Sănătate

Zahărul, nociv pentru organism. Problemele majore cauzate de consumul excesiv și alternativele sănătoase.

Consumul excesiv de zahăr are efecte negative asupra sănătății.

Zahărul, nociv pentru organism/Foto: pixabay.com Zahărul, nociv pentru organism/Foto: pixabay.com

 

 


Deși este foarte gustos, zahărul nu reprezintă un aliment indispensabil sănătății organismului.

 


Multe alimente sănătoase conțin zahăr natural, precum fructele, unele legume și cerealele. Dar zahărul cel mai nociv pentru organism este cel rafinat. 

Fructele și unele legumele conțin forme de zahăr numite fructoză, glucoză și zaharoză, iar cerealele conțin maltoză. Zahărul rafinat provine din trestie de zahăr, sfeclă de zahăr și porumb. Principalele surse alimentare care conțin zahăr rafinat sunt băuturile răcoritoare, băuturile cu aromă de fructe, iaurturile aromate și prăjiturile. Se mai găsește zahăr rafinat și în pâine, mezeluri sau diferite sosuri. 


Potrivit unui studiu, când consumi un aliment care conține zahăr în mod natural, corpul digeră mai încet acel zahăr, deoarece acele alimente conțin și altele, precum fibre sau proteine. Acestea din urmă încetinesc procesul de digestie. Alimentele bogate în zahăr rafinat nu au nutrienți, iar organismal digeră zaharurile mai repede. 

Efectele nocive ale excesului de zahăr rafinat

 O dietă bogată în zahăr rafinat este asociată cu numeroase probleme de sănătate:
- Obezitatea și sindromul metabolic – În sine zahărul nu este un factor declanșator al acestora, ci, mai degraba, atunci când este consumat în exces, este o componentă a unui comportament alimentar nesănătos
- Hiperactivitatea – Zahărul nu îmbunătățește starea de spirit. În schimb poate crește oboseala la o oră de la consum, ceea ce duce la insomnie și hiperactivitate
- Cariile dentare – Zahărul este principalul factor alimentar care duce la apariția cariilor dentare
- Dezechilibre nutriționale – zahărul este purtător de calorii ”goale”. Prezența lui în proporție de 25% din aportul zilnic de energie va reduce consumul de substanțe nutritive esențiale și la creșterea nejustificată a numărului de calorii integrate
- Alzheimer – S-a afirmat că există o legătură între zahăr și boala Alzheimer


Înlocuitori sănătoși ai zahărului 

Există substituenți naturali ai zahărului cu efecte benefice asupra sănătății. 

Cele mai cunoscute variante naturale de îndulcitori sunt: curmalele, mierea, siropul de arțar, zahărul de cocos, lucuma, stevia și fructul de monk. 


Curmalele

Pe lângă calitățile de îndulcitor natural, curmalele au un profil nutrițional excepțional. Sunt în primul rând o importantă sursă de energie, numărul caloriilor fiind specific fructelor uscate în general. Curmalele conțin potasiu, magneziu, calciu, cupru, fier și vitamina B6 cu beneficii binecunoscute asupra sistemului nervos și osos, potrivit viataverdeviu.ro.

Mierea

Un adevărat superaliment și unul dintre cei mai mai buni îndulcitori naturali, mierea vine la pachet cu o mulțime de beneficii: antioxidanți, enzime, vitamine și minerale. Toate acestea vor ajuta la înlăturarea efectelor secundare ale stresului și proliferarea bacteriilor bune pentru sistemul digestiv. 

Siropul de arțar

Siropul este obținut prin seva anumitor arbori: arțarul de zahăr (paltin argintiu - denumire întâlnită în România), arțarul negru și arțarul roșu. Siropul este bogat în mangan, calciu, potasiu și zinc. 

Zahărul de cocos

Zahărul de cocos este un produs obținut din seva florilor cocotierului. Zahărul de cocos este compus în principal din sucroză, care îi dă gustul dulce, asemănător caramelelor. Este bogat în fier, potasiu, magneziu și zinc și vitaminele C, B1, B2, B3 și B6. 

Lucuma

Lucuma este un fruct originar din America latină. Fructul gălbui, cu gust dulce-acrișor și aromă de caramel și portocală este foarte perisabil, motiv pentru care cel mai des se deshidratează și apoi se macină fin. Pudra astfel obținută conservă proprietățile nutritive și poate fi păstrată pâna la 2 ani. Pulberea de Lucuma este o bună sursă de vitamine și minerale. Are aceeași cantitate de calciu precum un pahar de lapte de vacă și cantități semnificative de betacaroten, fier, zinc, vitamina C și B3. 

Stevia

Stevia este o plantă originară din Brazilia, Paraguay și Africa de Sud. Are un conținut caloric scăzut și este o sursă sigură de zinc, fosfor, calciu, potasiu, magneziu și fibre. Satisface nevoia de dulce a organismului fără să influențeze negativ metabolismul, cum se întâmplă în cazul îndulcitorilor artificiali. 

Fructul de monk

Originar din regiunea de sud a Chinei, fructul de monk este un simbol al longevității și sănătății. Extractul de fruct de monk este un îndulcitor natural obținut din fructul arbustului Luo Han Guo. Extractul de fruct de monk nu conține calorii, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru persoanele care doresc să reducă aportul caloric. De asemenea, datorită faptului că nu influențează nivelul glucozei din sânge, extractul de fruct de monk este considerat o alternativă potrivită pentru persoanele cu diabet. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alimentul care îți DISTRUGE ficatul și are efecte nocive asupra organismului. E mai toxic decât alcoolul

Condimentul pe care majoritatea românilor îl evită, dar care face adevărate minuni pentru organism

Etichete: zahar nociv fructe legume
abonare newsletter