Sănătate

Nutriționistul Nicolae Hâncu: „La masa de Crăciun, gustați din toate, dar nu mâncați din toate”

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici români, oferă câteva sfaturi practice astfel încât să putem savura masa de Crăciun fără dureri de stomac.

Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro

 

Nutriționistul clujean Nicolae Hâncu oferă recomandări mai întâi celor care au postit. „Pentru cei care intră în sărbătoarea Crăciunului din calitatea de postitori - ei trebuie să fie foarte atenți, pentru că dezlegările care vin de la sine pentru seara de Crăciun se însoțesc de regulă, și din păcate, cam aceasta este regula, de o abundență culinară colosală. Dacă nu suntem atenți, poate să apară starea de rău, chiar în cursul nopții. Ce recomand eu? Ca lege, despre care am tot vorbit - gustați din toate, dar nu mâncați din toate. Asta înseamnă că aperitivele trebuie să fie corelate cu felul doi, în sensul de a se consuma ori aperitive abundente, ori felul doi abundent. Dacă amândouă sunt abundente și mai ales grase – grăsimea însemnând grăsimea ca atare, maioneză, smântână, ouă umplute sau toate produsele de porc – atunci chiar nu este bine.

Recomand ca aperitivele să fie sub forma unor aspicuri din carne de curcan, de cocoș, de pasăre, aspicurile nu încarcă stomacul. Asta în accepțiunea că felul doi este încărcat de toate produsele  caracteristice Crăciunului, calde sau reci”, spune Nicolae Hâncu, pentru monitorulcj.ro.  


Atenție la garnituri!

Medicul clujean mai atrage atenția asupra garniturilor. 
„La mâncărurile calde merg garniturile, dar atenție la garnituri! Nicidecum cartofi prăjiți, ci cartofi fierți sau sote-uri de legume, sau din varză murată. Iar dacă cumva avem sarmale, acestea ar putea fi un fel trei, mai ales dacă sunt făcute din carne grasă, cum se fac la noi sarmalele de Crăciun. Din tradiție se știe că la acestea punem smântână, dar trebuie spus - ori sarmale, ori smântână. Avem aici o recomandare- în loc de smântână să se folosească iaurt. Chiar iaurt grecesc, iaurtul e fermentat, are multe probiotice și chiar ajută la digestie, dar și acesta cu măsură, pentru că nu trebuie să punem cinci linguri de iaurt grecesc la trei sarmale, sarmaua are și ea farmecul ei..
.
Deci, avem aperitive – și atenție la acestea, cum spuneam – felul doi, care ar trebui să fie corelat cu felul întâi din punct de vedere al încărcării grase, și să fie la o distanță de o oră, dacă se poate, de aperitive. Iar dacă sunt și sarmale, să se țină cont de recomandările date”, mai subliniază Nicolae Hâncu.

Deserturi fără creme grele

Deserturile cu creme nu sunt deloc indicate. „În ce privește deserturile, acestea ar trebui să fie deserturi uscate, să nu fie încărcate de creme, pentru că atunci trebuie două stomacuri ...mai ales că sărbătoarea se desfășoară seara, mai ales că ne referim la cei care au postit, și atunci lucrurile se complică.



Sigur, totul trebuie stropit și cu alcool, pentru cei care consumă alcool. Pentru cei care nu consumă alcool, mare atenție! Pentru că stomacul care a fost pus în repaus timp de șase săptămâni cu postul acum se încarcă și cu mâncare iar dacă vine și alcoolul, nu iese bine.
Din păcate, de sărbători, chiar și nefumătorii încearcă câte o țigară, considerând că ajută la digestie sau din cauza emoțiilor, pentru că asta sunt sărbătorile – emoții spirituale, de familie, sociale. Iar câteodată, starea de rău de a doua zi vine de la faptul vă s-a fumat mai mult decât trebuie în seara de Crăciun”, mai explică medicul.

Nicolae Hâncu mai subliniază că pentru cei care nu au ținut post, meniul încărcat de sărbători nu cade atât de greu. 
„Pentru cei care nu au postit în această perioadă, ei sunt oarecum antrenați, și toate aceste reguli pe care le-am menționat pentru postitori se atenuează. Având antrenament, ei pot să consume mai mult. Mare atenție la cafea, se știe că o cafea, două ajută digestia, dar nu uitați că toate aceste recomandări pe care le-am spus aici se referă la o perioadă în care organsimul nu e neapărat obișnuit cu mâncare seara și noaptea și atunci cafeaua chiar nu are ce să caute aici. Eventual pot fi consumate ceaiuri calmante, de mușețel. A doua zi la prânz, deci în ziua întâi de Crăciun și în a doua zi de Crăciun și ulterior, toate aceste sărbători culinare, mesele, trebuie să fie cu moderație, toate cu moderație. De fiecare dată avem două sloganuri, gustați din toate și nu mâncați din toate, și toate cu moderație. Nu uitați un lucru. Că e nevoie de o perioadă de recuperare, care este extrem de importantă, în această perioadă de recuperare contează foarte mult somnul, să fie de 7-8 ore, iar în cursul zilei, cât mai multă mișcare, plimbări, mersul pe jos este extrem de util. În situația în care apare câte un simptom de tip grețuri, vărsături, sau constipație, atunci, conform obiceiului, mergeți la farmacie și spuneți despre ce e vorba, iar în acest caz farmacista va face recomandări”. 


Nu în ultimul rând, Nicolae Hâncu mai recomandă salatele. 

„Mai recomand consumul fructelor de sezon, de orice fel, între mese, dar și murăturile, care sunt foarte sărate dar asta face parte din ele, în saramură, nu cele în oțet. Cum spuneam, recomandarea este ca acestea să fie consumate ca și garnitură, să nu lipsească. 
Ar mai fi un al treilea slogan – nicio zi să nu vă treacă fără bolul de salată.
Nici sărbătorile să nu vă treacă fără bolul de salată. Nu putem să venim cu restricții de Crăciun și să zicem fără murături, merg și una și alta. Și murături și salată. În tot ce v-am spus nu am venit cu vreo restricție, eu sunt un  nutriționist rațional, nu radical. E interzisă interzicerea”, mai precizează Nicolae Hâncu.  


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Ultimele Stiri
abonare newsletter