Sănătate

Românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă doar pentru un tratament de două zile. Ministerul Sănătăţii a redus termenul pentru situaţiile de urgenţă de la 72 la 48 de ore.

Farmaciile vor elibera antibiotice fără rețetă doar pentru 48 de ore. Ministerul Sănătăţii a redus termenul pentru situaţiile de urgenţă de la trei la două zile.

Farmaciile vor elibera antibiotice fără rețetă doar pentru 48 de ore/Foto: pixabay.com Farmaciile vor elibera antibiotice fără rețetă doar pentru 48 de ore/Foto: pixabay.com

 

 


Farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate, iar prescripţiile medicale se vor reţine în farmacie, potrivit unui ordin emis de Ministerul Sănătății. 

 


Conform ordinului publicat recent în Monitorul Oficial, farmaciile pot elibera, fără prescripție medicală, antibiotice în doză care să acopere 72 de ore. Luni, Ministerul Sănătății a anunțat modificarea documentului, astfel încât doza de urgență de antibiotice, care poată fi eliberată de farmacii fără rețetă, a fost redusă de la 72 de ore la 48 de ore

CITEȘTE ȘI: 
Românii iau antibiotice ca bomboanele. 4,2 milioane de români au primit antibiotice DOAR pe rețete compensate

Până în prezent, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie doar cu rețetă de la medic. România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene.


Liber la antibiotice, pentru urgențe

Antibioticele se vor elibera în baza unei reţete care se reţine în farmacie şi „doar în situaţii de urgenţă” se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripţie, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

„Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluţie) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgenţă”, potrivit Ministerului Sănătății. 


Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără reţetă, Ministerul Sănătăţii a redus termenul pentru situaţiile de urgenţă de la 72 la 48 de ore.

„Eliberarea dozei de urgenţă trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afecţiunii sale”, se  menţionează în anunțul transmis de ministerul de profil. 


Ministerul Sănătăţii a emis un ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic prescrise de către medici pe reţete, altele decât prescripţiile gratuite şi compensate, să fie eliberate la farmacie pacienţilor sau aparţinătorilor acestora numai în baza unei prescripţii medicale. Eliberarea prescripţiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin acest ordin.

Conform noilor reglementări, în situaţii de urgenţă medicală, farmaciştii pot elibera anumite antibiotice şi antifungice în lipsa unei prescripţii medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgenţă, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Farmaciile obligate să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice

Ultimele Stiri
abonare newsletter