Sănătate

Secretul brutarilor pentru pâinea mereu proaspătă. De ce nu ar trebui pusă niciodată în frigider

Ai cumpărat o pâine delicioasă, dar nu ai reușit să o consumi la timp? Nu te speria! Există un truc simplu care te va ajuta să o păstrezi proaspătă mai mult timp.

De ce nu e bine să punem niciodată pâinea în frigider. Foto: pexels.com De ce nu e bine să punem niciodată pâinea în frigider. Foto: pexels.com

 

 


Și nu, nu este vorba despre a o pune în frigider! Brutarul Kevin Scollo, cu o experiență de 15 ani în domeniu, ne dezvăluie că aceasta este cea mai mare greșeală pe care o putem face.

 


Depozitarea pâinii în frigider este o modalitate rapidă de a o usca. Explicația e că amidonul din pâine se recristalizează și asta face ca pâinea să piardă umiditate.

„Fie o păstrați la temperatura camerei, fie o puneți în plastic și o depozitați în congelator. Singurele pâini pe care le-am găsit care se descurcă decent în frigider sunt cele 100% de secară", spune Scollo, citat de Southern Living.


Pâinea proaspătă ca la brutărie: Trucul simplu care nu trebuie ignorat

Pâinea trebuie păstrată la temperatura camerei, în punga de hârtie în care a venit. Hârtia permite aerului să circule, prevenind apariția mucegaiului.

Pe de altă parte, plasticul reține umezeala, iar umezeala, din păcate, favorizează apariția mucegaiului.


Unii consideră că trebuie neapărat să aveți o cutie de pâine. Dacă aveți spațiul necesar pe tejghea și mâncați multă pâine, ar putea merita să investiți în ea. 

„Eu, personal, nu am folosit niciodată o cutie de pâine, deși aceasta va păstra pâinea mai proaspătă pentru o perioadă mai lungă de timp decât dacă o lași expusă pe masa”, spune Scollo.


Durata de viață a pâinii depinde de tipul său. Pâinea cu drojdie (baghete, ciabatta) va rezista 1-2 zile, în timp ce cea cu aluat de secară poate dura 5-7 zile sau chiar mai mult.

Frigiderul este inamicul pâinii! Cum să o păstrezi proaspătă mai mult timp

Tăiați doar porția pe care o veți consuma imediat. Odată tăiată, expuneți cât mai puțină parte din miez la aer. Păstrați pâinea în punga de hârtie, cu partea tăiată lipită de cealaltă parte.

Pentru a reîmprospăta o pâine ușor uscată, stropiți crusta cu puțină apă înainte de a o încălzi în cuptor. Crusta va deveni din nou crocantă, iar textura moale va fi păstrată.

Dacă aveți nevoie să congelați pâinea, Scollo recomandă să o înfășurați în plastic și apoi într-un strat de folie de aluminiu. 

CITEȘTE ȘI:
Cea mai tare rețetă de pâine. Nu necesită frământare, e 100% sănătoasă și are doar 4 ingrediente.

Pentru a decongela pâinea, Scollo sugerează să scoateți pâinea cu o seară înainte pentru a o decongela la temperature aerului. Decongelarea în microunde o va distruge.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Utilizarea făinii de insecte în alimentație, aprobată de Camera Deputaților. Produsele cu făină de gândaci, greieri sau lăcuste, etichetate special.

abonare newsletter