiere clară a tuturor serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei, de la cele preventive la cele de tratament, de la medicina primară şi ambulatorie la serviciile medicale spitaliceşti. Vom analiza şi serviciile medicale conexe de suport pentru fiecare judeţ în parte. Pasul doi constă în definirea foarte clară a serviciilor medicale pe care ne dorim să le avem, noi ca ţară, pe viitor. Vom proiecta în mod realist şi pe baze ştiinţifice nevoia de servicii de oncologie pentru următorii 5 ani, astfel încât reformarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor să fie realizată în mod sustenabil. Pentru a construi un sistem de sănătate modern, european, în România, trebuie să ştim unde ne aflăm astăzi. Începem cu domeniul oncologiei. După ce vom avea o imagine clară asupra situaţiei actuale, vom şti mai bine ce şi unde lipseşte”, a scris Andrei Baciu, pe pagina sa de Facebook.


CITEȘTE ȘI:
Dan Eniu, chirurg oncolog și profesor UMF Cluj: „1 din 8 femei fac cancer de sân.” Ce măsuri de prevenție poți lua și cum îți afectează stilul de viață sănătatea?

 

Președintele CNAS consideră că este esenţial să existe un plan pe termen mediu şi lung, acesta fiind unul din obiectivele respectivului „Task Force”, încât „pacienţii şi asiguraţii din România să aibă acces cât mai rapid la servicii medicale cât mai apropiate de standarde europene”.

Acel „Task Force” are ca scop definirea unei imagini cât mai clare a serviciilor oferite astăzi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pacienţilor oncologici, cât şi stabilirea unui plan sustenabil pentru accesul echitabil şi nediscriminatoriu al asiguraţilor la serviciile medicale, investigaţiile şi tratamentele decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

O tânără din Cluj are nevoie de ajutor! Sara suferă de o formă rară de cancer, care necesită un tratament de specialitate

Ajutor pentru bolnavii de cancer. Cazare și masă gratuită, pentru pacienții care vin la tratament în Cluj-Napoca. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter