Sănătate

Cele mai simple metode pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume

În ciuda măsurilor de protecție adoptate la nivel european pentru controlul și reducerea pesticidelor, câteva metode simple aflate la îndemâna consumatorului pot reduce efectul negativ al pesticidelor din alimente.

Sfaturi simple de îndepărtare a pesticidelor din alimente/Foto: pixabay.com Sfaturi simple de îndepărtare a pesticidelor din alimente/Foto: pixabay.com

 

 


În octombrie anul trecut, Comisia de Mediu a Parlamentului European a aprobat măsuri care vizează asigurarea utilizării responsabile a pesticidelor și reducerea impactului acestora asupra mediului. 

 


Cu toate acestea, consumatorul român are la îndemână câteva metode eficiente de reducere a efectului pesticidelor printr-o curățare atentă a fructelor și legumelor. 

Ce sunt pesticidele și cum pot ajunge în alimentație

Pesticidele protejează plantele cultivate împotriva bolilor, insectelor și buruienilor. Acestea pot fi însă dăunătoare oamenilor și mediului înconjurător. Pesticidele sunt produse chimice utilizate pentru combaterea dăunătorilor plantelor și a produselor agricole. Din categoria pesticidelor fac parte insecticidele, erbicidele, fungicidele, precum și alte substanțe cu toxicitate ridicată, care servesc distrugerii insectelor rozătoarelor, buruienilor și bacteriilor/virușilor.


Reziduurile de pesticide pot ajunge în alimentele noastre prin: migrarea către părțile comestibile ale plantelor (culturi, fructe și legume), pânza freatică și prin hrana animalelor. O bună parte dintre pesticide sunt toxice pentru om, iar uneori produsele la care s-a constatat o tratare ridicată cu pesticide au fost retrase din comerț, în urma unor informări publice efectuate de autoritățile în domeniu, precum Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 

Sfaturi simple de îndepărtare a pesticidelor din alimente

De obieci, fructele conțin mai multe reziduuri de pesticide decât legumele. Cele mai impregnate legume și fructe pot fi: piersicile, ciupercile, merele, salata, roșiile, ardeii și strugurii. 


*Efectul benefic al bicarbonatului de sodiu. O simplă clătire cu apă nu este suficientă pentru ca fructele și legumele să fie curățate, iar pentru un plus de siguranță, bicarbonatul de sodiu poate reprezenta soluția cea mai simplă. 

Puneți în mână puțin bicarbonat de sodiu. Udați fructele sau legumele. Frecați-le bine cu puțin bicarbonat de sodiu. Curățați bine fructele sau legumele cu ambele mâini, astfel încât acest ingredient să pătrundă pe toată suprafața acestora. Clătiți-le bine cu apă curată.
*Spălarea fructelor și legumelor cu apă și oțet. Una dintre metodele la îndemână de a elimina pesticidele constă în spălarea fructelor și a legumelor cu apă cu oțet. Pentru aplicarea acestei metode se vor amesteca într-un bol o treime oțet și două treimi apă, apoi se vor lăsa fructele și legumele în această mixtură pentru 15-30 minute, ca la final să le clătim cu apă rece.
*Îndepărtarea cojii de pe fructe și legume. Chiar dacă în acest caz părerile specialiștilor sunt împărțite, în condițiile în care pesticidele pot pătrunde în fructe sau legume, iar eliminarea cojii ar putea părea o modalitate insuficientă, totuși mai ales atunci când nu se cunoaște sursa de proveniență a fructelor sau legumelor ar fi mai bine să îndepartati coaja chiar înainte de spălarea lor.


Oricum, una dintre cele mai simple modalități de a scoate pesticidele din fructe si legume este prin spalarea acestora cu apă. Aceasta acțiune banală poate scoate până la peste 70% din reziduurile de pesticide de pe suprafața externă a alimentelor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alertă alimentară! Lămâi cu pesticide, retrase de urgență din magazinele din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter