Sănătate

Se poate detecta cancerul cu 7 ani înainte de declanșare? Oamenii de știință au făcut o descoperire

Oamenii de știință au făcut o descoperire revoluționară care ar putea schimba complet modul în care luptăm împotriva cancerului.

Proteinele pot anunța cancerul cu șapte ani înainte de declanșare. Foto: pexels.com Proteinele pot anunța cancerul cu șapte ani înainte de declanșare. Foto: pexels.com

 

 


Ei au identificat proteine din sânge care ar putea avertiza oamenii de cancer cu mai mult de șapte ani înainte ca boala să fie diagnosticată.

 


Cercetătorii au analizat probe de sânge de la mii de persoane și au descoperit 618 proteine legate de 19 tipuri de cancer, inclusiv cancerul de intestin, de prostată și de sân. 

Aproximativ 107 dintre proteine au fost găsite în probele de sânge recoltate cu cel puțin șapte ani înainte de diagnosticul de cancer.


Proteine din sânge pot avertiza oamenii de cancer cu 7 ani mai devreme

Această descoperire oferă speranța că ar putea fi posibilă oprirea cancerului înainte de a se declanșa. 

CITEȘTE ȘI:
Un medic și-a aplicat propriile descoperiri și a scăpat de cancerul incurabil. „Nu aș putea fi mai fericit!"

„Pentru a putea preveni cancerul, trebuie să înțelegem factorii care determină cele mai timpurii etape ale acestuia. Aceste studii sunt importante, pentru că oferă multe indicii noi despre cauzele mai multor tipuri de cancer, inclusiv informații despre ceea ce se întâmplă cu ani înainte ca un cancer să fie diagnosticat", spune Ruth Travis, epidemiolog.


Oamenii de știință fac un pas crucial în lupta împotriva cancerului

Proteinele identificate ar putea fi folosite pentru a dezvolta teste de screening mai precise și mai devreme, care ar putea salva vieți.

Descoperirile au fost publicate în revista Nature Communications și au fost salutate de experții din domeniul sănătății ca fiind un „prim pas crucial" în direcția prevenirii cancerului.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alarmant! Cancerul, principala cauză a deceselor la persoanele sub 65 de ani, la nivel european.

abonare newsletter