Sănătate

Harta Șpăgii din spitale, în Octombrie. Cum vrea ministerul Sănătății să blocheze sesizările pacienților? „S-au trezit brusc, când datele au fost scoase la lumină, să schimbe întrebările”

În timp ce în Cluj pacienții au raportat cele mai puține cazuri de „șpagă” în spitale, în alte zone ale țării situația rămâne îngrijorătoare. Mai mult, ministerul Sănătății intenționează să modifice întrebările din mecanismul de sesizări, astfel încât semnalările pacienților să fie mai anevoioase.

Harta Șpăgii, în luna Octombrie 2023/Foto: Dragoș Varna Facebook.com Harta Șpăgii, în luna Octombrie 2023/Foto: Dragoș Varna Facebook.com

 

 


Județele în care pacienții au raportat cele mai puține cazuri de mită pentru luna Octombrie, sunt următoarele: Vaslui (rata 0%), Bistrița (0.39%), Alba (0.46%), Brașov (0.58%), Cluj (0.90%).

 


La polul opus, județele cu cele mai mari rate privind șpaga în spitale sunt: Brăila (5.26%) la egalitate cu Giurgiu (5.26%) și Teleorman (5.17%). Bucureștiul se situează aproape de media țării cu 1.36%.

Ultima hartă a șpăgii?

În fiecare lună, clujeanul Dragoș Vana realizează „Harta Șpăgii” din spitalele din România, pe care o publică pe platforma graphs.ro.


Pe baza raportările făcute de pacienți prin Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătății putem afla în ce spitale, din județul Cluj și din țară, s-a cerut mită în luna august 2023, ca oamenii să primească îngrijirea de care au avut nevoie.

Într-un sistem care ar trebui să funcționeze pentru pacienți și să ofere aceeași îngrijire medicală tuturor, indiferent de statutul social sau financiar, în anul 2023 încă există medici și asistente care cer „atenții” pacienților lor.


Mai grav este că, deși procentul de șpagă la nivel național a continuat să scadă și în luna Octombrie, ajungând la 1.59% (de la un maxim în anul acesta de 2.06% - luna August), ministerul Sănătății intenționează să modifice întrebările pentru pacienți din mecanismul de feedback.

De ce vrea ministerul Sănătății modificarea sesizărilor?

Clujeanul Dragoș Varna avertizează în privința periclitării mecanismului de feedback, în urma intenției ministerului Sănătății de a modifica întrebările dedicate pacienților pentru sesizări. 


În această situație, celebra „hartă a șpăgii” ar putea fi și ultima în acest format. 

„Posibil ultima hartă a șpăgii în formatul acesta. Acum s-au trezit brusc, după 7 ani, tocmai când datele au fost scoase la lumină, să schimbe întrebările. Coincidență?”, semnalează inițiatorul proiectului. 

CITEȘTE ȘI: 
Harta Șpăgii s-a înroșit în august. Unde au cerut cei mai mulți medici mită? „La Cluj și Sibiu, cel mai puțin”

„Ministerul Sănătății dorește să schimbe întrebările din Chestionarul Mecanismului de Feedback al Pacientului.

Întrebarea 9 și 10, despre șpagă...

9. „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”

10. „Doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?”

...vor deveni întrebarea 8:

8. „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”

Discuție:

Se pierde continuitatea datelor și comparațiile cu datele trecute vor fi mai dificile.

Nu îmbunătățește cu nimic sistemul, doar scurtează chestionarul (asta fiind și motivarea lor), deși acesta are o rată de răspuns bunicică.

Vorbind cu medici și sociologi, noua întrebare 8. e clar formulată astfel încât să reducă rata de răspuns „DA”, combinând două acțiuni într-una singură (șpaga și sesizarea). Astfel să pară artificial că lucrurile se îmbunătățesc.

Deși eu și alte persoane, după cum am și postat aici, am trimis propuneri în perioada în care proiectul a fost în transparență, răspunsurile au fost evazive sau s-au făcut că nu înțeleg.

Acestea au fost atât pentru partea de întrebări - să le lase cum erau, sau mă rog, să le îmbunătățească, dar să nu le strice, cât și pe partea de procedură.

Mai precis, pe partea de procedură, am avut următoarea completare: 

(dacă s-a răspuns DA la întrebarea 8, persoana chestionată va primi următorul mesaj)

Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere către autorităţile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătăţii prin web la adresa https://infrastructura-sanatate.ms.ro/formulare, prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de email: „integritate@ms.ro”.

În caz ca nu știati Ministerul Sanatatii are un formular îngropat în site (https://infrastructura-sanatate.ms.ro/formulare) unde se pot face sesizări de corupție către Consiliul Etic, dar refuză să-l introducă în textul SMS-ului, pentru a facilita această operațiune.

Sus-numitul formular e imposibil de găsit de cineva care nu-i știe exact adresa. Chiar sunt curios câți dintre voi știau de el?

Ce înteleg eu din refuzul lor este că nu doresc să-și dea de lucru în plus, sesizările făcute prin acest formular (fiind unul oficial) probabil că vor trebui investigate.

Mă bucur ca s-a ajuns la o discuție în societatea publică despre șpaga din spitale iar subiectul este de actualitate în presă”, notează Dragoș Varna. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Harta Șpăgii s-a înroșit în august. Unde au cerut cei mai mulți medici mită? „La Cluj și Sibiu, cel mai puțin”

abonare newsletter