Sănătate

Aproape 4.000 de pacienți cu accident vascular cerebral ajung la SCJU Cluj, în fiecare an. Află care sunt semnele unui AVC

În România, anual, apar peste 60.000 de cazuri de AVC. Numai la Spitalul Județean din Cluj-Napoca ajung aproape 4.000 de cazuri.

Pacienți tratați la SCJU Cluj / Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca - Facebook Pacienți tratați la SCJU Cluj / Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca - Facebook

 

 


În România se înregistrează peste 60.000 de cazuri de Accident Vascular Cerebral (AVC) într-un an, reprezentând prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei.

 


Datele medicale ale Spitalului Clinic Județean de Uurgență (SCJU) Cluj din ultimii 5 ani arată o predominanță a accidentelor vasculare de tip ischemic, potrivit reprezentanților spitalului: 

„Cele mai multe dintre ele sunt cauzate de tromboza arterială cerebrală/paracerebrală (84%), etiologie care are nevoie de terapie intervențională în primele 4-6 ore. Cele două Secții Clinice de Neurologie ale SCJU Cluj au un rol determiat în neuroreabilitarea pacienților cu AVC ischemic, aproximativ 3.800 de pacienți pe an. Cazurile de AVC hemoragice, precum și o mică parte din cele ischemice, sunt tratate în prezent la nivelul Clinicii de Neurochirurgie a spitalului, care prin Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie, investiție aflată în fază avansată de implementare, își va spori capacitatea de a oferi un tratament complex, chirurgical (aici se efectuează anual un număr de aproximativ 3500 de intervenții) și endovascular prin procedeul terapeutic al trombolizei intravenoase, care dă șansa recuperării aproape complete a bolnavului cu AVC”, a transmis SCJU Cluj.


Semnele unui AVC

Semnele și simptomele unui AVC variază de la o persoană la alta, însă putem să îl recunoaștem după următoarele indicii:
- fața poate să fie căzută pe o parte
- brațele amorțite
- vorbirea neclară sau confuză
- ocazional,  paralizie completă a unei părți a corpului, pierderea bruscă sau încețoșarea vederii, ameţeală, confuzie, probleme de echilibru și coordonare, dificultate la înghițire  (disfagie), o durere de cap bruscă și foarte severă, pierderea cunoștinței.

Timpul este un factor important în lupta cu AVC, potrivit specialiștilor clujeni. Dacă observăm semnele și simptomele AVC la cineva din jur, trebuie să sunăm imediat la 112. Este foarte important ca pacientul cu AVC să aibă acces la tratament specializat în primele 3-4 ore de la apariția simptomelor.


CITEȘTE ȘI:
SEMNAL DE ALARMĂ. În medie, 4 pacienţi pe oră fac AVC în România

 

O parte dintre factorii de risc pentru AVC nu pot fi controlați  (vârsta și genul), însă cei care țin de stilul de viață sunt potențial tratabili:
- obezitatea 
- lipsa de activitate fizică
- consumul excesiv de alcool
- consumul de droguri
- tensiunea arterială crescută
- fumatul și fumatul pasiv
- colesterolul mărit
- diabetul
- apneea obstructivă în somn
- utilizarea contraceptivelor orale
- bolile cardiovasculare
- boala COVID-19.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primele semne ale demenței. La ce simptome trebuie să fii atent?

Primele semne ale cancerului la plămâni. La ce simptome ar trebui să fim atenți, chiar dacă par inofensive?

abonare newsletter