Sănătate

La abur, fierte sau prăjite? Cum influențează gătitul pierderile de nutrienți din alimente.

Mâncarea gătită există încă de când primul om din peșteră a aruncat o bucată de carne pe foc. Deși este adevărat că gătitul provoacă schimbări chimice în alimente și o pierdere a unor nutrienți, este important să fii atent, nu să renunți la prepararea termică a alimentelor.

La abur, fierte sau prăjite? Cum influențează gătitul pierderile de nutrienți din alimente La abur, fierte sau prăjite? Cum influențează gătitul pierderile de nutrienți din alimente

 

 


De fiecare dată când gătești mâncarea, există un anumit grad de pierdere a nutrienților. Expunerea alimentelor la căldură, oxigen sau lumină modifică nutrienții din alimente. Totuși, nu este totul o veste proastă, deoarece gătitul alimentelor are și avantajele sale, precum creșterea digestibilității acestora, ceea ce înseamnă că vei obține mai mulți nutrienți din ele.

 


Și chiar dacă există mai puțini nutrienți din cauza gătitului, avantajele și dezavantajele se compensează, deoarece disponibilitatea anumitor fitonutrienți crește. Și, desigur, să nu uităm că încălzirea alimentelor omoară unii dintre microbii periculoși care pot provoca toxiinfecții alimentare.

Vezi aici ce se întâmplă dacă mănânci alimentele în stare crudă și câți nutrienți se pierd când le gătești.

CITEȘTE ȘI:

Cum poți slăbi mâncând mici, cârnați și friptură de porc?

Topul celor mai sănătoase brânzeturi din lume. Tu știi ce brânză consumi?

abonare newsletter