Sănătate
O criză globală de sănătate se profilează la orizont. Tot mai mulți oameni se confruntă cu o afecțiune devastatoare
Pe măsură ce populația lumii îmbătrânește, tot mai mulți oameni se confruntă cu o afecțiune devastatoare. Cercetătorii au identificat 12 factori de risc care pot fi însă evitați.
Aproape 10 milioane de cazuri noi de demență se înregistrează în fiecare an. Foto: pexels.com
Demența este o afecțiune care poate fi cauzată de o serie de boli ce distrug treptat celulele nervoase și deteriorează creierul, ducând la un declin al funcțiilor cognitive, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Odată cu progresul medicinei, al științei și al tehnologiei, oamenii trăiesc o viață mai lungă, iar populația îmbătrânită a lumii crește într-un ritm fără precedent, ceea ce crește riscul unui număr mai mare de persoane care trăiesc cu demență.
„În prezent, demența este a șaptea cauză de deces și una dintre principalele cauze de dizabilitate și dependență în rândul persoanelor în vârstă la nivel mondial", potrivit OMS, cu aproape 10 milioane de cazuri noi de demență în fiecare an.
Deși nu există un tratament pentru această afecțiune, psihologii și cercetătorii depun eforturi pentru a preveni apariția ei.
Criza demenței: Cum să ne protejăm creierul și să combatem declinul cognitiv?
Vârsta este încă cel mai puternic factor de risc pentru demență. Cercetătorii însă au descoperit un set de 12 „factori de risc potențial modificabili", conform CNBC.
Printre cei mai importanți factori de risc se numără lipsa de educație, hipertensiunea arterială, deficiențe de auz, fumatul, obezitatea, depresia, lipsa de mișcare, diabetul, izolarea social, consumul excesiv de alcool, leziunile cerebrale traumatice și poluarea aerului.
CITEȘTE ȘI:
Un simplu test ar putea depista demența cu 12 ani înainte de simptome
Dacă statutul socio-economic și nivelul de educație pot avea un impact asupra apariției demenței, în special la începutul vieții, multe alte riscuri pot fi evitate, potrivit studiului.
„Știm că ceea ce este bun pentru inima ta este bun pentru creierul tău”, a declarat Timothy Singham, psiholog clinician, pentru CNBC.
Așadar, lipsa de exerciții fizice, consumul de alimente nesănătoase, lipsa somnului, consumul excesiv de alcool, precum și fumatul pun presiune asupra creierului și riscă să dezvolte deficiențe viitoare, la fel cum acestea reprezintă un risc pentru inimă, a spus Singham.
12 riscuri majore pentru demență: Ce poți face pentru a le evita?
Iată cinci „factori de protecție" cheie sau lucruri pe care oamenii le pot face pentru a ajuta la prevenirea apariției demenței: activitate fizică regulată, mâncarea sănătoasă, construirea unei rețele de sprijin sănătoase, un somn bun și găsirea unor modalități de a regla stresul și emoțiile.
„Sănătatea ta mintală suferă foarte repede dacă nu ești fizic activ, nu apuci să respiri, nu apuci să vezi prea mult natura, ești închis în birou sau acasă toată ziua", a spus Singham.
Pe măsură ce cazurile de demență continuă să crească, profesioniștii din domeniul sănătății mintale se așteaptă ca impactul acesteia să se extindă dincolo de cei care sunt direct afectați.
Având în vedere situația dificilă, este important ca persoanele din jurul unui pacient cu demență să aibă grijă și de propria lor sănătate mentală și fizică, concluzionează experții.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: