Sănătate

De ce unii țânțari sunt mai însetați de sânge decât alții

Oamenii de știință au făcut o descoperire care explică de ce unii țânțari sunt mai însetați de sânge decât alții. Contrar credinței populare, nu are legătură cu cât de „dulce" este sângele nostru.

Un studiu scoate la iveală motivul pentru care unii țânțari înțeapă mai mult decât alții. Foto: pexels.com Un studiu scoate la iveală motivul pentru care unii țânțari înțeapă mai mult decât alții. Foto: pexels.com

 

 


Un studiu făcut de cercetători de la Institutul de Zoologie al Academiei Chineze de Științe și Universitatea din Georgia a dezvăluit că doi hormoni joacă un rol crucial în comportamentul țânțarilor.

 


Doar țânțarii femele înțeapă, și o fac pentru a-și hrăni ouăle. Doi hormoni - Npf și Ryamide - controlează „pofta" țânțarilor pentru sânge.

Secretul țânțarilor însetați de sânge: Hormonii, nu „dulceața” sângelui

Nivelul de Npf crește când țânțarii caută o gazdă și scade după ce se hrănesc.


În schimb, nivelul de Ryamide crește după ce țânțarul s-a hrănit.

Acești hormoni „lucrează împreună” pentru a stimula sau suprima dorința țânțarilor de a înțepa.


CITEȘTE ȘI:
Alertă sanitară în Europa. Boala care îi sperie pe experți lovește în plin sezonul vacanțelor

Entomologul Zhen Zou, unul dintre autorii studiului, explică: „Acest lucru ne-a motivat să testăm dacă prezența acestui hormon era un factor determinant în căutarea unei mese de sânge".

Țânțarii și sângele uman: Adevărul din spatele înțepăturilor frecvente

Cercetătorii au demonstrat că injectarea hormonului Ryamide în țânțarii fără ouă le reduce atracția față de oameni. Acest lucru sugerează că hormonii controlează comportamentul țânțarilor în funcție de nevoile lor de reproducere.


Descoperirea ar putea deschide calea către noi metode de control al populațiilor de țânțari și de prevenire a răspândirii bolilor transmise de aceștia, cum ar fi Dengue, Febra Galbenă și Zika.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum scapi de mușcăturile de țânțari. Remedii naturiste eficiente împotriva înțepăturilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter