Sănătate

Schimbările bruște de temperatură pot duce la depresie. Avertismentul psihologilor.

Cum ne afectează schimbările de temperatură pe plan psihic și ce putem face pentru a ne ajuta pe noi și pe cei din jur? Psiholog: „Poate duce la depresie”

Cum ne afectează schimbările de temperatură pe plan psihologic | Foto: arhivă monitorulcj.ro Cum ne afectează schimbările de temperatură pe plan psihologic | Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Schimbările de temperatură din ultima perioadă ne afectează viața de zi cu zi și starea emoțională pe care o avem. Astfel, e necesar să găsim niște mijloace prin care putem avea grijă de noi și cei din jur. 

 


Nu doar partea fizică are de suferit ci și cea psihică. Valurile mari de căldură sunt o consecință a  activităților umane ca: defrișările, utilizarea combustibililor fosili, emisiile de gaze cu efect de sferă și chiar agricultura intensă.

Schimbările climatice pot duce la diverse afecțiuni psihice

Psihologul Valentina-Vasilica Isopescu a declarat pentru monitorulcj.ro că schimbările climatice pot duce la „stres, anxietate și chiar depresie, pe măsură ce oamenii se confruntă cu incertitudini legate de viitorul mediului, pierderea locuințelor datorită dezastrelor naturale sau presiuni economice generate de condițiile meteorologice extreme”.


De asemenea, faptul că se trece zi de zi prin fenomene meteo extrem ca și furtunile, inundațiile, temperaturile ridicate creează presiuni care ne afectează rutina zilnică. 

Ceea ce se întâmplă în prezent este că oamenii încearcă să se adapteze la condițiile meteo, lucru ce îi poate afecta pe termen scurt, până reușesc să intre într-un nou ritm. Pe termen lung schimbările, climatice afectează atât sănătatea fizică cât și cea mentală, ducând până la limitarea accesului la resurse.


Copiii și vârstnicii, cele mai vulnerabile categorii la aceste schimbări

„Copiii și vârstnicii sunt deosebit de vulnerabili la extreme climatice. Temperaturile ridicate pot fi periculoase pentru sănătatea lor, crescând riscul de deshidratare și probleme cardiace”, spune specialistul Valentina Isopescu. 

Potrivit ei, pot fi zone în care vremea e suficient de potrivită ca să fie dusă o viață liniștită, doar că și cele mai mici schimbări ca și creșterea temperaturilor pot influența agricultura, economia locală și disponibilitatea resurselor naturale. În ciuda așteptărilor există persoane care apreciază vremea capricioasă și le poate oferi un efect liniștitor și de a se reconecta cu sine. 


Este de asemenea important a oferi suport celor afectați de schimbările climatice, nu doar practic ci mai ales psihic, emoțional și informativ, deoarece acest suport îi poate ajuta să înțeleagă mai ușor ceea ce se întâmplă să-și poată continua activitățile zilnice. 

Psihologul Valentina Isopescu oferă câteva sfaturi care ne pot ajuta în a face față acestor modificări de climă: 

„Adoptarea unui stil de viață sustenabil, utilizarea energiei regenerabile, reciclarea și reducerea consumului sunt pași esențiali. De asemenea, implicarea în inițiative comunitare de plantare de arbori și conservare a apei poate ajuta.” Pe lângă sfaturi sugerează a evita panica și a rămâne informat la ceea ce se întâmplă. Ce poate fi făcut pentru cei din jur este a le oferi empatie, ca să înțeleagă ce ar fi cel mai bine de făcut cu noile schimbări. 

Cod galben de caniculă în județul Cluj

Reamintim că județul Cluj se află sub cod galben de caniculă timp de 2 zile: 9 și 10 iulie. Temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. De asemenea și nopțile vor fi la fel de tropicale, ajungând la temperaturi de aproximativ 20 de grade. 

Articol scris de Alina Petric

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Cine ne apără copiii de droguri? Avem psihologi doar „pe hârtie”.

Cum ne afectează psihic trecerea la ora de vară? Psiholog: „Poate crește riscul de infarct și de accidente rutiere”

Ultimele Stiri
abonare newsletter