Sănătate

Amenințarea tăcută mai gravă decât pandemia. Milioane de vieți ar putea fi pierdute

Oamenii de știință lansează un avertisment grav: o amenințare se strecoară pe lângă noi, cu potențialul de a depăși cu mult efectele tragice ale pandemiei Covid. Milioane de vieți ar putea fi pierdute dacă nu se iau măsuri.

Bacterii într-un laborator. Sunt create puține antibiotice noi, deși proliferă superbacteriile. Foto: pexels.com Bacterii într-un laborator. Sunt create puține antibiotice noi, deși proliferă superbacteriile. Foto: pexels.com

 

 


Oamenii de știință lansează un avertisment grav: infecțiile comune cauzate de bacterii rezistente la antibiotice ar putea ucide milioane de oameni dacă nu se iau măsuri drastice pentru a combate această amenințare globală.

 


„Pandemia Covid-19 va părea minoră" în comparație cu consecințele lipsei de acțiune, a declarat profesorul Dame Sally Davies, fostul medic-șef al Angliei. 

Ea a descris o imagine sumbră a unui viitor în care operațiile cezariene, intervențiile chirurgicale pentru cancer și transplanturile de organe devin prea riscante din cauza bacteriilor care nu mai pot fi tratate cu medicamentele existente.


„Se pare că sunt foarte mulți oameni cu infecții netratabile și ar trebui să trecem la izolarea persoanelor netratabile pentru a nu le infecta familiile și comunitățile. Așadar, este o imagine cu adevărat dezastruoasă. Ar face ca unele dintre cazurile Covid să pară minore", a declarat Davies, potrivit The Guardian.

Hoyle suferea de fibroză chistică și suferise două transplanturi de plămâni înainte de a fi infectată cu Mycobacteroides abscessus, care era rezistentă la tratament.


Problema este cunoscută sub numele de „rezistență la antimicrobiene" (RAM) și se referă la capacitatea bacteriilor, virusurilor, ciupercilor și paraziților de a deveni imuni la medicamentele care le-ar putea ucide. Această rezistență apare din cauza utilizării excesive și abuzive a antibioticelor, atât la oameni, cât și la animale.

Rezistență la antibiotic. Amenințarea tăcută care ar putea ucide milioane de oameni

Deja, infecțiile rezistente la medicamente ucid anual cel puțin 1,2 milioane de persoane în lume. 


Davies avertizează că acest număr ar putea crește semnificativ dacă nu se iau măsuri concrete pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor și pentru a dezvolta noi tratamente.

CITEȘTE ȘI:
Capcane periculoase. Superbacterii transmise la om de către câini și pisici. „Transmiterea poate avea loc prin sărutări și mângâieri”

Un exemplu tragic este al propriei fine a lui Davies, care a murit la vârsta de 38 de ani din cauza unei infecții rezistente la medicamente. Moartea ei a determinat-o pe Davies să lupte cu și mai multă ardoare pentru a combate problema RAM și pentru a salva generațiile viitoare de această amenințare gravă.

Echipa care a tratat-o „a încercat totul", a declarat Davies. „Ea a știut cu aproximativ șase luni înainte de a muri că nu va putea fi tratată și că probabil va muri din cauza infecției. A avut o moarte demnă, râzând, glumind. Mi-a dat acordul de a-I folosi poveste”.

Viitorul medicinei în pericol: Bacteriile devin imune la tratamente

Pe lângă reducerea utilizării antibioticelor, este necesară o investiție semnificativă în cercetarea și dezvoltarea de noi antibiotice și vaccinuri. De asemenea, este importantă educarea publicului cu privire la riscurile RAM și la modul în care se poate preveni această problemă.

Există eforturi la nivel mondial pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor, cum ar fi antibioticele, deși pandemia a blocat progresul în multe inițiative. Puține antibiotice noi au fost create în ultimii ani, iar problema este „complicată".

În mod ideal, antibioticele ar trebui să fie păstrate „ca ultima soluție” în cazul în care medicamentele existente nu funcționează.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Despăgubiri de 3,3 milioane de euro cerute de părinții unui tânăr infectat cu bacterii nosocomiale. Adolescentul de 16 ani a murit într-un spital din Iași.

abonare newsletter