Sănătate

Program de investiții de 10 miliarde de lei în spitalele vechi și noi, în România. Spitalul Monobloc de Copii ar avea șanse

Un program de investiții de 10 miliarde de lei în proiectele care vizează spitalele noi și vechi din România ar putea aduce finanțare și pentru Spitalul Monobloc de Copii.

Spitalul de Copii Monobloc ar putea avea șanse la finanțare printr-un program de investiții al MIPE / Foto: CJ Cluj Spitalul de Copii Monobloc ar putea avea șanse la finanțare printr-un program de investiții al MIPE / Foto: CJ Cluj

 

 


Mai mulți bani pentru sănătate. Ministerul Investițiilor a lansat în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă care reglementează Programul naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti. Acest program va aduce o alocare de 10 miliarde de lei, pentru perioada 2024-2030, pentru investițiile în sănătate.

 


Un proiect poate primi maxim 1 miliard de lei

Valoarea maximă aferentă unui proiect, finanţată din Program, este de 1 miliard de lei pentru spitale judeţene/judeţene de urgenţă, spitale de urgenţă, spitale monospecialitate; 350,5 milioane lei pentru spitale municipale/municipale de urgenţă; 250 milioane lei pentru spitale orăşeneşti. 

Beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, dar și spitalele publice. În ceea ce priveşte categoriile de investiţii, acestea vizează realizarea de construcţii noi şi dotarea lor, lucrări de modernizare/reabilitare şi dotare, precum şi extinderea la construcţiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente şi dotare. Conform Ministerului de Investiții și Fonduri Europene, nu sunt eligibile investiţiile care vizează exclusiv achiziţia de dotări.


CITEȘTE ȘI:
Medicii de familie din Cluj solicită CNAS plata integrală a serviciilor medicale și amenință cu reducerea activității. „Pacienții nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate”

 

Conform ministerului, după aprobarea OUG, elaborarea normelor metodologice de aplicare a programului se va face în 90 zile  - martie 2024.


Astfel, beneficiarii pot depune cereri pentru obţinerea avizului de oportunitate din partea Ministerului Sănătăţii pentru categoriile de investiţii propuse de solicitanţi în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a normelor - aprilie 2024. Mai urmează câteva etape, iar aprobarea Hotărârii de Guvern cu privire la lista de proiecte propuse spre finanţare se va face abia în septembrie 2024. Semnarea contractelor de finanţare, în octombrie 2024.

CITEȘTE ȘI:
Premieră medicală în tratarea AVC-ului, la Spitalul Județean de Urgență din Cluj

 


„Clujul medical” are nevoie de finanțare

Acest program poate să fie o oportunitate și pentru „Clujul medical”. Având în vedere că programul va oferi fonduri pentru proiecte care vizează „spitalele monospecialitate”, proiectul Spitalului de Copii Monobloc din Cluj ar putea să-și găsească, într-un final, finanțare, macar parțial.

Proiectul noului Spital de Copii este unul matur, iar Consiliul Județean Cluj dispune și de terenul necesar pentru construirea acestuia. Singurul lucru care împiedică realizarea acestui obiectiv este lipsa fondurilor.  Subiectul acestui spital a fost abordat chiar săptămâna trecută de șeful CJ Cluj, Alin Tișe, care afirma că nu are de gând să renunțe la proiect.

„Chiar zilele trecute a fost la București o întâlnire pe acest subiect, al spitalelor, și am insistat, la fel ca și până acum, să fie finanțat acest spital monobloc, care este mai mult decât necesar pentru pacienții copii, pentru cei din zona noastră, dar și pentru regiunea Transilvania, pentru întreaga Românie. Acest spital la care noi ținem foarte tare care va avea peste 500 de paturi, care va avea foarte multe secții toate într-un singur loc, cu secția de urgențe în același loc, pe care noi l-am estimat la aproximativ 200 milioane euro, este un obiectiv la care noi nu renunțăm, și deja suntem cu procedura de licitație în curs, și vom adjudeca în curând și vom merge la minister cu oferta câștigătoare pentru a ne finanța. Încă o dată vom cere acest lucru guvernului”, a declarat șeful forului județean, miercuri, 15 noiembrie, la un post radio local. 

Amintim că trei oferte au fost depuse în cadrul licitației pentru construirea Spitalului Monobloc de Copii, contract ce se ridică la 1 miliard de lei. Termenul limită de depunere a fost data de 7 noiembrie, iar ofertele se află în prezent în evaluarea comisiei. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, au depus oferte firmele Nord Conforest, și asocierile conduse de Strabag (Lider) și Bog'art (Lider). Valoarea estimată a achiziției este de 1.031.876.278 de lei. Consiliul Județean Cluj caută încă finanțare pentru acest proiect, din fonduri europene.

CITEȘTE ȘI:
Protest. Câte un transplant la 3 zile se face în POD la Cluj! Pacient: „Medicii merită un spital nou”/ Deputat: „Din o scânteie putem avea al doilea Colectiv” VIDEO

 

Un alt proiect care are nevoie disperată de finanțare este Centrul de Transplant Multiorgan. Și pentru acest proiect președintele CJ Cluj a solicitat, în nenumărate rânduri, ministrului Sănătății soluții de finanțare.

În septembrie, monitorulcj.ro scria că Ministerul Sănătății a fost informat că proiectul este în faza de licitație. În acest moment este nevoie doar de finanțare pentru Centrul de Transplant Multiorgan, ce încorporează Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal și care reprezintă soluția viabilă și corectă pe termen mediu și lung pentru acest Institut. Cu toate acestea, Ministerul s-a arătat în continuare dezinteresat, chiar dacă în prezent ICUTR efectuează transplanturi într-un pod neautorizat, cu risc de incendiu și risc de infecții.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul, foarte aproape de realizarea primului transplant hepatic. Dr. Nadim Al Hajjar: „Este o necesitate care nu mai poate fi amânată”

Alin Tișe cere ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, soluții de finanțare pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. „E vorba despre oameni, boală și diferența dintre viață și moarte”

abonare newsletter