Sănătate

Harta Șpăgii în spitalele din toată țara, în luna mai. Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită?

În ce spitale din județul Cluj și din țară s-a cerut mită în luna mai 2024?

În ce spitale din țară s-a luat șpagă/ Foto: depositphotos.com În ce spitale din țară s-a luat șpagă/ Foto: depositphotos.com

 

 


În fiecare lună, clujeanul Dragoș Vana realizează „Harta Șpăgii” din spitalele din România, pe care o publică pe platforma graphs.ro.

 


Ultimele date, cele din luna mai 2024, arată că procentul de şpagă la nivel naţional este relativ constant 4,51% (faţă de 4,56% luna trecută). 

Județele care au raportat cele mai puține cazuri de mită sunt următoarele: Cluj (2,86%), Mehedinţi (3,25%), Arad (3,27%) şi Buzău (3,41%). 


Județele în care pacienții au raportat cele mai mari rate privind șpaga în spitale sunt: Harghita (10,79%), Tulcea (10,29%), Dâmboviţa (9,29%) şi Ialomiţa (7,84%). 

Harta Șpăgii în mai 2024/ Foto: Dragoș Vana - Facebook

“Putem observa că s-a mai schimbat putin clasamentul. Procentul de şpagă la nivel naţional este relativ constant 4.51% (faţă de 4.56% luna trecută).Cea mai puţină şpagă avem în Judeţul Cluj cu 2.86%. Până aici clasic. Dar surpriza, acesta este urmat de, culmea, Mehedinţi cu 3.25%. Zic "culmea" că rar l-am întâlnit în partea favorabilă a clasamentului. Pe locul trei avem judeţul Arad cu 3.27% şi iarăşi culmea, Buzău cu 3.41%. La coadă avem judeţul Harghita cu 10.79%, Tulcea cu 10.29% (deşi din doar 68 chestionare completate , deci cam puţine răspunsuri), Dâmboviţa cu 9.29% şi Ialomiţa cu 7.84%”, a transmis clujeanul Dragoș Vana.


Situația în spitalele din Cluj

În ultima lună, situația șpăgii din spitalele din Cluj a crescut. La întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”, în luna mai 2024, 103 de pacienți au răspuns „Da”, iar în luna aprilie 2024, 100 de persoane au răspuns „Da”.

Situația exactă din spitalele din Cluj este următoarea, potrivit raportărilor făcute de pacienți:


Situația în spitalele din Cluj/ Sursa: graphs.ro
Situația în spitalele din Cluj/ Sursa: graphs.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Harta Șpăgii în spitalele din toată țara, în luna aprilie. Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită?

abonare newsletter