Sănătate

Avertisment ONU. Rata de vaccinare a copiilor stagnează. Rujeola, una dintre principalele îngrijorări ale autorităților.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) avertizează ca rata de vaccinare în rândul copiilor a rămas la aceeași valoare, ca în timpul pandemiei.

Avertisment ONU. Rata de vaccinare a copiilor stagnează. Rujeola, una dintre principalele îngrijorări ale autorităților. | Foto: pixabay.com Avertisment ONU. Rata de vaccinare a copiilor stagnează. Rujeola, una dintre principalele îngrijorări ale autorităților. | Foto: pixabay.com

 

 


Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) avertizează ca rata de vaccinare în rândul copiilor a rămas la aceeași valoare, ca în timpul pandemiei. Acest lucru duce la declanșarea unor noi epidemii de rujeolă și afectează cele mai vulnerabile categorii de vârstă. 

 


Comparativ cu nivelul din 2019, pre-pandemic, un număr suplimentar de 2,7 milioane de copii erau încă nevaccinaţi, sau erau vaccinaţi incomplet, în 2023, au indicat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-o declaraţie comună.

Doar 84% dintre copii au primit trei doze de vaccin

În 2023, doar 84% dintre copiii aflaţi la vârsta la care ar fi trebuit s caă fie vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi pertussis (DTP), sau 108 milioane, au primit efectiv trei doze din acest vaccin, a treia doză servind drept marker cheie al acoperirii vaccinale la nivel mondial, conform datelor publicate de agenţiile sanitară şi pentru copii ale ONU.


Acest procent nu s-a schimbat din 2022, ceea ce înseamnă că progresul modest observat în acel an, după scăderea bruscă din cauza crizei COVID-19, a „stagnat” au subliniază agenţiile ONU. Această rată era de 86% în 2019, înainte de pandemie.

„Suntem în întârziere”, a recunoscut în faţa presei directorului Departamentului de imunizare şi vaccinuri al OMS, Kate O'Brien. „Acoperirea vaccinală la nivel mondial nu şi-a revenit încă pe deplin după declinul istoric observat în timpul pandemiei”, a explicat ea.


14,5 milioane de copii nu au primit nicio doză de vaccin

În 2023, 14,5 milioane de copii din întreaga lume se aflau în categoria „zero doze” - nu primiseră nicio doză de vaccin, o cifră în creştere, după 13,9 milioane în 2022 şi 12,8 milioane în 2019, potrivit datelor publicate luni.

„Aceasta pune în pericol vieţile celor mai vulnerabili copii”, a avertizat Kate O'Brien.


Jumătate dintre copiii nevaccinaţi din întreaga lume trăiesc în 31 de ţări afectate de conflicte, unde sunt expuşi în special la unele boli ce pot fi prevenite, ca urmare a insecurităţii şi a accesului insuficient la alimente şi servicii de sănătate.

În aceste ţări, copiii au, de asemenea, un risc mult mai mare de a rata dozele de rapel necesare.

Un număr de 6,5 milioane de copii din întreaga lume nu au primit a treia doză de vaccin DTP, necesară pentru a asigura o protecţie eficientă. Aceste disparităţi în acoperirea vaccinală favorizează dezvoltarea anumitor boli, precum rujeola.

Epidemie de rujeolă

OMS şi UNICEF şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la întârzierea vaccinării împotriva rujeolei - una dintre maladiile cele mai infecţioase - pe fondul unei explozii de epidemii în întreaga lume.

„Focarele de rujeolă sunt un semn de atenţionare privind lacunele existente în materie de vaccinare, care i-au afectat în primul rând pe cei mai vulnerabili”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în comunicat.

CITEŞTE ŞI
Peste 500 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână. Copil de 7 luni, decedat.

În 2023, 83% dintre copiii din întreaga lume au primit prima doză de vaccin, acelaşi nivel ca în 2022, dar încă sub procentul de 86%, înainte de pandemie. În plus, doar 74% dintre cei vaccinaţi au primit a doua doză necesară, în timp ce pentru stoparea epidemiei este necesară o acoperire vaccinală de 95%, au subliniat agenţiile ONU.

„Peste 300.000 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în 2023, de aproape trei ori mai multe comparativ cu anul precedent”, a declarat Ephrem Lemango, şeful departamentului de imunizare în cadrul UNICEF.

Nu mai puţin de 103 ţări s-au confruntat cu epidemii în ultimii cinci ani. În schimb, 91 de ţări cu o acoperire vaccinală solidă contra rujeolei nu au înregistrat niciun focar. Zece ţări aflate în criză, inclusiv Sudan, Yemen şi Afganistan, au mai mult de jumătate dintre copiii nevaccinaţi împotriva rujeolei, a precizat Lemango.

Pe de altă parte, organizaţiile salută progresul realizat în vaccinarea împotriva papilomavirusului (virusul HPV), responsabil în special de cancerul de col uterin.

Cu toate acestea, acest vaccin a ajuns la doar 56% dintre adolescentele din ţările cu venituri ridicate şi la 23% în ţările cu venituri reduse, cu mult sub ţinta de 90%. 

Material realizat de Alina Petric

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Numărul cazurilor de rujeolă din Europa continuă să crească. România are cele mei multe decese.

Ultimele Stiri
abonare newsletter