Sănătate
Ghimbirul şi beneficiile sale pentru sănătate. Ce contraindicaţii are?
Ghimbirul şi beneficiile sale pentru sănătate.
Ghimbirul şi beneficiile sale pentru sănătate/Foto: pixabay.com
De la susţinerea imunităţii în lupta cu o serie de bacterii, până la intensificarea metabolismului, ghimbirul este un ajutor de nădejde într-o serie de afecţiuni cu care ne confruntăm.
Ghimbirul este o plantă care îşi are originile în pădurile tropicale din Asia de Sud. Planta este folosită de secole atât în alimentaţie, pentru a condimenta mâncarea, cât şi ca suport în medicină.
Beneficiile ghimbirului
Beneficiile ghimbirului se datorează în principal conţinutului mare de antioxidanţi, proprietăţilor antiinflamatoare şi componentelor sale terapeutice, precum: gingerol, shogaol, paradol şi zingerone, potrivit viaţaverdeviu.ro.
Lupta impotriva virusurilor şi infecţiilor
Ghimbirul luptă împotriva virusurilor, infecţiilor bacteriene, ajutând la tratarea bronşitelor, a laringitelor, pneumoniei şi a infecţiilor aparatului urinar.
Ceaiul de ghimbir este benefic în caz de viroze, răceală şi gripă.
Ameliorează durerile articulare şi musculare
Datorita abilităţii sale de a reduce inflamaţia, adăugând ghimbir în dieta ta vei observa o diminuare a durerilor musculare şi a celor articulare, cauzate de artrită.
Îmbunătăţeşte funcţionarea creierului
Bolile neurodegenerative, precum Alzheimer şi Parkinson, au fost asociate cu stresul oxidativ şi inflamaţia cronică în creier. Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, ghimbirul poate juca un rol important în sănătatea creierului.
Reglează nivelul glicemiei
Hiperglicemia poate cauza o mulţime de efecte negative, precum setea excesivă, dureri de cap şi migrene. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce la probleme mult mai serioase. Cercetările efectuate arată că asemenea probleme pot fi evitate utilizând ghimbir, acesta contribuind la menţinerea unui nivel normal al glicemiei.
Scade nivelul colesterolului
De la producerea bilei până la fabricarea hormonilor, colesterolul este esenţial pentru sănătate. Totuşi, nivelul mare de colesterol creşte riscul apariţiei bolilor cardio-vasculare. Unul dintre cele mai mari importante beneficii ale ghimbirului este abilitatea acestuia de a scădea nivelul colesterolului şi al trigliceridelor într-un mod natural.
Contraindicaţiile ghimbirului
Ghimbirul este sigur dacă este consumat în cantităţi moderate. Dacă acesta este consumat în cantităţi mari el poate cauza disconfort stomacal, arsuri stomacale şi diaree.
De asemenea, există persoane care au alergie la ghimbir.
Când este aplicat pe piele, uleiul de ghimbir ar putea cauza iritaţii ale pielii în cazul anumitor persoane. Este indicat să faci înainte un test pe o porţiune mică de piele, pentru a te asigura că pielea ta nu este sensibilă la ghimbir.
Dacă iei capsule cu ghimbir, începe întotdeauna cu o doză mică şi creşte-o pe parcurs. Rămâi întotdeauna la doza recomandată şi limitează consumul dacă ai orice simptom negativ.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: