Sănătate
2023, anul premierelor medicale la Cluj! Medicii clujeni au efectuat operații excepționale care au salvat viețile mai multor pacienți grav bolnavi.
Retrospectivă: anul 2023 a adus șapte premiere medicale la Cluj. Eforturile depuse de medicii clujeni pe parcursul ultimului an au adus rezultate excepționale pentru orașul transilvănean și o nouă șansă la viață pentru mai mulți pacienți foarte bolnavi.
Premieră medicală în tratarea AVC-ului, în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală a SCJU Cluj / Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca - Facebook
Clujul a avut parte de numeroase intervenții medicale în premieră națională sau regională în cursul anului 2023. Medicii clujeni au reușit să rezolve cazuri complexe și să ofere o șansă la viață mai multor pacienți care sufereau de afecțiuni grave.
Chiar de la începutul anului 2023, în luna februarie, o echipă de medici clujeni condusă de doctorul Horaţiu Coman, un medic renumit care s-a întors din străinătate ca să profeseze acasă, a reuşit o premieră naţională, prin embolizarea unei malformaţii arteriovenoase cu materiale speciale pe bază de polimeri.
CITEȘTE ȘI:
INTERVIU. 53 de ani de medicină clujeană. Dr. Dumitru Zdrenghea: „Ca medic, trebuie să-l privești pe bolnav ca pe o persoană din familia ta”
„Am asistat la o nouă intervenţie chirurgicală de excepţie în cadrul Departamentului de radiologie intervenţională. Echipa condusă de dr. Horaţiu Coman, medic primar chirurgie vasculară, a efectuat embolizarea unei malformaţii arteriovenoase la un pacient de 62 de ani, utilizând în premieră naţională materiale de embolizare speciale pe bază de polimeri (Shape Memory Polymer)”, a informat atunci Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca.
Pacient de 73 de ani, salvat printr-o intervenție minim invazivă
Încă o premieră medicală la nivel național a avut loc tot la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, unde o nouă procedură minim invazivă a salvat viața unui pacient de 73 de ani cu o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi pe care îl mai avea, în mai 2023. Premiera a avut loc în Laboratorul de Radiologie.
„O echipă pluridisciplinară formată din specialiști în radiologie intervențională, urologi, nefrologi și de terapie intensivă au dat o nouă șansă la viață pacientului G.V., un bărbat de 73 ani, confirmat bioptic cu o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi pe care îl are. Echipa coordonată de Dr. Dan Duma, medic specializat în radiologie intervențională, a reușit tratarea minim invazivă a leziunii tumorale utilizând crioablația sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, în țara noastră aflându-se la început de drum. Această manoperă medicală a constat în introducerea unui cateter tranacutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării țesutului tumoral”, potrivit reprezentanților spitalului.
Toată intervenția a durat mai puțin de o oră. Evoluția postoperatorie a pacientului a fost foarte bună, acesta fiind externat a doua zi. În lipsa acestei soluții terapeutice pacientul risca să intre în insuficiență renală cronică și să facă dializă pentru tot restul vieții, în condițiile în care o intervenție chirurgică clasică ar fi fost mult mai greu de realizat.
„Această intervenție a fost prima care a utilizat aparatul performant de crioablație, intrat recent în dotarea SCJU Cluj, singurul aparat de acest tip aflat în dotarea unui spital public din România. Prin utilizarea aparatului se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare”, declara atunci managerul SCJU Cluj, prof.dr. Claudia Gherman, medic chirurg cu triplă specializare.
Trei transplanturi, un singur pacient
O altă premieră națională a fost în domeniul transplantului renal. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant în luna septembrie 2023, după o așteptare de 7 ani pe dializă. Intervenția chirurgicală de transplatare a celei de-a treia grefe renale a fost un succes, potrivit medicilor, și a fost prima dată când s-a realizat în țara noastră.
Efortul și devotamentul medicilor au făcut ca acest lucru să fie posibil și ca pacientul să trăiască o viață mai normală.
„Azi, la 6 ani de la momentul în care soarta a făcut ca Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal să meargă mai departe, cu încă 519 transplanturi renale efectuate în acest interval, a sosit momentul de care ne era teamă, în care un pacient hiperimunizat cu două grefe renale implantate în alt serviciu medical, după o așteptare pe dializă de 7 ani a avut șansa să fie compatibil și acceptat ca potențial primitor de către centrul nostru. Intervenția chirurgicală de transplatare a celei de-a 3-a grefe renale a fost un succes, fiind pentru prima dată în țara noastră când se realizează acest lucru, doar datorită determinismului echipei ICUTR (…) Efectuarea unui transplant nu înseamnă doar intervenția chirurgicală, ci este un efort sinergic a medicilor nefrologi, imunologi ce selectează potențialii primitori, echipa de prelevare care se deplasează deseori în timpul nopții în alte orașe, echipele de anestezie și echipele de transplant care realizează sincron cele două intervenții de transplant și medicii care supraveghează postoperator și la distanță acești pacienți”, a transmis atunci medicul clujean Florin Elec.
Premieră medicală în tratarea AVC-ului
Medicii clujeni au excelat în acest an și în ceea ce privește tratarea accidentului vascular cerebral. Această premieră a fost pentru județul Cluj și regiunea de nord-vest a țării. Medicii radiologi de la SCJU pot realiza astfel procedura ghidată imagistic de tratare a AVC-ului, la nivelul arterelor cerebrale, din acest an.
„În premieră pentru județul Cluj și partea de nord-vest a țării, începând cu a doua parte a acestei luni, în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală se va face tratamentul endovascular al Accidentului Vascular Cerebral, prin procedura intervențională de introducere a cateterului la nivelul arterelor cerebrale, ghidată imagistic prin angiograf”, potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții SCJU Cluj în luna noiembrie.
CITEȘTE ȘI:
Program postuniversitar de formare în economia sănătății, în premieră în România. Rector UMF Cluj: „Va avea un impact semnificativ în domeniul medical românesc”
Tot în noiembrie, la finalul lunii, primul tratament neuro-endovascular a fost efectuat cu succes la Cluj-Napoca, în Spitalul Transilvania, pentru tratamentul unei fistule durale arterio-venoase cerebrale, de către o echipă complexă formată din 3 medici neuroradiologi intervenționiști. Scopul tratamentului a fost excluderea totală a fistulei durale, ceea ce conducea la scăderea presiunii venoase cerebrale, aspect ce putea duce la hemoragie. Procedura a fost realizată minim invaziv, iar pacienta s-a externat a doua zi, viața ei revenind la normal odată cu excluderea completă a acestei afecțiuni din circuitul vascular. Astfel de proceduri necesită o strategie de tratament elaborată înaintea efectuării intervenției propriu-zise, pe baza analizei detaliate a elementelor arhitecturale puse în evidență de angiografia cerebrală diagnostică.
CITEȘTE ȘI:
Întâlnire emoționantă. Părinții copiilor născuți prematur, mulțumiri pentru medicii de la SCJU Cluj: „Ați fost lângă noi zi și noapte! Ei, copiii, sunt dovada vie că se poate!” FOTO/VIDEO
A șasea premieră medicală la Cluj, care a fost o premieră și la nivel național, a avut loc la Centrul Medical Anastasios. O echipă medicală formată din medici urologi și medici de anestezie și terapie intensivă, împreună cu membri ai centrului de training AIL din cadrul universității din Atena, a efectuat în ianuarie 2023 trei intervenții chirurgicale în premieră națională. Cei 3 pacienți suspecți de cancer de prostată cu vârste cuprinse între 64 și 70 de ani și comorbidități importante (ciroză hepatică, anevrism de aortă, afecțiuni ale valvelor cardiace și afecțiuni hematologice cu risc crescut hemoragic) au beneficiat în cadrul clinicii de o tehnică specială de diagnostic: biopsia prostatică prin abord transperineal – tehnică fusion RMN. Premiera a constat în faptul că această tehnică de diagnostic a fost utilizată pentru prima dată în regim ambulatoriu, fiind unul din puținele centre medicale din Europa care au realizat intervenția în această manieră.
CITEȘTE ȘI:
Cum va ajuta extensia UMF Cluj la Baia Mare sistemul medical? Rector Anca Buzoianu: „Nevoia de asistenți medicali e uriașă”
De asemenea, o echipa de medici chirurgia a efectuat la Spitalul Medicover Cluj, în premieră, o intervenție chirurgicală bariatrică robotică, folosind robotul Da Vinci Xi. Pacientul diagnosticat cu obezitate de gradul III (obezitate morbidă), hernie hiatală mixtă și sindrom aderențial a fost supus unei intervenții de micșorare a stomacului (gastric sleeve) exclusiv prin abord robotic. Simultan s-au realizat și intervenția chirurgicală pentru tratarea herniei hiatale și adezioliza.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: