Sănătate

Premieră la Cluj – Intervenție chirurgicală bariatrică efectuată cu sistem robotic Da Vinci Xi la Spitalul Medicover Cluj (P)

Echipa de medici chirurgi formată din Dr. Radu Tudor Motocu și Dr. Andrei Trif a efectuat în premieră o intervenție chirurgicală bariatrică robotică, folosind robotul Da Vinci Xi, adresată unui pacient cu obezitate morbidă și alte afecțiuni asociate.

Foto Dr. Radu Tudor Motocu și Dr. Andrei Trif Foto Dr. Radu Tudor Motocu și Dr. Andrei Trif

 

Pacientul diagnosticat cu obezitate de gradul III (obezitate morbidă), hernie hiatală mixtă și sindrom aderențial a fost supus unei intervenții de micșorare a stomacului (gastric sleeve) exclusiv prin abord robotic. Simultan s-au realizat și intervenția chirurgicală pentru tratarea herniei hiatale și adezioliza.


Spitalul Medicover Cluj a făcut un pas important prin dotarea cu sistemul robotic Da Vinci Xi și efectuarea, în premieră în Cluj, a unei intervenții chirurgicale bariatrice robotice prin echipa sa operatorie.

Această tehnologie de vârf oferă chirurgilor precizie, control și viziune de neegalat în timpul procedurii, îmbunătățind rezultatul intervenției chirurgicale, ajutând de asemenea, la o recuperare post-operatorie mult mai rapidă. Sistemul chirurgical Da Vinci Xi este renumit la nivel internațional pentru avantajele sale, oferind chirurgilor o vedere tridimensională, de înaltă definiție, a câmpului operator. Cu brațe robotizate care imită mișcările mâinii umane, chirurgii pot efectua proceduri complicate cu o dexteritate sporită. De asemenea, un alt avantaj este agresiunea chirurgicală minimă asupra pacientului, reducerea pierderilor sanguine intraoperatorii sau inciziile mici cu cicatrici minime.


Obezitatea morbidă este o afecțiune cronică complexă care necesită o abordare multidisciplinară personalizată. Operațiile bariatrice sau metabolice sunt acele intervenții chirurgicale efectuate pacienților cu obezitate, cu scopul de a reveni la o greutate normală, atunci când metodele convenționale pentru slăbit nu dau rezultate. Chirurgia bariatrică modernă, dezvoltată pe fondul creșterii alarmante a prevalenței obezității la nivel mondial, devine cea mai eficientă metodă de tratament pe termen lung pentru obezitatea severă, iar intervențiile bariatrice sunt indicate pacienților cu obezitate severă, cu precădere în cazul tentativelor eșuate de scădere în greutate.

În data de 8 noiembrie am efectuat în Spitalul Medicover Cluj prima intervenție chirurgicală robotică adresată unui pacient cu obezitate morbidă, hernie hiatală mixtă și sindrom aderențial secundar unei intervenții chirurgicale clasice (hernie ombilicală), efectuată cu câțiva ani înainte. 


După efectuarea bilanțului preoperator complet, specific pacienților bariatrici (analize sangvine, endoscopie digestivă superioară, consult cardiologic, pneumoloigic, psihologic, nutriție, ecografie abdominală), am hotărât abordul chirurgical pe cale robotică, utilizând sistemul Da Vinci Xi.

Intervenția chirurgicală a durat 120 de minute, a decurs fără incidente intraoperatorii, iar evoluția pacientului a fost una fără complicații. Pacientul a fost externat după 72 de ore de spitalizare postoperatorie. Intervenția robotică a fost efectuată cu acceptul pacientului căruia i s-au explicat  avantajele acestui abord: efectuarea cu maximă acuratețe a adeziolizei (desfacerea aderențelor intraperitoneale), rezolvarea defectului hiatal (hiatoplastie) și repunerea stomacului în cavitatea peritoneală, urmată de efectuarea sleev-ului gastric (micșorarea stomacului), precum și sutura robotică a transei de secțiune gastrică.


Aș menționa câteva dintre avantajele utilizării robotului: acuratețea gestului chirurgical, magnitudinea imaginii, vizualizarea 3D și agresiunea minimă asupra peretului abdominal. Toate aceste avantaje se regăsesc atât în cazul intervențiilor chirurgicale bariatrice primare, dar mai ales în cazul reviziilor bariatrice. În Spitalul Medicover efectuăm numeroase intervenții chirurgicale revizionale prin abord minim invaziv, laparoscopic. Ne propunem ca în cazuri bine selecționate să utilizăm și robotul Da Vinci Xi. Intervențiile revizionale sunt acele intervenții efectuate atunci când intervenția primară nu a avut rezultatul dorit (scădere ponderală insuficientă, reluarea în greutate, remisie incompletă a diabetului zaharat DZ). Tot aici încadrăm și operațiile menite să rezolve anumite complicații ale interventiilor primare imediate sau tardive (fistulă gastrică, stenoze, apariția bolii de reflux gastro esofagian dupa sleeve gastric sau apariția herniei hiatale post-operator). 

Sunt foarte fericit că putem oferi pacienților noștri servicii medicale și chirurgicale utilizând tehnologii de ultimă generație precum robotul Da Vinci, care până nu demult erau greu accesibile atât spitalelor, cât și medicilor. Dr. Radu Tudor Motocu, medic primar chirugie generală. 


Pentru a marca această premieră, Spitalul Medicover Cluj lansează o promoție specială în perioada Decembrie 2023 – Ianuarie 2024. Pacienții care optează pentru intervenții chirurgicale bariatrice prin intermediul chirurgiei robotice Da Vinci Xi, pot beneficia de condiții avantajoase. Detalii suplimentare cu privire la costuri pot fi obținute prin intermediul Call center-ului spitalului la numărul de telefon, 0264 933.

Reușita echipei chirurgicale a Spitalului Medicover Cluj reprezintă un pas semnificativ în evoluția chirurgiei bariatrice din zona Transilvaniei, aducând avantajele tehnologiei Da Vinci Xi în slujba pacienților care necesită intervenții pentru tratarea obezității - gastric sleeve, bypass gastric sau revizii după intervențiile anterioare. 

Pentru mai multe informații și programări:

Despre Medicover România 

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, 5 spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. 

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată, laboratoare și centre de recoltare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania România și India. În 2022, Medicover a înregistrat venituri totale de 1.510 milioane de euro, având peste 44.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul www.medicover.com 

CITEȘTE ȘI:

Dr. Gabriel Lazăr, Spitalul Medicover Cluj: Despre endometrioză „boala ascunsă” care afectează 1 din 10 femei de vârstă reproductive (P)

Dr. Adrian Bartoș, Spitalul Medicover Cluj: În mâinile unei echipe experimentate, chirurgia robotică poate avea un impact major în abordarea tumorilor abdominale (P)

abonare newsletter